woensdag 15 juli 2009

Eppo 13: De gevangenen van Kaalmans

Vandaag in de brievenbus en morgen in de winkel: Eppo 13. Zonder Franka, maar met de boekenkast van Mark van Herpen, de nummer 2 van de Stripbabe top 3, Kleine Napoleon en een interview met Mars Gremmen, die dit keer niet alleen de karikatuur, maar ook de rest van de cover voor zijn rekening neemt.
(Illustratie: Mars Gremmen)

En voor de verandering eens op bladzijde 26 en 27 het vervolg van ons nieuwe Bob Evers stripverhaal 'Een overval in de lucht'. Een aflevering waarin de situatie rond de Pisa-rots langzaam maar zeker explosief dreigt te worden. Jan raakt Kaalmans kwijt, Arie vindt Jan terug en Kaalmans maakt drie gevangenen, al heten ze geen van drieen Anderson. En dat is dan alleen nog maar pagina 25 van ons verhaal :

PAGINA 25a:
1. Jan komt eveneens de noordoosthoek om en ziet tot zijn verbazing Kaalmans nergens meer. De helling van de Pisa-rots loopt schuin naar boven.
JAN: maar... huh? waar is ie nou gebleven?

2. Jan zoekt dekking in het rotsblokkenveld. Hij heeft een van de pistolen geheven, de ander in zijn zak. Achter hem tekent zich de dreigende schaduw af van een hand met een kei erin (de hand van Arie).
JAN: ik kan beter dekking zoeken... stel je voor dat hij terugkomt... of mij ergens zit te bespieden.

3. Net voordat Arie Jan een mep verkoopt, herkent hij hem en houdt in. Jan draait zich verrast om en herkent Arie. Hij heeft zijn pistool geheven.
ARIE: jan!
JAN: !

4. Jan overhandigt Arie het pistool uit zijn zak en wijst op het zand dat eraan kleeft. Jan heeft een bloedende onderlip. Arie pakt Jan vast bij zijn bovenarm.
ARIE: ik snap het. ik moet hem eerst schoonmaken. heb jij een vent gezien met een stengun?

5. Close-up van Jan en Arie die geweldig schrikken.
KAALMANS (buiten beeld, vanaf de Pisa-rots): handen omhoog, jullie drieen. en vlug wat!

PAGINA 25b:

1. Totaal. Kaalmans staat bovenop de Pisa-rots en vuurt richting de plek waar Marsh, Peters en Sparks verscholen zitten. Hij heeft Arie en Jan, die in de schaduw van het rotsblok zitten, niet gezien. Arie snapt meteen wat er aan de hand is.
GELUID VAN DE SCHOTEN: Pang! Pang! Pang! Pang!
KAALMANS: handen hoog, zei ik!
ARIE: stik! hij is de helling van de pisa-rots opgeklommen!

2. Marsh, Peters en Sparks komen met hun handen in hun nek uit het veld met gevallen rotsblokken bij de oosthelling naar Kaalmans toe. Ze lopen daarbij in de richting van de noordoosthoek waar ook Arie en Jan verscholen zitten. Kaalmans glijdt voorzichtig van de schuine helling af, terwijl hij zijn wapen op de gevangenen gericht houdt.
KAALMANS: handen in de nek... goed zo! nu allemaal deze kant uit, achter elkaar! ik waarschuw jullie: als er één vandoor gaat, schiet ik de andere twee neer.
ARIE (buiten beeld): hij heeft marsh, peters en sparks te pakken. nog mazzel dat hij ons niet gezien heeft.

3. Kaalmans drijft zijn gevangenen vooruit in de richting van de damesgrot (weg van Arie en Jan).
KAALMANS: nu rechtuit lopen... blijft van die stenen vandaan... die kans krijg je niet meer om achter rotsblokken schuilhoekje te spelen.

Zoals je ziet is Hans bij scene met de hereniging van Jan en Arie afgeweken van het scenario. Geen Arie met kei in zijn knuisten en geen sprakeloze Jan met bloedlip. Integendeel Arie heeft Jan eerder gezien dan andersom en Jan blijft even doortastend in zijn pogingen Kaalmans in de val te laten lopen. Met drie gevangenen wordt dat al een stuk moeilijker en op pagina 26 komen ook Breitstein en Platneus er nog bij. Maar daarover volgende keer meer!

1 opmerking:

Otto zei

Dat wordt nog spannend, en dan moet er ook nog een pistool gereinigd worden. Waar haal je wapenolie vandaan? En hoe haal je zo'n ding uit elkaar en zet je 'm weer in elkaar. Ja, toen ik 14 maanden detentie had (aka dienstplicht) moest ik m'n uzie reinigen. Gelukkig had ik maten die dat beter konden en wel wilde helpen. Uiteindelijk hebben ze me maar tankchauffeur gemaakt, tja die keus snap ik ook niet helemaal. Anyway de klifhanger in deze Eppo is echt onuitstaanbaar spannend!