dinsdag 28 juli 2009

Zelf-de-Bob-Evers-strip-tekenen-8: MEEKIJKEN!!!

Niks zo leerzaam als "meekijken" om de nuances het stripvak te leren. Telkens effe stiekem over de schouder van zo'n tekenaar meekijken hoe die vent z'n klus aanpakt. Daar leer je van! En dat je dan ook nog hoorde wat ie in zichzelf zat te mompelen! Kon dat nou maar es! Nou, hier op de Bob Evers-blog kan dat!!! Gewoon es onbeschaamd meekijken met wat er op dit moment op de studiotafels ligt en hoe of dat het vordert.

Hier een dagje Bob Evers layouten:


10.07u: Twee nieuwe pagina's scenario. Velletje A3 markerpapier ernaast en lichtbakje aan. Kneedgom, driehoekje en 1B potloodje. Layoutschatsen gaan op 100%, dus eigenlijk piepklein en zonder teveel details. Groter werken is wel gemakkelijker, maar ook gevaarlijker, vanwege de verleiding van die details.
Hmmmm. Die eerste pagina heeft 4 plaatjes op de bovenhelft en vijf beneden. Het hele scenario is ingedeeld in halve pagina's. Komt nog van die voorpublicatietijd bij de krant. Maak ik nou die bovenhelft wellicht een beetje speels door wat vertikale plaatjes. De rest dan in klassieke strip-stijl.

10.16u: Grove indeling. Een eerste lay-out. Plaatjes met veel tekst wat breder. Plaatjes met veel decor ook wat breder. Plaatjes met close-ups kunnen vaak wat vierkanter.

10.37u: Tekstjes erin. Beetje provisorisch, het is maar voor het idee. Op die tweede pagina moet blijkbaar veel meer tekst. Hopelijk lukt dat zonder van die "brievenbusplaatjes" straks. Plaatje drie van de vijf op een paginahelft is altijd de hoofdbreker. Gaat ie op de bovenste of de onderste regel? Soms heeft juist plaatje drie de meeste tekst!!! Dan kun je het kreng nergens lekker kwijt. KOFFIE!!!

10.59u: Okee, aan de gang. Velletje onder de hand tegen het vegen. Het eerste plaatje. Waar kwamen we vandaan en waar moesten we naartoe? Da's trouwens de meest elementaire vraag bij elke layout schets! Kan wel op een tegeltje. Dit plaatje moet immers staks als een soort schakeltje tussen z'n broertjes passen.
Hier maar, na dat geknal van de vorige pagina, een beetje een overzicht, lijkt me. Maar zeker weer niet al te ver uitzoomen, anders verkliezen we intensiteit. Bovendien heb ik al flink wat overzichten gedaan, die lezer weet het nu wel. Doen we daarna wel weer effe wat close-ups. Rijrichting van dat autootje wel naar links houden, kan ie straks wegrijden mooi duidelijk naar rechts. Dat ie echt duidelijk een andere kant opgaat.

10.41u: Nu even goed duidelijk de reaktie van die lui. Eerst maar even close. Voor de schrik-emotie en om ze even voor te stellen. Kan die Breitstein meteen op de achtergrond wegrennen. En dan het plaatje daarnaast het samenvoegen van de gijzelaars. Omdat ik toch zo'n vertikaal kader heb, kan ik meteen leuk wel een beetje hoogteverschil suggereren.

11.24u: Tja, nu zit ik. Breitstein moet een hoop tekst in plaatje 4. En daar wilde ik ook de reaktie van de ouwe gijzelaars op de nieuwe aanwinsten. Weetje, die tekst pleur ik dan naar volgende plaatje. Pas ik die tekst wel stiekem een beetje aan.
Op dat volgende plaatje moet nu wel een hoop info. Extra tekst. Alle boeven naar de auto, negerchauffeur mee. Kistje duidelijk. Gijzelaars en vliegtuig achterlatend. Geen plaats voor reakties van die gijzelaars, want die worden hier wel piepklein. Volgende plaatje dan maar, voor het onderonsje Jan en Arie. NOG MEER KOFFIE!!!

12. 16u: Shit. Ik moet natuurlijk nu wel ergens die naar de einder wegrijdende auto in beeld hebben. En dat ze 'm allemaal zo nakijken! Anders snapt de lezer het niet. Er is hier helemaal geen ruimte voor Jan en Arie, want er komt meteen een comic-relief met Malherbe. Pfffff, dat wordt weer woekeren! Er er zijn al zoveel acteurs op de set! Waarom heb ik Frank toch niet kunnen overhalen te bezuinigen op het aantal personages!!! Er rijden nu vier characters weg, nagekeken door acht characters en een hondje. Waar laat ik iedereen, GVD? Het was hier natuurlijk mooi geweest als ik NU ook die twee lui op dit plaatje uit dat vliegtuig had kunnen laten stappen. Dat alles weer samenkomt! Maar dat krijg ik er niet meer in. Zucht. Ik hou dit prentje reserve. Eerst maar even dat lach-momentje. Doe ik daar Jan en Arie wel even close. Misschien de tekst maar even verplaatsen naar vorige prentje? Voor duidelijkheid?
Onderste stripregel een fris beginnetje. En dan LUNCH!

