dinsdag 19 maart 2013

GRNVLD 13

Na de Groeneveld nieuwsbrief die afgelopen weekend binnenviel, ontvingen we vandaag ook de nieuwe GRNVLD 13-2013. Het thema van deze GRNVLD is 'Door de ogen van...' en dat heeft ook het een en ander met ons eigen land te maken. Zo zien we op bladzijde 3 in het 'Vooraf' van Caroline Nederland o.a door de ogen van de Franse filosoof Voltaire, Mary Mapes Dodge, schrijfster van 'Hansje Brinker, of de zilveren schaatsen' en door de ogen van Caroline zelf. En natuurlijk is het Vooraf weer voorzien van een prachtige illustratie van Hans met Caroline in de hoofdrol. Welke gedachten Caroline zoal over dit onderwerp en over ons land heeft, lees in het 'Vooraf' in de nieuwe GRNVLD.

Behalve deze illustratie van Hans vind je in de nieuwe GRNVLD ook illustraties van andere bekende Nederlandse stripmakers en illustratoren, zoals Aloys Oosterwijk, Michiel de Jong, Jos Collignon, Linda van Erve en... Chris Evenhuis.

(Ilustratie; Chris Evenhuis)

Chris Evenhuis verzorgde het tekenwerk van de nieuwe stripfabel 'Het woud zonder genade' op bladzijde 38 en 39 van de nieuwe GRNVLD. In het oorspronkelijke verhaal wordt de naam van de Romeinse keizer niet genoemd. Maar het verhaal vermeld onder andere dat de bewuste keizer terugkeerde uit Brittanie en dat de Slavenburg die door deze keizer veroverd werd in het huidige Westland moet hebben gelegen. Zo kom je al gauw uit bij Keizer Claudius, die in het jaar 43 besloot tot een invasie van Brittanie en in 47 besloot dat de grens van het Romeinse rijk bij de Rijn lag, waarop hij zich met zijn troepen achter de Rijn terugtrok.
En het schijnt dat de bewuste keizer een paar jaar eerder bij zijn veroveringstochten in Holland op een ondoordringbaar woud vol wilde dieren stuitte. Al die gebeurtenissen zijn vermoedelijk de basis geweest voor het oorspronkelijke verhaal over het Woud zonder genade. En het levert nu in elk geval een spannende stripfabel op met weergaloos tekenwerk van Chris Evenhuis.

De volgende stripfabel staat, net als vele andere items uit de volgende GRNVLD, op bladzijde 42 al aangekondigd. Dat wordt 'De Elfenkoning', getekend door Marissa Delbressini. En voor alle informatie over GRNVLD en Kasteel Groeneveld kun je natuurlijk weer terecht op www.kasteelgroeneveld.nl

Geen opmerkingen: