dinsdag 22 mei 2018

75 jaar Bob Evers!

Vandaag precies 75 jaar geleden, op 22 mei 1943, verscheen in het blad Jeugd de eerste aflevering van het feuilleton De avonturen van drie jongens in de Stille Zuidzee, geschreven door Willy van der Heide, pseudoniem van Willem van den Hout. Dit feuilleton, waarin Bob nog Rob heette en een Nederlandse rederszoon was, was het begin van de langlopende avonturen van Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos. En zoals bekend reizen Bob, Jan en Arie de halve wereld rond om zowat overal te maken te krijgen met schurkachtige personages, die ze het leveren zuur kunnen maken en die over het algemeen behoorlijk het onderspit delven tegenover onze drie helden.

Het eerste Bob Eversboek 'Een overval in de lucht' verscheen in 1949, gevolgd door 'De jacht op het koperen kanon en 'Sensatie op een Engelse vrachtboot', waarna ook het eerste Bob Eversverhaal in drie delen in de boekenserie werd gepubliceerd. Vanaf 1965 zou Avonturen in de Stille Zuidzee als deel 1 in de pocketreeks worden uitgegeven.
(Illustraties: Frans Mettes, bron: www.bobevers.nl)

In 1967 verkocht Willy van der Heide de rechten op zijn Bob Eversverhalen aan uitgeverij De Eekhoorn. Toch verschenen er in 1977 nog twee Bob Eversverhalen van zijn hand, Bob Evers belegert Fort B en Arie Roos als ruilmatroos bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.
In 1985 overleed Willy van der Heide, maar in zijn nalatenschap werden nog twee onafgemaakte Bob Evers verhalen aangetroffen, die uiteindelijk voltooid zouden worden door Peter de Zwaan. De bij Van Holkema & Warendorf verschenen verhalen werden door Peter de Zwaan bewerkt en verschenen uiteindelijk vanaf 1988 als deel 34 en 35 in de Bob Evers pocketreeks.
(Illustratie: Bert Zeijlstra, bron: www.peterdezwaan.nl)

Tussen 1990 en 2003 schreef Peter de Zwaan de delen 37 t/m 50 van de avonturen van Bob Evers. Daarna kondigde Peter de Zwaan aan dat er geen nieuwe delen meer zouden verschenen, maar gelukkig kwam hij in 2010 op dat besluit terug.

Intussen was Hans in 2002 in samenwerking met ons agentschap Comic House en scenarist Koen Wynkoop begonnen aan het allereerste Bob Evers stripverhaal. In 2003 verscheen 'Een vliegtuigsmokkel met verrassingen' als stripfeuilleton in het Algemeen Dagblad. Helaas liep de samenwerking tussen Hans en Koen stuk, waardoor deze allereerste Bob Evers strip nooit in album is verschenen.
Hans vroeg mij om de scenario's van Bob Evers te overnemen en mijn eerste opdracht was het scenario voor 'Kabaal om een varkensleren koffer' te schrijven. Tijdens mijn allereerste bezoek aan Comic House kreeg ik de pocket mee naar huis met de opdracht; 'Maak jij daar maar eens een stripscenario van'. Gelukkig beviel het betreffende scenario goed, zodat ik ook de volgende scenario's voor mijn rekening mocht nemen.

In december 2003 verscheen de eerste aflevering van Kabaal om een varkensleren koffer in het Algemeen Dagblad en in oktober 2004 verscheen het verhaal bij Uitgeverij Arboris in album als deel 1 uit de Bob Evers stripreeks. Het album verscheen ook in het Duits en Deens.

Daarna mocht ik zelf bepalen welk verhaal we nu zouden verstrippen. Het leek mij logisch om gewoon bij het begin te beginnen en nu dus de Zuidzee-trilogie te verstrippen. 'Avonturen in de Stille Zuidzee' en 'Drie jongens op een onbewoond eiland' verschenen tussen 2004 en 2006 als strip in het Algemeen Dagblad en in 2006 en 2007 als deel 2 en 3 in de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.

Daarna werd het stripfeuilleton uit de Nederlandse kranten verbannen en zaten Hans en ik ineens zonder voorpublicatie voor het laatste deel van de Zuidzee-trilogie' De strijd om het goudschtip'.

Om toch een podium te hebben richtte Hans deze blog op, waarop we in 2008 het hele verhaal hebben voorgepubliceerd, alvorens het in datzelfde jaar als deel 4 van de Bob Evers stripreeks verscheen bij Uitgeverij Boumaar.

In 2009 richtte uitgever Rob van Bavel opnieuw het stripblad Eppo op. Daarmee had de Nederlandse avonturenstrip opnieuw een podium en ook Bob Evers was in Eppo te vinden. Al waren het vooral Jan en Arie die op avontuur gingen in 'Een overval in de lucht'. We maakten ook nog een speciale kerstaflevering voor Eppo, een soort brug naar 'De jacht op het koperen kanon' en in 2010 verscheen "Een overval in de lucht' als deel 5 van de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.

Daarna nam Hans 'eventjes' een Bob Evers-pauze, iets dat resulteerde in 'Puppy from Hell' en de internationaal gewaardeerde Rhonda-trilogie. Vooral de waardering voor Rhonda en het besef dat je als Nederlandse (avonturen)stripmaker eigenlijk alleen kunt overleven als je ook het buitenland bij je strips weet te betrekken, deed Hans onlangs besluiten om geen nieuwe Bob Evers strip meer te maken, tenzij iemand via bijvoorbeeld een crowdfundingsactie pakweg 20000 euro binnen weet te halen voor het maken van die strip. Daarover binnenkort meer op deze blog.
 

Gelukkig voor de Bob Evers fans kwam Peter de Zwaan in 2010 terug op zijn besluit om geen nieuwe Bob Evers verhalen meer te maken. Bij Uitgeverij De Zwarte Zwaan verschenen sindsdien maar liefst 12 nieuwe Bob Eversboeken. 11 boeken in de Bob Evers serie, deel 51 t/m 61, en dit jaar voor het eerst ook een speciaal Bob Evers verhalenboek, genummerd 'Extra   2018'  En ook voor 2019 staat er een nieuw Bob Evers boek aangekondigd, deel 62 in de serie, getiteld: De gouden greep van tante Ginny'.
(Illustraties: Lia Krijnen, bron www.peterdezwaan.nl)

Kortom, na 75 jaar zijn Bob, Jan en Arie nog steeds springlevend. En hopelijk hebben we nog heel wat avonturen van ze te goed. Op naar de 100, jongens!

Geen opmerkingen: