vrijdag 30 april 2010

Nieuws uit Donald Duck en Brabant Strip Magazine

Eén dag eerder dan normaal lag hij gisteren al in de winkels en de brievenbus: de nieuwe Donald Duck (nr 18-2010). Met daarin een Kwik, Kwek en Kwakverhaal van me met een welbekend thema uit de verhalen van Carl Barks, maar ook bijvoorbeeld uit een klassieke Donald Duck-short als ‘Donald’s crime’. Namelijk Donald die zeer dringend geld nodig heeft, uiteraard vanwege Katrien, en zich daarom op het goedgevulde spaarvarkens van de neefjes stort. De neefjes zelf proberen hun spaarvarken op de meest onmogelijke plaatsen te verstoppen, maar of dat zin heeft? Het verhaal werd je getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en je vindt het op bladzijde 38 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck

Nog een dag eerder viel ook de nieuwe BS Magazine (nr 177 alweer) binnen. In de rubriek ‘Koffieklets’ wordt op bladzijde 20 uitgebreid aandacht besteed aan de tentoonstelling ‘Buiten gaat alles voorbij’ op Kasteel Groeneveld en in het bijzonder aan het werk dat Hans voor deze tentoonstelling maakte, compleet met illustratie. Overigens, zijn van verschillende werken uit de tentoonstelling ook kaarten en posters verkrijgbaar. Uiteraard op Kasteel Groeneneld (http://www.kasteelgroeneveld.nl/), en de kaarten en posters met het werk van Hans natuurlijk ook bij Vano Origineel (http://vano-origineel.blogspot.com/). Je vindt ze daar onder “Vano-Prentjes en zo”.

Op bladzijde 29 van BS Magazine, in ‘Het nieuwe Scheepsjournaal van JeePee’ wordt onder de titel ‘Rotterdam ontdekt Pietje Bell’ aandacht besteed aan het nieuwe, voor de Rotterdamse gemeentepolitiek bestemde Pietje Bell album van tekenaar Dick Heins en mijzelf. Een album, zoals bekend, met een zeer beperkte distributie, iets waar onze Brabant Strippiraat in dit artikel dan ook flink zijn beklag over doet.

(Illustratie: Dick Heins)

Tja, wij kunnen er ook niets aan doen, JeePee. Het album is inderdaad alleen te verkrijgen via het Rotterdamse stadhuis en komt daar slechts mondjesmaat naar buiten.
Gelukkig wordt op bladzijde 30 van BS Magazine nog aandacht besteed aan het De Jonge Woudlopers Vakantieboek, dat ook exclusief is, maar dan voor Bruna en dat daar gelukkig nog volop te koop is.
Meer info over BS Magazine, Brabant Strip en vele andere zaken vind je natuurlijk weer op http://www.brabantstrip.be/

Fijne Koninginnedag allemaal!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

@ Frank over blz 29 nieuwe BS: aan Bram Peper vragen heeft geen zin want die heeft ook geen Pietje Bell album! Nice try.....

José

Hans van Oudenaarden zei

Hee, Frank! Ik zag te laat dat jij al iets op de blog had gezet!

Anoniem zei

Pietje Bell-perikelen...
Nog even een aanvullende reactie van de Zeerover. De rubriek heeft een uitgebreid contact gehad met José. In een reactie zegt zij kennis te hebben gemaakt met de stripwereld, wat zij daar ook mee moge bedoelen...
Ik had het vermoeden dat die “kennis” ging over verzamelwaarde, exclusiviteit etc. Allemaal prima. Echter, naar mijn gevoel is de Pietje Bell-strip exclusiviteit aangemeten. Dat mag. Jullie zullen mij op mijn woord moeten geloven dat die strip mij qua verzamelobject niet zo bar veel interesseert. Wel als nieuws-item, en daar had ik graag aandacht aan besteed. Maar zelfs de pdf van het omslag heeft mij niet bereikt.
Wat betreft de verzamelwaarde: de gemeente kan die strip natuurlijk een eeuwigheid vasthouden. Dat lijkt mij niet zinvol. Bij het afscheid van de raad was de actualiteit van de strip al achterhaald. Immers, de afscheidnemende raadsleden spelen een rol in de strip. Voor wie moet dat nu verder interessant zijn? 350 stuks, hoeveel èchte liefhebbers zullen zich daarvoor melden? En als relatiegeschenk: wie maak je daar nu echt als niet strip-liefhebber blij mee? Dan had je toch qua publiciteit minstens één exemplaartje kunnen missen aan een redacteur? Niet dus. Sorry, hoor. Echt belachelijk, een drukproef ter recensie sturen en dan aan de redacteur vragen om dat terug te sturen. Tjonge, tjonge, dat moet dan toch wel een heel kostbaar stripje zijn.... Maar dat rekent deze piraat Hans en Frank echt niet aan. Laat dat gezegd zijn. Maar mevrouw José heeft van de stripwereld wel een heel verwrongen beeld. En dàt frustreert.

De Zeerover

Anoniem zei

Op een deel van de reactie van De Zeerover wil ik wel reageren en dat betreft de kennis die ik gemaakt heb met de stripwereld en de verzamelwaarde van de Pietje Bell-strip. "Kennis gemaakt met" grijpt terug op mijn ervaringen gedurende het productieproces met twee enthousiaste professionals uit de stripwereld en het plezier en respect voor elkaars rol die wij alle drie hebben mogen ervaren. Voor mij persoonlijk was het de leukste en avontuurlijkste opdracht die ik in m'n loopbaan heb mogen doen. Ik kijk er met dankbaarheid op terug. Hulde voor Frank en Dick!
En de verzamelwaarde: speelt voor mijzelf geen enkele rol. Behalve dat ik er trots op ben en mag zijn.
Ik kan mij overigens wel voorstellen dat er ook Pietje Bell-adepten zijn die los van stripliefde belangstelling zouden kunnen hebben. Zie de recente discussie op Geenstijl over een oude illustratie van Pietje met een vermeend "flatscreen" onder zijn arm. Pietje is een figuur die ook in de huidige tijd met zijn doen en laten nog tot de verbeelding spreekt. Ik moet gewoon iedereen teleurstellen: mensen uit de locale politiek, stripliefhebbers, mensen met professionele belangstelling en ook representanten van andere media. Ja, die zijn er ook....Ik krijg nog regelmatig verzoeken al dan niet tegen betaling een strip op te sturen. Aan alle verzoeken kan ik niet voldoen. Zelfs in de gemeentebibliotheek van Rotterdam is het niet te leen...

José

Anoniem zei

Ik heb een vraag aan José. Hoe ben je voor de Pietje Bell strip bij Frank en Dick terecht gekomen? Waarom heb je juist hen gekozen voor dit project? Hoe gaat zoiets? Hoe vind je een schrijver en tekenaar die aanvoelen wat jij graag wilt?

Anoniem zei

@ Anoniem. Dat is een lang verhaal en ik heb het allemaal ook voor mijn collega's gedocumenteerd omdat zij ook recht hadden - vond ik - op inzicht in wat ik zo'n 5 maanden lang in het geheim had uitgespookt. Ik ga dat allemaal niet herhalen hier. Maar weet dat ik 0,0 ervaring met of verstand had van strips toen ik hieraan begon, een beperkt budget en weinig tijd. Maar wel een gewenste held en een toepasselijke verhaallijn. Er zijn veel opties voor bedrijven en overheden om bedrijfsstrips te laten maken tegenwoordig. Ik heb dit allemaal onderzocht en toen had ik alweer twee maanden minder de tijd. Maar die investering in tijd had wel een paar contacten opgeleverd die mij verder konden helpen. En toen was het eind november vorig jaar erop of eronder. Dick heeft mij via via teruggebeld en we hebben een afspraak gemaakt. Bij die afspraak had hij Frank meegenomen. We hebben elkaar bij die gelegenheid diep in de ogen gekeken of alles wel realiseerbaar was voor maart. We hadden er alle drie vertrouwen in en daar was best wel moed voor nodig. Ik wist niet wat me te wachten stond in stripland. Maar de opdracht is in goede handen gebleken en we zijn allemaal dubbel en dwars onze afspraken nagekomen. Heel belangrijk!
En waarom Dick en Frank? Daar is maar één antwoord op mogelijk: het heeft zo moeten zijn. Soms komt iets of iemand toevallig op je pad. En als het voor alle partijen goed voelt: ga het avontuur dan aan. Ik heb er geen spijt van gehad en ontvang - binnen eigen kring, maar dat spreekt voor zich haha! - complimenten voor het eindproduct. En de jongens dus indirect ook. Voor mij waren zij voor deze opdracht de ideale partners in business. Tot mijn eigen verbazing liep alles vanzelf, maar uiteraard heb ik er ook - met veel plezier - veel vrije tijd ingestoken om de opdracht goed aan hen te vertalen en materiaal aan te leveren. Eigenlijk kijk ik uit naar weer een nieuwe strip...maar geef ons dan een paar maanden langer...

That's it folks! Ik kan er niet meer van maken...
Hartelijke groet anoniem, ik hoop dat dit je nieuwsgierigheid bevredigt.
José

Anoniem zei

Dank voor je uitleg josé.

Anoniem zei

Dank voor je uitleg josé.