zondag 22 november 2015

De verlanglijstjes top 15

Sinterklaas is al meer dan een week in het land, dus hoog tijd voor een lijstje met de leukste cadeau's voor de feestdagen. Hier is onze eigen top 15 voor dit jaar:

15. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


14. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

 
Een genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 4th wave Liger T-shirts. Thema: 'oldskool gaming' pin-up. Exclusief verkrijgbaar bij Liger:
http://www.thisisliger.com/hans-van-oudenaarden-liger-x-hans-van-oudenaarden.html


13. De Max Miller prenten
(Illustraties: IJsbrand Oost)

'Van tweede Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen'  zijn er tot nu toe twee prenten verschenen. Tijdens het Stripfestival Breda 2013 beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En eerder dat jaar, tijdens de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle kwam de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Van beide prenten zijn er nog een aantal in voorraad. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze twee prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


12. STAD Magazine

 
In samenwerking met 's Amuse Cateraar zijn IJsbrand en ik gestart met een serie strips voor het Groningse STAD Magazine waarin diverse Groningse horecagelegenheid centraal.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

De eerste strip, 'Promotieborrel in Café de Sleutel' werd gepubliceerd in STAD Magazine nr 7-2015, het nummer van april/mei. Inmiddels zijn er vier strips uit deze serie in STAD Magazine verschenen en meer is op komst. Uiteraard lees je daar alles overop deze blog en op de Max Miller Strips blog http://maxmillercomics.blogspot.nl/) Want ook in de komende twee nummers zal deze stripserie, die voorlopig zes afleveringen zal tellen, te vinden zijn in STAD Magazine. Meer info over dit Groningse magazine vind je op: http://www.stadmagazine.nl.


11. Donald Duck Winterboek 2016

                                                                (Illustratie: © Disney)

Sinds iets meer dan een week nieuw in de winkel, het Donald Duck Winterboek 2016. Met daarin op bladzijde 80 t/m 83 een Joe Carioca-verhaal waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Een verhaal waarin Joe in é'n klap schatrijk wordt en alles doet waar hij al jaren van droomt. Een nieuw pak, een mobieltje en een luxe lease-auto. Het duurt dan ook niet lang of hij weet indruk te maken op de knappe señorita Bonita. Maar Bonita heeft een dubbele agenda. En bovendien wordt Joe achtervolgd door een stel gangster. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Josep Nebot en eerder gepubliceerd in Donald Duck 8-2004.

Meteen daarna op bladzijde 84 t/m 86 een verhaal van Madam Mikmak, waarvoor ik eveneens het scenario samen schreef met Paul Hoogma. Het is gebaseerd op het verhaal dat heksen eigenlijk andersom op hun bezem zouden moeten zitten, dat wil zeggen met de takkenbos vooruit. En dus krijgt Mikmak een verkoper aan de deur die haar de zogenaamde Methusalem-bezem probeert te verkopen. Een bezem met alle (on)gemakken van de bezems uit de goede oude tijd. Het verhaal werd getekend door meestertekenaar Jose Ramon Bernado Kneff  alias Bernado en eerder gepubliceerd in Donald Duck 1-2005.

Tenslotte op bladzijde 88 t/m 92 een verhaal wordt uitgenodigd mee te doen met de Twaalfstedentocht. Ondanks zijn eerste enthousiast blijkt hij niet de conditie te hebben om de 200 kilometer lange tocht uit te rijden. En wat doet Donald dan, als was het maar om niet uitgelachen te worden door de neefjes? Juist, valsspelen! Met behulp van een speelgoedduikboot en een paar elektromagneten lijkt Donald de Twaalfstedentocht op zijn sloffen te winnen. Met grote gevolgen voor zijn medeschaatsers en voor de live-uitzending van het evenement dat ineens last krijgt van wel heel vreemde storingen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 6-2000.


10. Katrien Duck, 75 jaar een ster
(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
 

Het speciale jubileumalbum dat onlangs werd uitgebracht ter gelegenheid van Katrien's 75ste verjaardag. Met heel wat  hoogtepunten uit haar glansrijke carriere, waaronder op bladzijde 89 t/m 92 het Donald Duck verhaal 'Spookdame', waarin een van de leden van Damesclub, ene mevrouw Schim, spookverhalen vertelt in Katriens keuken. Dit tot grote hilariteit van Donald, die het niet kan laten grappen uit te halen. Het gevolg is dat Donald wordt uitgedaagd om een nacht lang op een verlaten stationnetje te verblijven. Een stationnetje waar volgens mevrouw Schim de geest huist van de Wachtende Weduwe. Een geest, die wacht op een trein die nooit komen zal... Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 26-2000.

En vervolgens op bladzijde 111 t/m 115 het verhaal 'Ontvoering' uit Katrien's dagboek, een verhaal waarin Katrien als secretaresse in wezen het geheugen van Oom Dagobert is en in de rol dan ook de interesse van de Zware Jongens wekt. Vooral omdat zij, in tegenstelling tot Dagobert zelf, de code van Dagoberts kluis van buiten weet. Kortom, Katrien wordt ontvoerd en de Zware Jongens zetten alle mogelijke middelen in om haar die code te ontfutselen. Dit verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 32-2005 en eerder dit jaar nog in het De Zware Jongens Vakantieboek 2015.


9. Tina Winterboek 2015/2016

(Illustratie: Wilma van den Bosch, © Sanoma)
 

Ook het nieuwe Tina Winterboek bevat twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste op bladzijde 15 t/m 19 het verhaal  “Ex op het ijs”, over een meisje dat haar ex op de ijsbaan probeert te… eh... ontschaatsen, maar daarbij veel meer mis dreigt te lopen dan haar ex-vriendje. Het verhaal werd getekend door niemand minder dan Aloys Oosterwijk en werd  eerder gepubliceerd in Tina 2-1998 en Tina 52-2008

Op bladzijde 88 t/m 93 een echt kerstverhaal met een klassiek thema. “Ilse’s kerstfeest” draait om een kerstfeest op school, waar ondanks wat tegenslagen en dankzij de fantasie en creativiteit van Ilse alles in overvloed aanwezig is, van kerstcadeautjes tot leuke jongens. Maar dat verandert als Ilse en haar vriendin tijdens een fikse sneeuwbui moeten schuilen bij een gezin, waar die overvloed een stuk minder is. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Trini Tinturé en eerder gepubliceerd in Tina nr 51-1999 en Tina 52-2008.
8. Stripnieuws

Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd.  In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start, inmiddels een vaste waarde in Stripnieuws.
En dan was er vorig jaar nog Stripnieuws 57 veel aandacht voor mijn 25-jarig jubileum als scenarist. In het nieuwste nummer 59 staat onder andere Gerben Valkema centraal en sluiten Hans en Caroline hun Puppy from Hell-cyclus rond Nell's gele kip, om een paar pagina's verder meteen met een nieuwe gag te komen, die wellicht de start vormt van een nieuwe cyclus van Puppy from Hell. Alle reden dus om ook de komende nummers Stripnieuws te blijven volgen. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


7. De verdronken paarden van Ameland
(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus 1979, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van een vastgelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, geheel uitgevoerd in potlood, vertelt het verhaal van deze ramp, zoals ik die een paar jaar geleden te horen kreeg van verschillende betrokkenen en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen van de reddingsboot was en bij de ramp twee paarden heeft verloren. Het album, dat destijds op de premiere van de film “Penny’s Shadow’ werd is nu opnieuw te koop in de Penny Webshop https://shop.penny.nl/product/de-verdronken-paarden-van-ameland.


6. Nieuwe vrienden


                                                                 (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin vorig jaar verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


5. Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen
                                             

Het album waarin IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties vertellen over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'De Orde van de Blauwe Steen'

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Bij het boek krijg je ook de speciaal genummerde prent Librije en een speciaal getekend bewijs van reservering. Er zijn op dit moment nog slechts een paar exemplaren van de 150 beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben voor dit boek, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand: maxmillerstrips[at]xs4all.nl en je ontvangt alle info over Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Ook deel 1 uit deze serie: Achter de schermen van... Max Miller - Moordkunsten is inmiddels verschenen en ook dat album is bij IJsbrand te bestellen. Met een speciale verrassing voor de Franka-fans.

 
4. De Max Miller stripreeks
 
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Vorig jaar verscheen het nieuwste Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen Een verhaal waarin Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek gaan naar de vindplaats van de Blauwe Steen. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr naar de vindplaats van de Blauwe Steen speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk. En ook daar is het album te koop. Vergeet ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende: Moordkunsten.


3. Eppo 2016
(Illustratie: IJsbrand Oost)
 
De voorpublicatie van het nieuwe Max Miller-verhaal 'Schaduwspel'  gaat begin 2016 van start in Eppo Stripblad. IJsbrand is op dit moment nog druk aan te tekenen en Jildou kleurt rond dit moment de pagina's in die volgend jaar in Eppo te zien zullen zijn. Veel kunnen we nog niet over het nieuwe verhaal vertellen, wel dat het zich voor het overgrote deel in Oostenrijk afspeelt en dat Max via Wenen in een wintersportgebied belandt, waar een groot evenement zal plaatsvinden. In de schaduw van dat evenement spelen zich duistere zaken af. Beleef het mee, Max Miller in 'Schaduwspel'. volgend jaar in Eppo.

En zeer waarschijnlijk keert ook Rhonda eind 2016 terug in Eppo. Hans gaat eind van dit jaar van start met het tekenen van het derde deel van de Rhonda-trilogie, waarvan we de titel nog even geheim houden. Feit is dat Rhonda en Dutch Bernstein het in het derde deel van deze trilogie bepaald niet makkelijk zullen krijgen en dat we eindelijk antwoord krijgen op de vraag hoe zit het nu met Rhonda en Dana Dane? Meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl2. De Rhonda-stripreeks

Twee albums uit de driedelige Rhonda-cyclus zijn inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. En hoe komt het nou eigenlijk dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  Beide albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie en als Franstalige special editions. Deel 1 is in het Frans zowel in zwart-wit als in kleur te krijgen, beiden met een eigen dossier, van deel 2 bestaat vooralsnog alleen een special edition in zwart-wit.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: