woensdag 11 november 2015

Katrien Duck , 75 jaar een ster

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
 
In juni van dit jaar vierde het vrolijke weekblad Donald Duck al de 75ste verjaardag van Katrien Duck. Katrien, die in 1940 debuteerde in de film Mr. Duck steps out en op 4 november van dezelfde jaar haar debuut maakte als stripheldin in de Donald Duck krantenstrip van Al Taliaferro. Daarna zouden er nog heel wat optredens van Katrien volgen, in zowel kranten- als tijdschriftenstrips.
De spannendste en genantse hoogtepunten uit Katriens 75-jarige carriere zijn nu te vinden in het speciale jubileumalbum Katrien Duck, 75 jaar.

Met natuurlijk de krantenstrips van Al Taliaferro, vele verhalen van Carl Barks en van andere Amerikaanse, Deense en Nederlandse scenaristen en tekenaars. Daar zitten ook twee verhalen bij waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste op bladzijde 89 t/m 92 het Donald Duck verhaal 'Spookdame', waarin een van de leden van Damesclub, ene mevrouw Schim, spookverhalen vertelt in Katriens keuken. Dit tot grote hilariteit van Donald, die het niet kan laten grappen uit te halen. Het gevolg is dat Donald wordt uitgedaagd om een nacht lang op een verlaten stationnetje te verblijven. Een stationnetje waar volgens mevrouw Schim de geest huist van de Wachtende Weduwe. Een geest, die wacht op een trein die nooit komen zal... Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 26-2000.

Vervolgens op bladzijde 111 t/m 115 het verhaal 'Ontvoering' uit Katrien's dagboek, een verhaal waarin Katrien als secretaresse in wezen het geheugen van Oom Dagobert is en in de rol dan ook de interesse van de Zware Jongens wekt. Vooral omdat zij, in tegenstelling tot Dagobert zelf, de code van Dagoberts kluis van buiten weet. Kortom, Katrien wordt ontvoerd en de Zware Jongens zetten alle mogelijke middelen in om haar die code te ontfutselen. Dit verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 32-2005 en eerder dit jaar nog in het De Zware Jongens Vakantieboek 2015.

Geen opmerkingen: