maandag 4 juni 2018

De Jaren Eppo...

(Illustratie: Martin Lodewijk)
Afgelopen vrijdag werd bij Boekhandel Donner in Rotterdam het boek De Jaren Eppo van Ger Apeldoorn officieel gepresenteerd. In De Jaren Eppo besteedt Ger Apeldoor niet alleen aandacht aan de 'oude' Eppo, maar ook aan zijn opvolgers onder andere namen, zoals Eppo Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad, Sjosji en Striparazzi. Het laatste hoofdstuk van het boek, getiteld 'Het familiegevoel', gaat over de nieuwe, door Rob van Bavel heropgerichte  Eppo die in 2009 voor het eerst verscheen en intussen alweer tien jaar bestaat.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, © Warner Bros)
In dat overzicht komen we natuurlijk ook ons werk voor Eppo tegen. Dat van Hans duikt als eerste op bladzijde 117 van De Jaren Eppo. Dan gaat het nog over zijn werk als ghost artist voor de Looney Tunes bladen van uitgeverij Big Balloon. Ook Hans' werk voor Donald Duck en Jan, Jans en de kinderen wordt in De  Jaren Eppo aangestipt.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, tekst: Piet Zeeman, © Sanoma))
 
Maar in de periode Sjors en Sjimmie Stripblad werkte Hans ook als ghost artist aan diverse Sjors en Sjimmie-strips.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, tekst: Joost Timp)
 En in 1994 verscheen hij voor het eerst met een eigen strip in Sjosji, namelijk Dave, waarvoor Joost Timp het scenario schreef. Aan zowel Hans werk voor Sjors en Sjimmie als aan Dave wordt aandacht besteedt op pagina 123 in het hoofdstuk over de jaren 1993-1999.

In het laatste hoofdstuk, over de nieuwe Eppo en de jaren 2009-heden duikt op pagina 144 Bob Evers voor het eerste op. Want ja, in 2009 stond Bob Evers, Een overval in de lucht bijna een heel jaar als vervolgstrip in Eppo. Ger noemt Bob Evers in één adem met Daan Jippes' Havank vanwege het feit dat beide op bestaande pocketreeksen uit de jaren rond de Tweede Wereldoorlog zijn gebaseerdeen vanwege het feit dat er al één of meer albums verschenen waren voordat de beide strips in Eppo gepubliceerd werden. Maar ook vanwege de hoogwaardige afwerking van beide strips en waarvan, zoals Ger het omschrijft, de kwaliteit bijdroeg aan de professionele indruk die de nieuwe Eppo maakte. Een heel mooi compliment!

Van Bob Evers maakten we nog een speciale kerstaflevering, als brug tussen Een overval in de lucht en De jacht op het koperen kanon. Die aflevering verscheen in de allereerst Eppo Kerstspecial uit 2009 waar op pagina 146 uitgebreid aandacht aan besteedt wordt.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Op pagina 147 duikt Max Miller voor het eerst op en wordt door Ger genoemd als een van de nieuwe strips in de nieuwe Eppo. Zoals bekend schreef IJsbrand de eerste twee verhalen zelf en nam ik, in samenwerking met IJsbrand, de scenario's voor mijn rekening vanaf 'De Orde van de Blauwe Steen'.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

De laatste nieuwe strip die in dat rijtje genoemd wordt is De avonturen van Hel, waar op pagina 150 en 151 uitgebreid aandacht aan besteed wordt, ook wat betreft de ontstaansgeschiedenis van Hel, die terug gaat tot de jaren 80. Oorspronkelijk waren De avonturen van Hel bedoeld voor de 'oude' Eppo, maar uiteindelijk duikt Hel pas voor het eerst in 2010 in de nieuwe Eppo. Het scenario van het eerste verhaal 'De koffers van Raz Fadraz' werd geschreven door Henk Kuijpers. Fred de Heij schreef in 2012 het korte verhaal Kerstkrakers en uiteindelijk verscheen in 2016 het tweede albumvullende avontuur van Hel 'De Sibylle-codex', waarvoor ik samen met Danker Jan het scenario schreef.

Als laatste komen op pagina 152 en 153 Rhonda tegen met een soortgelijke ontstaansgeschiedenis als De avonturen van Hel. Rhonda was oorspronkelijk een samenwerkingsproject van Hans en Hanco Kolk, bedoeld voor Sjors en Sjimmie Stripblad. Maar ook Rhonda werd pas, in Hans' eigen versie, voor het eerst gepubliceerd in de nieuwe Eppo. Drie verhalen zijn er inmiddels gepubliceerd, die tezamen de Rhonda-trilogie vormen. Het wachten is nu dus op het volgende project van Hans, dat na het succes van Rhonda, dat inmiddels een internationaal succes is, vast en zeker ergens volgend jaar in Eppo wordt voorgepubliceerd.

Kortom, ook de komende jaren valt er over Eppo waarschijnlijk nog genoeg te vertellen. Laten we hopen dat we dat nog eens zien verschijnen in de vorm van artikels, extra hoofdstukken of wellicht zelfs een De Jaren Eppo deel 2.

1 opmerking:

Nikolay Sal zei

I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is something that not enough individuals are speaking intelligently about. I'm very pleased that I stumbled throughout this in my search for something referring to this. real money casino