vrijdag 17 april 2020

De nieuwste strippublicaties

Terwijl iedereen in Nederland zoveel mogelijk thuisblijft, is er gelukkig elke week ook thuis nog heel wat te doen, te zien en vooral lezen voor iedereen. Zoals het nieuwe Panchito-verhaal 'Panchito tegen El Lobo' op pagina 20 t/m 23 van de nieuwe Donald Duck (nr 17-2020), waarvan ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma.

(Schets: Paul Hoogma)

Panchito is op weg naar stadje Los Theatros en hoopt daar snel te zijn door samen met Senor Martinez de spoorlijn te volgen. Maar daar ligt ook de bende van treinrover El Lobo op de loer. El Lobo heeft het niet voorzien op geld of goud, maar op actrice Marguarita Margolo die eveneens op weg is naar Los Theatros maar dan per trein en voor wie El Lobo een groot losgeld hoopt te innen als hij haar eenmaal in handen heeft. Aan Panchito de taak om Marguarita uit handen van El Lobo te houden. Maar de echte held van dit verhaal blijkt uiteindelijk toch iemand anders te zijn. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.

Natuurlijk wordt ook Help me, Rhonda! weer vervolgd in het derde nummer van het digitale BD Must Webzine. In deze derde aflevering maakt Rhonda kennis met Edgar Villafranca, die man die zoals we allen weten, Rhonda er uiteindelijk toe zal bewegen de identiteit van Dana Dane aan te nemen. Maar zover is het nog niet. Eerst zal Rhonda nog definitief moeten ontsnappen aan Carl en zijn handlangers. Dat is eenmaal gelukt met de hulp van de zeelieden in de trein, maar Carl en co laten dat er niet bij zitten. Het derde nummer van het BDMust Webzine kun je hier downloaden.

Deze week verschenen niet alleen de laatste twee nummers van het digitale magazine Eppo 4 Free, maar ook de nieuwe Eppo (nr 8-2020) met daarin in de rubriek 'Mail' een brief met, zoals het kopje zegt, een 'helse vraag'. Ja, inderdaad, in deze brief wordt gevraagd naar het nieuwe avontuur van Hel. En het antwoord is voor de vaste bloglezers al bekend. Het begin van de voorpublicatie van het nieuwe verhaal van Hel 'Het verloren goud van Troje' staat  gepland voor het vierde kwartaal van 2020. Behalve deze vraag noemt de briefschrijver De avonturen voor Hel ook de voor hem leukste strip uit Eppo. En dat is natuurlijk een heel mooi compliment. Dank je wel, E.J.

De info over het nieuwe verhaal van Hel was overigens al eerder te lezen in de Eppo Update van een aantal weken geleden en op de site van Stripspeciaalzaak.

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

 Inmiddels heeft Stripspeciaalzaak het bericht ook overgenomen in hun eigen nieuwsrubriek in het eerste nummer van het gloednieuwe Getekende Reep Magazine van Uitgeverij Bonte, dat gratis bij je vaste stripwinkel te verkrijgen is.

En ook Het Stripschap besteedt op hun Facebookpagina  aandacht aan het aangekondigde nieuwe avontuur van Hel met onderstaand bericht en foto, En zoals je ziet is dat niet zonder reden. Danker Jan is namelijk vandaag jarig. Danker Jan, van harte gefeliciteerd en nog vele, vele jaren.

 (Foto: Bennie Krajenbrink)

De Zeeuwse illustrator en striptekenaar Danker Jan Oreel zit al zo'n dertig jaar in het vak. Voor Eppo tekent hij de avonturenstrip Hel. Samen met scenarist Frank Jonker werkt hij momenteel aan het verhaal Het verdwenen goud van Troje. Danker Jan is vandaag 58 jaar geworden. Gefeliciteerd, Danker Jan!

De terugkeer van de avonturen van Hel wordt overigens ook nog aangekondigd op een informatiefolder die samen met de nieuwe Eppo dezer dagen wordt toegestuurd aan mensen die ooit abonnee geweest zijn. En natuurlijk kan Eppo altijd nieuwe of terugkerende abonnees gebruiken, dus word (opnieuw) lid en lees eind van het jaar de nieuwe belevenissen van Hel en Julia.

Op Hel en Julia zelf hoef je overigens geen half meer te wachten want die zijn ook deze week in Eppo te vinden.

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Eppo 8 staat namelijk ook in het teken van het overlijden van een van de grootste stripmakers van de afgelopen decennia, Albert Uderzo. Speciaal voor deze Eppo tekende Danker Jan deze hommage aan Albert Uderzo, te vinden op pagina 16 van de nieuwe Eppo.

Ook vele andere Eppo stripmakers maakten een speciale hommage voor dit nummer.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

 Zo zijn er onder andere hommages van Eric Heuvel, Gerard Leever, Dick Heins, Mark van Herpen, Pieter Hogenbirk, Romano Molenaar, Willem Ritstier, Gerben Valkema, Robbert Damen en... deze hommage van IJsbrand. Een plaat die overigens al bestond. Deze hommage aan Albert Uderzo (en René Goscinny) is namelijk onderdeel van een van de culinaire strips die IJsbrand en ik samen maakten voor 's Amuse Cateraar. De complete strip verscheen eerder in Stad Magazine 11-2015 en is nog steeds te lezen in het album Op de tekentafel van IJsbrand Oost 2015-2016.

 Prettig weekend allemaal!


Geen opmerkingen: