woensdag 6 juni 2018

Hel, Max en Donald in Knokke

Ongeveer anderhalve week geleden, op zaterdag 26 en zondag 27 mei, vond het 15e Stripfestival van Knokke-Heist plaats, dat dit jaar als thema 'Feest!' had.  Het begon allemaal rond zaterdag rond 14.00 uur met een predidace voor het bestuur van het Stripfestival Knokke-Heist, waar ik een tekening maakte rond het thema 'Feest!' met vele Duckpersonages in de hoofdrol. Ook maakte ik nog een tekening van Katrien voor een van de aanwezige kinderen.
 
Aan het begin van de avond was er een heerlijk en vooral heel gezellig etentje in gezelschap van alle aanwezige stripmakers, medewerkers en organisatoren van het Stripfestival Knokke-Heist. 
Na afloop werden we naar het casino van Knokke gebracht waar rond acht uur de jaarlijkse gala-avond zou plaats vinden. Een gala  met muziek en natuurlijk de uitreiking van de jaarlijkse stripprijzen, waarbij naast bovenstaande winnaars Marc Wasterlain de Grote Prijs van de Noordzee kreeg uitgereikt. Na afloop van het gala was er tijd om nog even wat te drinken en bij te praten met diverse collega's. 
 
(Bron foto's: Facebookpagina Stripfestival Knokke-Heist)
Zondagochtend om 10.00 uur was het dan tijd voor het beursgedeelte van het jaarlijkse Stripfestival Knokke-Heist. Dankzij de vroege lift vanaf het hotel was ik dit jaar ook vroeg aanwezig op het Stripfestival Knokke-Heist. Maar ik had nog maar net de albums op tafel uitgestald of ook Danker Jan arriveerde in Knokke.

Meteen na opening van het stripfestival was er veel belangstelling voor De avonturen van Hel. Vooral voor De Sibylle-codex natuurlijk, het album dat we voor het eerst in Knokke konden presenteren, maar ook voor de Dossier Editie en deel 1 van De avonturen van Hel, De koffers van Raz Fadraz.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Voor deze editie van het Stripfestival Knokke-Heist had ik beloofd mee te werken aan een item van de Stichting Kanjerwens. Speciaal voor Janna en haar zusje zou ik een tekening maken van Donald Duck of een van de andere Duck of Disneypersonages. Rond 11.00 uur kreeg ik het bericht dat Janna en haar familie samen met de mensen van de Stichting Kanjer Wens  op het stripfestival aangekomen waren. Vervolgens verplaatsten we ons naar de Vip-room waar ik vragen beantwoordde over het maken van Donald Duck en in het bijzonder de strips die iedere week weer in het vrolijke weekblad te vinden zijn.
 
(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)

Daarna maakte ik een tekening van Oma Duck en Gijs Gans in het schetsboek dat Janna had meegebracht en eentje van Katrien, Lizzy, Juultje en Babetje in het schetboek van Julia. Daarna maakte ik ook nog een tekening in de albums' De spannendste avonturen van Donald Duck 16' voor  Janna en Julia. Die tekeningen hadden natuurlijk alles te maken met het hoofdverhaal van dit album 'De genezers van de Andes'. Intussen was langzaamaan lunchtijd geworden en de eerste tekenaars meldden zich in de Vipruimte bij het buffet. Ook Janna en haar familie aten een hapje, tussen de twee tekeningen in De spannendste avonturen-albums door.

(Bron foto: Facebookpagina Stripfestival Knokke-Heist)

Gelukkig zag ik dat Danker Jan, die in de andere zaal al die tijd ook een oogje op de albums op mijn tafel had gehouden, ook even tijd had om een hapje te komen eten. Na de lunch begon ik aan de tweede tekening in De Spannendste avonturen van Donald Duck 16, die voor Janna. Na nog wat nagepraat te hebben, ging Janna en haar gezelschap de rest van het stripfestival bekijken en nam ik rond 13.00 uur weer plaats naast Danker Jan.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Ook 's middags was er veel belangstelling voor De avonturen van Hel en Danker Jan heeft dan ook heel wat tekeningen van Hel en Julia gemaakt. Ook voor de laatste exemplaren van de Loevestein-prent was belangstelling.
Zelf mocht ik nog een paar albums van De spannendste avonturen van Donald Duck 16 signeren, met uiteraard ook weer een tekening die verwees naar De genezers van de Andes. En tenslotte heb ik ook nog een exemplaar gesigneerd van Max Miller, de Orde van de Blauwe Steen.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Tegen het einde van de middag arriveerden Janna en Julia en hun familie bij de tafel van Danker Jan. Ook Danker Jan heeft toen nog een tekening in de schetsboeken van Janna en Julia gemaakt. Geen Hel of Julia, maar dieren op verzoek. En uiteraard in kleur.
Daarna was het echt tijd om van iedereen afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Gelukkig bood Danker Jan me een lift naar Nederland waardoor ik toch redelijk op tijd thuis was. Al hebben we natuurlijk nog wel even een frietje gegeten voordat ik weer op de trein stapte.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
                             
Al met al dus een heel geslaagd stripfestival afgelopen zondag in Knokke. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die afgelopen zondag speciaal voor ons of onze strips naar Knokke is gekomen.
In de eerste plaats Janna en Julia en hun familie en Lijsbert en Mariska van de Stichting Kanjer Wens, want ik vond het erg leuk om hieraan mee te werken. Verder natuurlijk En niet te vergeten Danker Jan, Paul, Anja, Paul, Ingrid, Staf, Mario, Luc, Andree, Rosie, Edgar en Ine en Martin voor het gezelschap en de gezelligheid tijdens het stripfestival Knokke-Heist. En Danker Jan, eveneens bedankt voor de friet en de lift terug naar Nederland.  Tenslotte wil ik in het bijzonder ook Albert, Jean-Pierre, Leo, Jan, Roger, Yves en alle andere medewerkers van het stripfestival Knokke-Heist bedanken voor de uitnodiging, de ontvangst, de gastvrijheid, de gezellige dagen en algehele verzorging van het afgelopen weekend. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: