zaterdag 11 juli 2009

Pagina 24: De verkenningstocht die niet doorging

Het begin van de tweede helft van ons nieuwe Bob Evers stripverhaal 'Een overval in de lucht' zorgde al meteen voor wat hoofdbrekens. Wat wil het geval? Het eerste plaatje deze pagina is in het boek van Willy van der Heide het eind van een hoofdstuk. Een cliffhanger waarin Paul en Winstone op verkenning gaan. Alleen, Willy van der Heide laat zijn lezers niets zien van deze verkenningstocht. In plaats daarvan beschrijft hij de confrontatie van Breitstein en Jeffries om vandaar weer bij Jan terecht te komen. Toch hebben we in eerste instantie de tekst van Paul uit het boek gewoon aangehouden:

1. Paul (op de voorgrond) verlaat de grot, terwijl Winstone iets naar achteren op is gestaan en zijn mes met een vastberaden blik losjes tussen zijn vingers houdt.
PAUL: aanvallen is de beste verdediging. we gaan!

Zag er allemaal logisch uit. Die Paul popelt om in actie te komen. Helemaal in character!
Tot Hans het plaatje op papier had staan en aan de volgende pagina's begon! "Frank, kan dat wel? Op pagina 28 zitten die Paul en Winstone gewoon in die grot? Hoe zit dat met die verkenningstocht? Moeten we die tekst op pagina 24 niet veranderen?" aldus Hans op de late avond.
Eerst denk je nog van niet. Onze lezers snappen heus wel dat Paul en Winstone vier pagina's later al terug zijn van die verkenningstocht.
Maar dan slaap je er een nachtje over en wordt fris en helder wakker. Ja, maar waar zijn ze dan geweest? En wat hebben ze wel en niet gezien? Nee, dit kunnen we niet maken. Een verkenningstocht aankondigen en daar dan niets van laten zien? We veranderen de tekst!
Zodoende dus gaat Paul in het boek samen met Winstone op verkenning en stelt hij die tocht in de strip juist heel eventjes uit in afwachting van de terugkeer van Marsh en de zijnen. Vanwege de gebeurtenissen hierna zullen Paul en Winstone die verkenningstocht nooit maken. Maar dat is weer een ander deel van het verhaal. Hier is scenariopagina 24:

PAGINA 24a:

1. Paul (op de voorgrond) verlaat de grot, terwijl Winstone iets naar achteren op is gestaan en zijn mes met een vastberaden blik losjes tussen zijn vingers houdt.
PAUL: wachten! maar als marsh niet gauw terug is...

2. Vanuit het vliegtuig klinkt de stem van Jeffries. Het vouwstoeltje van Platneus staat tegen de rotswand en bij de vleugel zijn nog de losgesneden touwen van Anderson te zien. Ook het tafeltje met flessen water en glazen staat er nog. Verder ligt de omgeving er verlaten bij.
TEKSTBLOK: intussen...
JEFFRIES (buiten beeld, vanuit het vliegtuig): natuurlijk kon ik de man die anderson losmaakte niet neerschieten. ik moest jullie toch waarschuwen!

3. Jeffries wordt in de cabine onder schot gehouden door Breitstein en Kaalmans. Zijn pistool is afgenomen. Jeffries wijst naar Platneus, terwijl hij verder gaat met zijn verhaal. Breitstein hoort het verhaal met een gemeen lachje aan.
JEFFRIES: zodra ik was gaan schieten, zou hij zijn stengun op mij leeggeschoten hebben. dan had ik jullie nooit kunnen vertellen wat de opzet was.
BREITSTEIN: main vriend, iek heb te lang gewerkt voor de gestapo om zulke kletspraat te geloven. jai moet bewijzen dat wai jou kunnen vertrouwen...

4. Breitstein geeft opdracht Jeffries net zo vast te binden als Anderson. Jeffries schrikt ontzettend.
BREITSTEIN: biend hem vast op dezelfde plaats als anderson.
JEFFRIES: wat?!?

PAGINA 24b:
1. Terwijl Kaalmans en Platneus Jeffries aan het eind van de vleugel vastbinden, legt Breitstein aan de ongerust Jeffries uit wat de bedoeling is.
BREITSTEIN: kalm maar. niet langer dan een paar uur. als iets gebeurt of ze proberen je te bevrijden, schiet de bewaker jou neer. als het is zoals jai zegt, dan werk jai met ons mee.
JEFFRIES: begrepen!

2. Breitstein geeft Kaalmans opdracht Anderson op te sporen en het terrein te verkennen. Hij overhandigt hem de stengun. Op de achtergrond neemt Platneus weer plaats op zijn vouwstoel.
BREITSTEIN (tegen Kaalmans): spoor jij anderson op. en blaif in de open vlakte, begrepen? zodra je hem gevonden hebt komen wai jou te hulp.
KAALMANS: ja, baas!

3. Kaalmans loopt langs de noordkant van de Pisa-rots. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd. Zijn stengun heeft hij in de aanslag. Hij wordt opgemerkt door Jan die zich vanuit de woestijn met een grote boog naar de Pisa-rots sleept.
KAALMANS: wat een rotwerk!
JAN: hee, dat is...

4. Jan sluipt achter Kaalmans aan met een van de twee Smith & Wessons in de aanslag. Kaalmans gaat de noordoosthoek van de Pisa-rots om.
JAN: kaalmans! toe maar, vriend!... je weet niet dat je nog iemand in de rug hebt die in de zuidzee zijn sporen verdiend heeft... en bewapend met twee geladen pistolen!

Tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey, Frank!
Is there some way for you to write me? Please, use the e-mail address indicated below. THANKS.
Fabricio / MAGIC EYE
fabricio@magiceyestudios.com.br

Anoniem zei

And my other e-mail address is fabriciogrellet@uol.com.br