14.02u: Lunch gedaan. In de grot en weer naar buiten. Looprichting dan effe omdraaien. Kijk, dit worden heldere plaatjes! Ik geef Arie wat waterflessen. Iedereen sterft natuurlijk van de dorst. Scheursporen in deken niet vergeten.

14. 37u: Met z'n allen rond het lijk van Platneus. Weetje, ik laat die platneus gewoon lekker doorleven. Dat ie alleen bewusteloos was. Ik hou eigenlijk helemaal niet van dooien in deze strip. Pas ik de tekst wel stiekem een beetje aan.

15.43u: Anderson afgeleverd bij het toestelwrak. Moet opeens die gekke Paul hier weer wat zeggen. God, wat vind ik die vdHeide vaak slordig met z'n characters. Soms lijkt vdHeide zelfs te vergeten dat die jongens toch de hoofdpersonen waren! Ik heb er ook vaak voor gepleit bij Frank om dit soort dingen lekker aan te passen, te stroomlijnen, te vereenvoudigen, maar ook daarin wil onze Frank nooit al te ver van het boek dwalen. Onze Frank is echt een super trouwe bewaker van de moedertekst.

Die Paul lijkt in het begin een belangrijk bijfiguur te worden, maar na een tijdje zijn we 'm gewoon totaal kwijt in dit verhaal! Draagt ie niks meer bij! Geeft ie hier, op dit plaatje, opeens weer wat modder! Is het nou niet duidelijker als Anderson deze tekst krijgt?

16.10u: Voor het eerst wat plaatjes met slechts twee acteurs! Zeldzaam intiem overleg moment met de echte kopmannen! Koesteren! Volgens mij heb ik in dit verhaal al meer poppetjes getekend dan in alle vorige delen bij elkaar! Hee, HIER kan die dubbele close-up van de vorige pagina wel! Zet ik hier even tijdelijk het wegrijmomentje van voor de comic-relief.
Nieuwe regel klimt Jan het toestel in, terwijl Anderson oreert. Het moet wel een beetje duidelijk zijn dat de gijzelaars zich ge-allen in de cabine hebben verzameld. Maar zo'n cabine is natuurlijk een lanwerpige buis met veel stoelen. Hoe maak je duidelijk dat iedereen er is? TIJD VOOR DE PRAK!

20.06u: Plaatje twee van de onderste paginahelft kan best een eenvoudig close-upje van de spreker. Misschien de jongens aandachtig erachter? Daarna gaat het gesprek verder, dus dan houden we daarna die close-ups een beetje aan. Mag wel es na alle aktie. Er wordt vooralsnog alleen maar gepraat hier, dus weinig achtergrond.

21.21u: Dat Jan een slok neemt terwijl ie tussen neus en lippen vertelt hoe dapper ie is! Kan een mooi beeld geven van achteloosheid! Als ik Arie nou in de vorige plaat wat laat pakken en zwijgend aan Jan geven? Subliminale kameraderie gecommuniceerd!
Dat laatste plaatje moet ik trouwens wel uit elkaar halen. Dan maar even GVD zes plaatjes! Ik krijg nooit die tekst van dat kaartje en pay-off close-up tegelijk harmonieus in beeld. Heeft Anderson dat tekstje nou ook nog even staan schrijven? Wanneer dan? Misschien moet die naam van J.L.H.Prins er dan maar uit. Dat het toch maar een soort kant en klare business card "de luxe" is.

22.09u: Gedaan. De layout ligt er. Morgen de kwast erop. SLAPEN!

3 opmerkingen:

Carlos zei

GEWELDIG!!!!
Dank je voor het meekijken..... en je gepruttel.

In het begin van deze strip heb ik even gedacht 'als ze maar onthouden dat ze in een GVD woestijn zitten' met al die lange jassen die er werden gedragen!
Oke, het kan 's nachts enorm koud worden, maar overdag, als er actie is, moeten ze in hemdsmouwen getekend worden..... of in blote bast!

Krijgen we het geinkt ook te zien? Zou mooi zijn!

WEES gegroet kunstenaar.

Henkus Schumacher zei

Weer een schitterende aflevering, Hans! Voor dit soort dingen blijf ik alsmaar terugkomen.
Heerlijk om mee te maken hoe dat layoutschetsen werkt en je (humeurige...) overwegingen zo intiem mee te krijgen!
Dichter kunnen we niet op de huid komen van de striptekenaar, denk ik.

Groetjes,
Henkus

Hans van Oudenaarden zei

Dank voor jullie aardige woorden!
@Carlos: Over evt. kledingaanpassingen vanwege die woestijntemperatuur heb ik ook lang over gepiekerd. Maar vanwege het extreem grote aantal characters was ik erg beducht voor herkenbaarheidsproblemen, als ze alle zeventien meteen in het begin van het verhaal van kleding zouden gaan veranderen. Verderop, na het vertrek van Breitstein, laat ik staks iedereen ontspannen en gaan de jasjes en dasjes uit.
@Henkus: De humeurigheid is gespeeld, hoor! Dat layouten is altijd erg leuk. Een soort super-puzzel!