vrijdag 4 september 2020

De strips van deze week

 


Deze week weer een nieuwe Eppo in de winkel (nr 18-2020) en natuurlijk vind je daarin ook het vervolg van 'Als de beer ontwaakt 1: Wynona'  Op pagina 28 t/m 30 wordt het gesprek tussen Dan en Wynona voortgezet in de kroeg van Harry. Wynona heeft  dertienhonderd dollar bij zich om Dan te overtuigen haar te helpen de onschuld van Tobarth Reeves te bewijzen. 

Harry volgt het gesprek echter met meer dan gewone belangstelling. Vanwege het geld of vanwege de inhoud van het gesprek? Hoe dan ook, Harry is er getuige van dat Dan de opdracht van Wynona en daarmee ook de dertienhonderd dollar aanneemt. En wat dat voor gevolgen heeft, lees je over twee weken in Eppo.

Deze week ook maar liefst drie nieuwe verhalen in twee verschillende edities van Donald Duck. Allereerst het Oom Dagobert-verhaal 'De ondergrondse stad' dat vorige week al werd aangekondigd en deze week te vinden is op pagina 5 t/m 18 van de nieuwe Donald Duck (nr 37-2020), getekend door niemand minder dan Ben Verhagen. Dagobert heeft genoeg van de hoge energierekeningen van zijn eigen energiebedrijf en is eigenlijk nog veel meer in een slechte bui omdat het hem maar niet lukt de oliebronnen van de emir van Zuid-Woestijnie te kopen. In een laatste poging vertrekt Dagobert met zijn bod in contanten, zijn neven en met zijn geluksdubbeltje naar Zuid-Woestijnie om daar de emir het geboden bedrag onder zijn neus te duwen. Goed nieuws voor Zwarte Magica, die onmiddellijk naar Zuid-Woestijnie vliegt om daar Dagobert een hak te zetten. Het plan van Magica mislukt echter en het geluksdubbeltje belandt in een rotsspleet in de woestijn. Als Magica die open tovert blijkt er een complete ondergrondse stad in de aarde verborgen te zijn. Zowel Magica als de Ducks dalen af in de stad om het geluksdubbeltje terug te vinden, maar daar doen ze een nog veel schokkendere ontdekking.Eigenlijk komt dit verhaal voort uit mijn documentatie voor het nieuwe verhaal van De avonturen van Hel. Voor een van de scenes had ik wat nieuwe titels nodig van De dossiers van Raz Fadraz en dus ging ik op zoek naar bekende en minder bekende mysteries van de mensheid. Daar stuitte ik op het verhaal van de ondergrondse steden waarvan aangenomen wordt dat er wereldwijd meer dan 300 van dit soort steden bestaan. Er zijn steden waarvan dertien verdiepingen zijn blootgelegd en waarvan vermoed wordt dat er nog meer verdiepingen. Wat dat betreft is de stad Vinditogny, die de Ducks in dit verhaal ontdekken, dus maar een klein. En ook zij zullen niet alle raadsels van de ondergrondse steden oplossen, zodat er wellicht in een later album voor Hel en Julia nog heel wat te onderzoeken valt.

Behalve Oom Dagobertverhaal 'De ondergrondse stad' vind je in diezelfde Donald Duck ook nog het Panchito-verhaal 'De onzichtbare bandido' en wel op pagina 32 t/m 35. Panchito komt aan in het stadje Los Fantastos waar de bewoners beweren dat ze in de bergen overvallen zijn door een onzichtbare bandido. Natuurlijk kan Panchito het niet laten om op onderzoek uit te gaan en wordt prompt overvallen. Gelukkig is Senor Martinez er nog. Wie de onzichtbare bandido in werkelijkheid is, lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio.

(Illustratie: © Disney)

Daarnaast verscheen deze week ook de speciale Donald Duck Muziekspecial. Met daarin onder andere de Carl Barks-klassieker 'The masters of melody' en een flink aantal verhalen die speciaal voor deze Muziekspecial geschreven werden. 


Voor het Duckiesverhaal, het liefdadigheidsconcert, te vinden op pagina 3 t/m 12, schreef ik begin dit jaar het scenario. Lizzy, Juultje en Babetje hebben behoorlijk succes met hun coveroptredens op Koetube. Maar Katrien heeft iets meer voor ze in petto. Een optreden op het liefdadigheidsconcert van de Damesclub en dan met echte professionele instrumenten. Maar Katrien vraagt ze ook om muziekles te nemen bij een van de leden van de Damesclub zodat ze zelf goed voor de dag komt met het optreden van haar nichtjes. 


Helaas blijken de muzieklessen niet te zijn wat Lizzy, Juultje en Babetje ervan verwachtten. Bovendien laat mevrouw Hoogenoot ze andere muziek spelen dan die van henzelf en bovendien met andere muziekinstrumenten. Het optreden lijkt dus een flop te worden. Maar een wandeling langs Krotdorp brengt daar verandering in.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

En dan tenslotte een strip die pas volgende maand zal verschijnen. Eind oktober wordt het album rond 50 jaar Gemeente Kapelle verwacht. Danker Jan plaatste deze week weer een nieuwe pagina op zijn Facebookpagina met daarbij onderstaande info.

Niet iedereen zal hem nog kennen, maar Jo de Roo was een van de beste klassieke wielrenners die Nederland ooit gehad heeft. Hij won de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije (2x), Bordeaux-Parijs, Parijs-Tours (2x), de Omloop Het Volk, was 2x Nederlands kampioen, won 3 etappes in de Tour en 1 in de Vuelta. In 1962 werd hij door L'Èquipe uit geroepen tot beste renner van het jaar. En omdat hij uit Schore komt krijgt hij gewoon een pagina in het stripboek van Kapelle...

De volledig info over het jubileumalbum van de Gemeente Kapelle volgende maand op de Facebookpagina van Danker Jan en hier op de Bob Evers Strip blog. Maar voor die tijd zul je zeker nog op een paar voorproefjes getrakteerd worden.

Prettig weekend allemaal!


Geen opmerkingen: