woensdag 21 december 2011

GRNVLD 08

En ja hoor, daar was hij gisterenmiddag ineens. Samen met een flink aantal kerstkaarten werd hier ook de nieuwe GRNVLD bezorgd. GRNVLD 08 heeft als thema Dierenliefde met een speciale plek voor het paardenmeisje. Traditiegetrouw belicht Caroline dit thema in Vooraf op bladzijde 3. Maar het blijkt al gauw dat Caroline eigenlijk toch meer een ‘stripmeisje’ is. Traditiegetrouw wordt het Vooraf van Caroline geïllustreerd met een prachtige tekening van Hans. En tja, wat Jolly Jumper daar nu weer op het doek bij Caroline doet, dat moet je toch echt in de nieuwe GRNVLD lezen.

Behalve het tekenwerk van Hans vind je in deze nieuwe GRNVLD nog veel meer strip- en stripgerelateerd werk. Zo is er in GRNVLD 08 o.a. werk van Jos Collignon, Wouter Tulp en Dieter en Ingrid Schubert te bewonderen.

(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Gerrie Hondius illustreerde het artikel over Paardenmeisjes van Jan Dobbe op bladzijde 15 t/m 17. Bij dat artikel wordt in een aparte column ook nog even aandacht besteedt aan het album ‘De verdronken paarden van Ameland. Caroline en GRNVLD-redactie, dank jullie wel daarvoor.

Verder nog artikelen over Dierenliefde, dieren in kinderboeken en zelfs een artikel over Strips in GRNVLD 08 gemaakt door Robin Schouten. En natuurlijk ontbreekt de strip zelf ook niet in deze nieuwe GRNVLD. In het vorige nummer van GRNVLD werd de lezer gevraagd om een strip of cartoon over dierenliefde te maken. Kinderen, studenten, bekende, minder bekende en heel beroemde tekenaars gingen aan de slag. Een selectie van het resultaat daarvan vind je op bladzijde 43 van de nieuwe GRNVLD in 'De schutting'. Met o.a. werk van Joost Veerkamp en... Hans van Oudenaarden. Want zelfs GRNVLD is niet veilig voor Puppy from Hell, die de laatste maanden met een opmerkelijke come-back bezig is. De tekening die Hans speciaal voor deze GRNVLD maakte, kun je uiteraard ook deze blog bewonderen. Voor de andere tekeningen en cartoons moet je echt de nieuwe GRNVLD lezen.

En dan tenslotte, op bladzijde 46 en 47 in de rubriek ‘Verstript’ vind je de vierde GRNVLD-stripfabel ‘’Pwyll en Rhiannon, godin van ruiter en paard’, getekend door niemand minder dan Paul Teng.

(Illustratie: Paul Teng)

Ik moet zeggen dat, van de vier stripfabels waarvoor ik tot nu toe scenario schreef, dit de lastigste was om in zeven plaatjes te verstrippen. En dan te bedenken dat dit eigenlijk maar een klein deel is van de hele legende van Pwyll. Met het complete verhaal zou ik waarschijnlijk de hele GRNVLD kunnen vullen. Desondanks had ik toch bij deze twee pagina’s het gevoel dat scenario echt ‘vol’ zat. Wonderlijk genoeg weet Paul Teng juist een heleboel licht, lucht en ruimte in zijn tekeningen de krijgen, waardoor een en ander ineens weer in evenwicht is. De openingsplaat spreekt wat dat betreft boekdelen, denk ik.

Kortom, een nummer van GRNVLD dat je niet mag missen. Ben je nog geen donateur of wil je gewoon meer weten over Kasteel Groeneveld en GRNVLD dan kun je natuurlijk altijd terecht op http://www.kasteelgroeneveld.nl/

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank weer voor alle aandacht. Op de schutting (pag 43) staan ingezonden bijdrage van professionele en amateur (strip) tekenaars. Daar staat ook een plaatje uit puppy from hell.

Caroline

Frank Jonker zei

Ha Caroline,

Graag gedaan weer. En (slik!), had ik zo maar een heel belangrijke pagina in de nieuwe GRNVLD gemist, zeg. Tja, die kerstkaarten, he? Daarom heb ik tot nu toe de nieuwe GRNVLD alleen even snel doorgebladerd en nog niet goed gelezen. En in elk geval, niet goed genoeg gekeken. Sorry daarvoor.
En natuurlijk hoort elke nieuwe tekening van Puppy from Hell op de voorpagina van deze blog te staan. Ik heb de post over de nieuwe GRNVLD meteen uitgebreid met een stukje over 'De schutting' op bladzijde 43 en Puppy from Hell de plek gegeven die ze op deze blog verdient. :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

En alle 3 bedankt voor de leuke kerstkaart! Vandaag bezorgd :)
Leuke dagen en tot gauw. Groetjes, -J-

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Graag gedaan weer, die kerstkaart. En leuk dat ie al zo snel bezorgd is.
Fijne feestdagen.

Hartelijke groeten,

Frank