woensdag 27 maart 2024

De Stripschapprijzen deel 4: De prijsuitreiking


Op zaterdag 16 maart werden in Storyworld te Groningen eindelijk de Stripschapprijzen uitgereikt. Het geheel werd gepresenteerd door Robin Vinck, bekend van het Stripjournaal. Problemen op het spoor zorgden er echter voor  dat de presentatie wat later begon, vooral omdat de winnares van de Stripschapprijs 2024 Wilma van den Bosch, door die problemen niet op tijd in Groningen kon zijn.

Na ongeveer een kwartier werd de eerste prijs  van die middag, de Stripschappenning voor het Jeugdalbum van het jaar 2023.  De winnaar werd bekend door een van de leden van de kinderjury. En dat is geworden: Jules Verne 2: Mijn neef Bram en Het geheim van Nell door Daniel van den Broek en Robert Damen. Die beiden niet aanwezig waren, al hadden zowel Daniel als Robbert nog wel een dankwoord opgenomen. Maar het was Gerben Valkema de Stripschappenning voor hen in ontvangst nam.

Daarna werd de Debutantenprijs geintroduceerd door Hans Pols van het Debutantenfonds. Herman Roozen reikte de prijs uit. Winnaar werd Maarten van der Meer met het album Hoogspanningsmast'

Daarna gingen we door met de volgende categorie, Info en Integraal 2023. Mark van Herpen reikte de prijs uit aan de winnaars, Mariella Sormani en Erwin Lammerts voor het album De Generaal gaat integraal deel 8. 

Voordat de volgende prijs zou worden uitgereikt was er eerst een muzikale optreden van Bas Heymans en Tamara. Tijdens dat optreden kwam ook Wilma de zaal binnen. En net op tijd want de volgende prijs die uitgereikt werd was de P.H. Frankfurtherprijs 2024. En die werd uitgereikt door Hans, die zich ook in Stripschapjury sterk had gemaakt voor deze prijs voor het Utrechts stripscollectief De Inktpot waar ook Wilma deel van uitmaakt. Albo Helm nam de prijs van Hans in ontvangst.  


Daarna waren de Albums van het Jaar 2023 aan de beurt, Kees de Boer reikte de prijs aan uitgever Rob van Bavel voor het album 'De album van de duivel' van Ken Broeders. Ken was zelf niet aanwezig, maar had nog wel een filmpje met een (kort) dankwoord opgenomen. Het dankwoord van Rob was gelukkig iets langer.  


Tot slot werd de laatste albumprijs van de middag, de Storyworld Publieksprijs, die door Jan-Willem de Vries van Storyworld werd uitgereikt aan de winnaar in deze categorie. En de winnaar van deze Publieksprijs is geworden: Suske en Wiske, de drakenprinter. Luc Morjeau en Peter van Guckt waren helaas niet aanwezig, al had Peter van Gucht wel een dankwoord opgenomen. Maar  de prijs zelf werd in ontvangst genomen door een andere auteur met een Suske en Wiske-link, namelijk Gerben Valkema.  

En  toen was het eindelijk tijd voor de uitreiking van de Stripschapprijs 2023 aan de 51ste winnaar van die prijs, Wilma van den Bosch. Een en ander werd voorafgegaan door een overzicht van carriere van Wilma tot nu toe. En ook de bekendmaking door Hans, twee maanden eerder in het Stripjournaal was op het witte doek te zien.  Daarna was het woord aan Ed van Schuylenburg die heel mooie woorden over had voor de samenwerking met Wilma op de Donald Duck-redactie. 

Wilma zelf kwam natuurlijk ook aan het woord en wel met een met stripballonnen geillustreerd dankwoord.  waarin ze vertelde hoe ze met stripmaken begonnen is, wat haar inspiratiebronnen waren. en de belangrijke rol die Ed van Schuylenburg en het weekblad Donald Duck daarbij speelden.  En hoe ze ook tegenwoordig weer andere manieren leert toveren met een potloden bij Studio Funny Farm en Studio Jan van Haasteren. 

(Bron foto's: Facebookpagina Het Stripschap)

Tenslotte werd de foto gemaakt van alle aanwezige winnaars en was er nog de welverdiende borrel ter gelegenheid van deze 51ste winaar van de Stripschapprijs. En voor wie het gemist heeft, je kunt de complete prijsuitreiking terug kijken op de site van Storyworld.

Geen opmerkingen: