woensdag 8 mei 2013

Bob, Donald en Amelandse paarden in Knokke

10 jaar Stripfestival Knokke-Heist! En dat betekende groot feest afgelopen weekend. Vanwege het tienjarig jubileum was het jaarlijkse stripfestival in Knokke-Heist deze keer over twee dagen verdeeld. Een en ander begon zaterdag al meteen na aankomst met een etentje met alle aanwezige stripmakers, medewerkers en organisatoren van het Stripfestival Knokke-Heist. Heerlijk gegeten met keuze uit verschillende voor- en hoofdgerechten van het menu.

Tussen half acht en acht uur verlieten al verschillende medewerkers van het festival het restaurant om het volgende item van die dag voor te bereiden: de speciale gala-avond ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, dat om half negen van start zou gaan. Daar werd o.a. een speciale uitgave gepresenteerd van het Suske en Wiske-album 'Op het eiland Amoras' met daarin opgenomen acht extra pagina's over Knokke-Heist, en ok was er de presentatie van het jaarlijkse album 'Knokke-Heist verstript'. Daarnaast werden een aantal jaarlijkse en nieuwe prijzen uitgereikt aan diverse collega-stripmakers.
Na het officiele gedeelte was er nog een korte receptie voor alle aanwezigen, die daarna huis- of hotelwaarts keerden om zich op te maken voor het zondagse deel van het 10e Stripfestival Knokke-Heist, de stripbeurs met alle signerende stripmakers.

Officiele opende het stripfestival zondag om 10.00 uur, maar als stripmaker wordt je gelukkig altijd eerder toegelaten. In het gezelschap van Daniel van den Broek, Gerard Leever en een andere lid van het Bob Evers team, Wilma Leenders, kwam ik iets na half tien bij het Casino van Knokke aan, waar binnen de albums al op diverse tafels werden uitgespreid. Al voor tienen mocht ik een Bob Evers album signeren voor Yves, de fotograaf van het Stripfestival Knokke-Heist, en wel 'Avonturen in de Stille Zuidzee, ons tweede Bob Evers album. Op verzoek van Yves heb ik overigens wel een Ducktekening in het album gemaakt die uiteraard verwees naar de titel van het album.
 (Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Met een plekje tussen Daan Jippes en Gerard Leever in en verder in het gezelschap van Danker Jan Oreel en Daniel van den Broek had ik eigenlijk niet verwacht dat ik het heel druk zou krijgen met signeren. Maar niets was minder waar en dat gold eigenlijk voor alle Nederlandse stripmakers in Knokke. Meteen na  tienen werden de eerste twee Grappigste Avonturen-albums verkocht, die ik natuurlijk met veel plezier gesigneerd heb en voorzien van een tekening in een schetsboek. Meteen kreeg ik ook heel wat kinderen aan mijn tafel, die ook graag een Ducktekening wilden hebben, al dan niet in een Grappigste Avonturen-album. Natuurlijk heb ik deze kinderen ook doorwezen naar Daan, die uiteraard veel mooiere Ducks tekent dan ik. Maar niettemin bleek toch 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34' het populairste album van mijn tafel. Om half vier al signeerde ik het laatste exemplaar van de Grappigste avonturen albums die ik had meegenomen en inmiddels had ik allerlei tekening van Donald, Dagobert en zelfs Guus Geluk mogen maken.

Daarnaast was er ook veel belangstelling voor Bob Evers. Van 'Avonturen in de Stille Zuidzee' heb ik meerdere albums mogen signeren, net als van ons allereerste Bob Evers album 'Kabaal om een varkensleren koffer'. 
En ook ons vijfde Bob Evers album, Een overval in de lucht' mocht ik signeren, in de speciale Boekenhalte-editie, met prent, nog wel.

En dan  was er ook nog iemand die in één keer alle vijf de Bob Evers in softcover kocht. Albums die ik natuurlijk met extra veel plezier gesigneerd heb.
'Van 'De verdronken paarden van Ameland' mocht ik 's middags ook nog twee exemplaren signeren. En hoewel ik geen realistische tekenaar ben, heb ik er op verzoek naast de tekst en handtekening ook nog een paardenhoofd bij getekend.
 (Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Tussen de middag was er voor alle stripmakers en medewerkers van het festival een overheerlijk buffet met salades, aardappelpuree, asperges met ham, ijs en watvoor lekkers al niet meer. En ook tijdens de signeersessies werden we door de medewerkers van het festival voorzien van koffie, thee, water en andere versnaperingen. Kortom, een heel geslaagde 10e editie van het Stripfestival Knokke-Heist afgelopen weekend.

Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die afgelopen zondag speciaal voor Bob Evers, Donald Duck of De verdronken paarden van Ameland naar Knokke is gekomen. En niet te vergeten natuurlijk Daan, Danker Jan, Wilma en Gerard, Chantal en Daniel voor het gezelschap en de gezelligheid. Danker Jan nog een keertje extra bedankt vanwege de lift in de richting Nederland, waardoor ik uiteindelijk toch een uur eerder thuis was dan verwacht.
En in het bijzonder wil ik Albert, Jean-Pierre, Leo, John, Jan, André, Guido en Dirk en Yves en alle andere medewerkers van het stripfestival Knokke-Heist bedanken voor de uitnodiging, de ontvangst, de gastvrijheid, de gezellige dagen en algehele verzorging van het afgelopen weekend.
Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: