zondag 7 september 2014

Max, Bob, Donald en Nieuwe vrienden in Valkenswaard

Dit weekend signeert Hans in Brussel op het grote Fete de la BD, maar vorig weekend was het groot feest in Valkenswaard tijdens het 29e Brabants Stripdagen. Vooral zaterdag was het erg druk. Ik was zelf al ruim voor tienen in Valkenswaard en niet veel later arriveerde ook IJsbrand, zodat we traditioneel konden beginnen met de gebruikelijke kop koffie.


Om tien uur namen we plaats in de stand van Eppo Stripblad en daar zijn we eigenlijk tot half vijf niet meer weggeweest. Het ene na het andere Max Miller album kwam aan onze tafel voorbij.
Veel exemplaren van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen, maar ook regelmatig een exemplaar van Max Miller 1: Moordkunsten en soms zelfs bezoekers die beide albums tegelijk kochten. En al die albums werden door IJsbrand van een tekening van Max, Eva, Pjotr, een van hun tegenstanders of een combinatie van deze personages voorzien.

Niet voor het eerst die week trouwens, want twee dagen eerder had IJsbrand tijdens het Gronings Ontzet ook al zo'n zestig Max Miller-albums gesigneerd. Waardoor de speciale prent die IJsbrand voor deze Groningse signeersessie had laten maken in één dag uitverkocht was en in Valkenswaard dus niet meer te krijgen. Eén van de Groningse albums kregen we op zaterdag overigens nog wel te signeren. Ook waren er verzoekjes voor tekening in schetsboeken of op speciale papier.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

En in Valkenswaard waren er beide dagen ook weer nieuwe intekeningen voor het album 'Achter de Schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen dat in oktober tijdens het Stripfestival Breda verschijnt. Op zaterdag had IJsbrand de dummy, de bijbehorende prenten en het getekende intekenbewijs bij zich, op zondag was er alleen een intekenlijst, maar dat bleek gelukkig geen bezwaar te zijn voor nieuwe intekeningen op deze 'special edition'.
(Illustratie: Gerben Valkema, ©Disney)

Gaandeweg mocht ik ook de eerste Donald Duck-tekeningen   maken, zowel in schetsboek als in het album 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34'. Donald, Dagobert, Kwik, Kwek en Kwak, Guus Geluk, Oma Duck en Gijs Gans, ze zijn allemaal voorbij gekomen. Zelfs een paar tekeningen ter gelegenheid van een verjaardag en bezoekers die samen precies een eeuw oud waren.
(Illustratie:Eric  Heuvel)

Even na het middaguur arriveerde ook Eric en mocht ik ook  de eerste Nieuwe Vrienden-albums signeren. Vooral voor de educatieve editie, de softcover met werkposter en Anne Frank Krant was er veel belangstelling. En het was een kleine moeite om iedereen even door te sturen naar Eric, die verderop in de Eppo-stand samen met collega-scenarist Noel Ummels onder andere het nieuwe hardcoveralbum van Carbeau signeerde, voor een tekening.

Rond twee uur werd het heel even wat rustig en dachten we even pauze te kunnen nemen, maar niets was minder waar. Al gauw vormde zich alweer een kleine rij bij de stand en zijn we uiteindelijk tot half vijf doorgegaan, voordat we afwisselend even een pauze van een minuutje of tien konden nemen. En ook daarna zijn we tot tegen vijven doorgegaan. En toen zat de zaterdag van het Brabants Stripspektakel er echt op. Gelukkig werden we al gedurende de hele dag voorzien van koffie, thee, cola, water, broodjes en snoep in de Eppo-stand
(Illustraties: IJsbrand Oost)

's Avond heerlijk gegeten in het restaurant van het Valkencourt en daarna was het tijd om huiswaarts te keren. Om dan de volgende ochtend weer vroeg op het Brabants Stripspektakel aanwezig te zijn.
IJsbrand was op zondag niet aanwezig en in eerste instantie zou ik zelf ook alleen op zaterdag bij Eppo signeren. Maar gelukkig had Rob ook op zondag een plekje in de Eppo-stand voor me vrij gehouden. De zondag begon wel wat rustig, met een paar Donald Duck-tekeningen al dan niet in album. Pas rond twaalf uur werd het drukker en mocht ik de eerste Max Miller-albums signeren. Voornamelijk 'De Orde van de Blauwe Steen' natuurlijk, maar in een enkel geval ging dat ook samen met een exemplaar van 'Moordkunsten'.

En tenslotte kon ik ook nog een exemplaar van Bob Evers 2: Avonturen in de Stille Zuidzee' signeren. Rond half vier werd het weer wat rustiger en om vier uur was het voor mij echt tijd om naar huis te gaan. Het laatste uurtje van de zondag van het Brabant Stripspektakel heb ik dus helaas niet meegemaakt. Maar de meeste collega's in de stand van Eppo Stripblad waren toen nog druk aan het signeren.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Al met al dus twee heel geslaagde dagen vorig weekend in Valkenswaard. En daarom wil ik in de eerste plaats natuurlijk Patrick en Herman en alle andere medewerkers van het Brabant Stripspektakel voor de gastvrijheid en de algehele verzorging. Rob voor de uitnodiging en de gastvrijheid in de Eppostand en Fons voor de algehele verzorging tijdens het Brabants Stripspektakel.  En verder IJsbrand, Dick, Eric, Noel, Rene, Jorg, Romano, Joop, Remco, Rob, Fons, Fons, Guido, Erik, Otto, Fokko en Ferry voor de gezelligheid in en om de stand. Ine, Martin en Noel eveneens bedankt voor het vervoer en de diverse liften van en naar huis en het vervoer van de albums. En verder iedereen die ons zaterdag en of zondag met een bezoekje aan de stand heeft vereerd. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: