zaterdag 30 mei 2020

De strippublicaties van deze week

Een primeur in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 23-2020). Daar vind je op pagina 29 t/m 32 het eerste Guus en Goofy-verhaal, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Paul kwam op het idee om Guus en robotstofzuiger te laten winnen bij een loterij. Maar dan blijkt dat het winnende lot dubbel is gedrukt en dat ook Goofy de hoofdprijs heeft gewonnen. Helaas  zit er maar één robotstofzuiger in de prijzenpot en dus wordt afgescheept met een oude stofzuiger uit de bezemkast. Vanaf daar blijken zowel Guus als Goofy die dag veel geluk te hebben. Maar waar Guus alle prijzen zelf houdt, geeft Goofy ze weer weg en krijgt daar dan onbedoeld weer iets anders voor terug. Hoe dat afloopt lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.

Nog een co-productie in de nieuwe Tina van deze week (nr 23-2020). Daar vind je op pagina 50 een gloednieuwe gag van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Cindy Horevoorts. En de gag is uit het leven gegrepen, want ook Cindy had rond die tijd problemen met een haperende telefoon. En als je dan maar vaak genoeg verkeerd ken je op een gegeven ogenblik alle mogelijke routes van buiten. Bij Karlijn heeft al die nieuw opgedane kennis dan nog een onverwacht gevolg. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Joan Espinach.

(Illustratie: Pieter de Poortere)
In de nieuwe Eppo is er deze week natuurlijk aandacht voor het verschijnen van het speciale stripalbum 'Striphelden versus Corona'.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

In het voorwoord 'Van de redactie' van hoofdredacteur Rob van Bavel wordt volop aandacht besteed aan dit speciale stripalbum dat je bij je vaste stripwinkel cadeau krijgt, als je voor 15 euro of meer aan stripalbums koopt. Ook is er dankwoord voor alle stripmakers, en dat zijn er heel wat, die belangeloos aan dit album hebben meegewerkt. In 'Striphelden versus Corona' vind je onder andere een nieuwe strip van De avonturen van Hel en een nieuw stripavontuur van Max Miller. Daarnaast ook nog een speciale illustratie van Hans en heel veel Nederlands en Vlaams stripwerk meer. Dus wacht niet langer en ren nu naar je favoriete stripalbum en zorg dat je 'Striphelden versus Corona' in huis krijgt.

En over nieuwe stripavonturen gesproken, op pagina 47 in de rubriek 'Mail' schrijft een van de lezers dat hij de strips van onder andere IJsbrand mist in Eppo.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Dit ook omdat Nederlands talent zoveel mogelijk gestimuleerd moet worden. Daar zijn we het natuurlijk volledig mee eens. Dank je wel, Jan voor dit hart onder de riem. En wat betreft nieuwe verhalen van Max Miller. Eentje vind je er dus al in het album 'Striphelden versus Corona', maar er staan zeker meer op de planning. Op dit moment is IJsbrand nog druk bezig met een speciaal stripalbum (in opdracht) dat later dit jaar moet verschijnen, maar daarna gaan we zeker weer van start met nieuwe avonturen van Max.
(Illustratie: Piet Wijn)

En tot slot nog even terug in de tijd. Zo'n 26 jaar terug om precies te zijn.
In juli 1994 bracht Carl Barks een bezoek aan de Nederlandse Donald Duckredactie. Een foto van dat moment vind je in de hardcover-versie van de heruitgave van Douwe Dabbert 19, het schip van ijs. In het bijbehorende dossier besteedt Thom Roep ook aandacht aan deze gebeurtenis en dan in het bijzonder aan de ontmoeting en de gesprekken tussen Carl Barks en Piet Wijn. Van een van die moment  vind je overigens aparte foto op pagina 4 van het het dossier. Maar er is ook nog een andere foto en daarop zijn heel wat bekende Duckstripmakers  te zien, die destijds het geluk hadden om Carl Barks in eigen persoon te kunnen ontmoeten. Het is een van die momenten die je je leven lang niet meer vergeet. En nu dus ook als blijvende herinnering in het nieuwe Douwe Dabbert, hardcoveralbum, Het schip van ijs.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: