vrijdag 3 april 2020

De strips van deze week

De corona-crisis zorgt voor allerlei nieuwe, digitale activiteiten en uitgaven. Zo hadden we afgelopen weekend al de Stay Home Comic Con, verzorgt Comic House het evenment Live Cartooning en krijgen de abonnees van Eppo nu al twee weken lang om de andere dag (behalve in het weekend) de digitale Eppo 4 Free. Voor Eppo 4 Free put de Eppo-redactie uit de 14.000 pagina die de afgelopen jaren in Eppo zijn gepubliceerd. Tot nu toe zitten daar nog geen pagina van Hans en/of mij bij, maar wellicht in de komende weken.
Deze week komt onze Belgische uitgever BD Must met een soortgelijk initiatief het BD Must Webzine. Met daarin onder andere January Jones, Auguria en... jawel... Rhonda. Hans plaatste het volgende bericht over dit webzine op zijn helaas besloten Facebookpagina, maar gelukkig is het ook te lezen op de Facebookpagina van Het Stripschap en die is voor iedereen toegankelijk:

Omdat we ons allemaal in onze huisjes moeten verstoppen voor "the beast, verschijnt vanaf vandaag het gratis "BD Must webzine". Jazeker gratis, want iedereen, ook de stripwereld, beseft dat we juist nu af en toe iets aardigs moeten doen voor elkaar.

(Illustratie: © BD Must, bron: Facebookpagina van Het Stripschap)

Peter Nuyten, Eric Heuvel, Paul Teng, Hans van Oudenaarden en nog een heleboel andere tekenaars. Troost en beetje afleiding in deze virale oorlogstijd ennnnn goed voor je Frans!

https://issuu.com/bdmust/docs/bd_must_webzine_1

Voor wie het Frans niet machtig is zijn er gelukkig ook nieuwe strips in het Nederlands verschenen. Afgelopen woensdag verscheen al het album 'Op reis door Europa met Donald Duck deel 5' met daarin het gloednieuwe verhaal 'Sabotage in Luxemburg', maar ook in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 15-2020) vind je een Donald Duck-verhaal waarvoor ik het scenario schreef. Maaltijdbezorger is een van de meer moderne beroepen en het kon dus haast niet anders of Donald gaat vroeg of laten ook koken en maaltijden bezorgen. Kwik, Kwek en Kwak wil liever naar het circus, maar omdat de kaartjes van Donalds winst betaald moeten worden, worden ze noodgedwongen als keukenhulpjes en hulpbezorgers aangesteld. Donalds nieuwe bedrijf lijkt goed van start te gaan, maar helaas trekt het ook onmogelijke klanten aan. Zoals de heer Rijpstra die in een boomhut bovenin in een reuzensequoia woont zonder trap of lift. En dat is pas het begin van alle problemen. Of Donald er in slaagt deze en de andere maaltijden te bezorgen lees je op pagina 37 tot en met 42 van de nieuwe Donald Duck.

En in de nieuwe Katrien Duck (nr 4-2020) vind je maar liefst twee verhalen.. Niet helemaal nieuw, want beide verhalen werden al eerder gepubliceerd. Het verhaal 'Schatten van de natuur' dat je kunt lezen op bladzijde 5 t/m 14 van de nieuwe Katrien, stamt uit 2004. Collega-scenarist Paul Hoogma en ik schreven het verhaal destijds ook met het oog op het blad 'Katrien'. Vandaar ook dat we in dit verhaal Katrien en haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje Oom Dagobert lieten helpen bij de opgraving van een Griekse tempel in plaats van Donald en zijn neefjes. Een verhaal over de toverstaf van de Griekse godin van de vruchtbaarheid Demeter en de groei van planten en bomen. De keuze voor Katrien en haar nichtjes als hoofdpersonen bepaalde ook de afloop van het verhaal. Het fenomeen zingen voor planten bepaalt de wending in dit verhaal en de vraag is maar of Kwik, Kwek en Kwak ook op dat idee gekomen zouden zijn. Misschien wel, maar niet meteen. Ongetwijfeld zouden ze eerst een aantal beproefde Woudlopermethodes toepassen en waarschijnlijk had Magica dan tegen het eind van het verhaal allang op de Vesuvius gezeten. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Katrien 2-2005, Katrien 2-2011 en Katrien Duck 4-2016.

Het Duckies-verhaal op bladzijde 25 en 26 had echt niet met andere hoofdpersonen gemaakt kunnen worden. Oma, Lizzy, Juultje en Babetje en Dinky in combinatie met een vogelverschrikker en een stel kraaien die zich daar niets van aan trekken zijn precies de juiste karakters voor dit verhaal. Een andere combinatie is eigenlijk niet denkbaar. Wat ook aangeeft dat dit verhaal echt vanuit hun karakters is geschreven. Terwijl we het bij“Schatten van de natuur” nog wel anders hadden kunnen doen met andere karakters, kan dat bij dit verhaal eigenlijk niet. Zeker Dinkie speelt een onverwachtse glansrol in dit verhaal. Ook dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Katrien 2-2005, Katrien 2-2011 en Katrien Duck 4-2016.

En dan last but not least een gloednieuwe gag van Karlijn, Catootje en de ouders in de nieuwe Tina van deze week (nr 15-2016). De gag start op een inmiddels verboden evenement, een jaarmarkt. Hoewel, misschien mag deze open blijven als er voedsel wordt verkocht. Catootje scoort er in elk geval een megagroot Twisterspel voor 1 euro. Karlijn heeft geen idee waar dat nou goed voor is, maar als ze even later de suikerspinnenstand tijdelijk van Germaine overneemt ziet ze het nut van het spel als snel in. De stand heeft namelijk een probleem: geen klanten. Hoe dat dankzij Catootje en Jeroentje wordt opgelost lees je op pagina 50 van de nieuwe Tina. Ik schreef de gag samen met collega Saskia Maasbommel, die ook met het idee voor deze gag kwam. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Joan Espinach.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: