vrijdag 5 april 2024

De strips van deze week

(Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder)

Nieuw in de winkel deze week: De spannendste avonturen van Donald Duck 44: De verdwenen professor. Een album met negen Duckavonturen getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso. En daar zijn er twee bij waarvoor ik samen met een van mijn collega's het scenario schreef.

Als eerste kom je op pagina 13 t/m 28 het Donald Duckverhaal 'Bombarie in Brutopia' tegen. Een verhaal dat ik samen schreef met Paul Hoogma. Donald werkt als schoonmaker bij de Centrale Inlichtingendienst Duckstad en  wordt plots aangenomen als geheim-agent omdat men op zoek is naar een onopvallend persoon. Donalds missie: het terugvinden van de microchip met de plannen van de zeer geheime Duckstadse superraketmotor. En zo krijgt Donald het aan de stok met een aantal Brutopiaanse spionnen, waaronder de beruchte Matty Hari, die zich wapent met haar eigen versie van de  'kus des doods'. Net als zijn wereldberoemde Engelse collega zoent Donald dus heel wat af in dit verhaal. Maar of hij daarmee ook de gestolen microchip terugvindt? Het verhaal werd eerder gepubliceerd in de Donald Duck Spionnenspecial uit 2016.


Vervolgens vind je op pagina 53 t/m 62 het Donald Duckverhaal 'De week van de sponscake' en dat schreef ik samen met collega Rob Klein.  Het was Rob ook die met dit idee op de proppen kwam.
Donald opent zijn eigen  koffie- en patisserierestaurant en probeert zich daarmee populair te maken bij de Duckstadse elite, In het bijzonder bij  de Barones van Flubberwangh met haar vriendinnen  die er volgens Donald voor kunnen zorgen dat zijn restaurant uitgroeit tot een model  een toprestaurant. Donald slooft zich dan ook behoorlijk uit en het is maar een geluk dat Kwik, Kwek en Kwak ook in de buurt zijn om te voorkomen dat hij in al zijn ijver een puinhoop maakt van wat toch al een goed restaurant lijkt te zijn. Dit verhaal werd niet alleen getekend door Jordi Alfonso maar ook door Tony Fernández en eerder gepubliceerd in Donald Duck 5-2011.
©
(Illustratie: © Disney)

Behalve De Spannendste avonturen van Donald Duck 44 ligt ook de Donald Duck Bomenspecial in de winkel. En daarin vind je op pagina 26 t/m 31 een gloednieuw verhaal van De Jonge Woudlopers met als onderwerp het  ondergrondse schimmeldradennetwerk waarmee bomen en planten in een bos met elkaar communiceren. 

Dankzij de bomenbabbelapp van Willie Wortel kunnen de Jonge Woudlopers nu ook meeluisteren en zelf communiceren met de bomen. Zo komen ze erachter dat de bomen 's nachts niet kunnen slapen door een van Dagoberts felverlichte reclameborden en dat een jonge beuk te weinig water heeft omdat Dagobert het grondwater wegpompt voor zijn nieuwe colafabriek. Natuurlijk ergert Dagobert zich bont en blauw aan de klachten van de bomen, tot hij van Opa Beuk hoort dat die last heeft van goud bij zijn wortels. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Pérez en Tony Fernández. 


Nog een nieuw verhaal en wel eentje van Tokkie Tor vind je in de nieuwe Donald Duck (nr 15-2024) op pagina 33 t/m 37. In het verhaal 'De duikboot' heeft Bram genoeg van altijd hetzelfde soort feestje in Puindorp of bijvoorbeeld altijd maar over het water varen in plaats van op de bodem te gaan kijken. Dat brengt Tokkie op het idee om, net als de mensen, een onderwaterboot te bouwen. En al gauw is de eerste Puindorpse onderwaterexpeditie een feit. Groot is de verwondering van de Puindorpers als blijkt dat er op de bodem een dorp is dat op Puindorp lijkt. En waar Puindorp vaak last heeft van de Rode Mieren hebben de Onderwaterinsecten zo hun eigen vijanden. En dat is niet de enige overeenkomst tussen de  Puindorpers en de Waterdorpers. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Miquel Pujol.

En tenslotte vind je op pagina 47 van de nieuwe Tina (nr 15-2024) nog een gag van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Karlijn is verkleed als prinses en wacht op Thomas die door allerlei omstandigheden te laat is. Volgens Karlijn lijkt hij in de verste verten niet op de prins op het witte paard uit haar  dromen. Ze dreigt zelfs niet met Thomas maar met Germaine, die verkleed is als vampier, naar het schoolbal te gaan. Maar dat is allemaal buiten Catootje gerekend. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 10-2011.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: