donderdag 27 februari 2014

Nieuwe vrienden, de softcover-editie

Eindelijk uit, het album: Nieuwe vrienden! Vanmiddag ontving ik per post de softcover-editie van het stripalbum, dat ik de afgelopen anderhalf jaar samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. En het goede nieuws is: als alles goed gaat, is 'Nieuwe vrienden' vanaf morgen ook verkrijgbaar in de winkel.

Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootje stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.

Het verhaal 'Nieuwe vrienden' speelt zich af in de omgeving van de Tugelaweg in Amsterdam-Oost Uitgangspunt bij het verhaal zijn allerlei soorten vooroordelen, waarvan de meeste meteen of later in het verhaal weer ontkracht worden. En op basis daarvan zou een nieuw stripscenario geschreven moeten worden. Bij het project zijn ook veel deskundigen betrokken geweest als meelezer, die regelmatig de diverse plots en later ook de scenarioversies van commentaren en suggesties zouden voorzien. Meer dan bij de eerdere stripprojecten van Eric voor de Anne Frank Stichting. Ook werden de diverse plotideeen en scenarioversies door het projectteam van de Anne Frank Stichting getest op diverse scholen en daar aan de leerlingen voorgelegd.


Twee collega-scenaristen waagden zich eerder aan dit project, maar kwamen helaas niet verder dan de plotversies. Hoeveel werk Hanco Kolk precies heeft verzet, weet ik helaas niet. Patty Klein daarentegen schreef minimaal vier plotversies en verzamelde een veel documentatie waar ik  bij het schrijven de plot en het scenario veel aan heb gehad. Patty, nogmaals veel dank daarvoor!
Een belangrijk element uit Patty's plots is trouwens ook terug te vinden in het uiteindelijke verhaal, namelijk de informatieborden met de geschiedenis van de wijk erop  in de etalage van de supermarkt aan het Krugerplein.

Hoewel de scenaristen wisselden bleef Eric al die tijd betrokken bij het project, dat toen nog als werktitel 'De vriendschap' had. Eric  en bedacht en schreef zelfs mee aan meerdere plotversies voor en nadat ik in mei 2012 door door Miriam van Comic House gevraagd werd om het scenario van 'De vriendschap' voor mijn rekening tenemen.
Ik hoefde dus niet helemaal op nul te beginnen. Met de plot die er lag zijn we met zijn allen diverse keren gaan brainstormen over hoe het verhaal zou moeten worden.

Na een aantal van die sessies en vijf verschillende plotversies, lag er in oktober 2012 een definitieve plot, waarna we het groene licht kregen voor het scenario. Na zes weken heel hard werken was ook de eerste versie van het scenario klaar, waarna Eric kon beginnen met het ontwerpen van de characters. maar Eric en Miriam bleven in de fase ook meedenken, meelezen een en ander van ideeen en suggesties voorzien.
Want zoals gezegd ook het scenario voorgelegd aan de groep meelezers en, in delen,  getest op scholen. Gelukkig waren de leerlingen allemaal heel enthousiast en bijna iedereen wilde weten hoe het verhaal verder ging. Het scenario heeft nog zo'n vier versies gekend, alvorens het in maart 2013 werd goedgekeurd en Eric eindelijk kon gaan tekenen.

Niet dat die versies allemaal met de hoofdlijnen van het verhaal te maken hadden. Veelal had het ook met details te maken, zoals bijvoorbeeld de namen van de hoofdpersonen, die we eerst aanduiden met Nieuwe, Rebel, Macho, Pester en Stille, al naar gelang hun situatie of karakter. Maar gaandeweg leerden we ze kennen als Alex, Aylin, Diego, Ruby en Chen.
Belangrijk was ook de vondst die Alex en Aylin doen in de oude school (in werkelijkheid de Kraaipanschool) en wat daar verder mee gebeurt in het verhaal, maar ook bijvoorbeeld hoe ze de eigenaar daarvan vinden en hoe groot zijn rol in de afloop van het verhaal mag zijn. Immers, uiteindelijk draait het verhaal toch om Alex die zijn weg moet zien te vinden in zijn nieuwe omgeving en tussen voor hem onbekende mensen. Een en ander heeft natuurlijk ook een link met een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog en dat heeft op zijn beurt weer een link met Alex situatie anno nu.

Ook terwijl Eric al volop aan het tekenen was, en ik vervolgens in de rol zat van meelezers, werd er nog het een ander aangepast aan de teksten en tekeningen naar aanleiding van onder andere de testen op de diverse scholen. Kortom, niet het makkelijkste project, maar wel heel leuk om te doen. Het was opnieuw een plezier om na 'Het Van Walraven Testament' weermet Eric samen te werken aan een nieuwe strip en voor het eerst ook met de mensen van de Anne Frank Stichting.


(Illustraties: Eric Heuvel, © Comic House)

En eerlijk is eerlijk, het is heel hard werken geweest voor ons allemaal. Maar het is gelukt! Het verhaal is geschreven, getekend, ingekleurd en gedrukt en alles goed gaat ligt het album 'Nieuwe vrienden' morgen in de winkel.

Of dat voor alle album versies geldt weet ik nog niet. Voorlopig heb ik alleen de softcover nog maar, maar er verschijnt ook een hardcover, een educatieve versie en volgende week op de Stripdagen in Gorinchem zelfs een speciale beurseditie, genummerd en gesigneerd met gíclée. Zodra ik meer weet over deze versies, lees je het uiteraard op deze blog. Intussen, veel leesplezier met 'Nieuwe vrienden'.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gefeliciteerd Frank! Enneh... de hc is er ook. 17,95 euro.
Grtjs, -J-.

Otto zei

Mijn hemel wat een gedoe. Hopelijk is het met al het focus testen een echt goed verhaal geworden en niet iets voor allemaal al heb ik alle vertrouwen in jouw kunnen Frank.
Ik mag hopen dat de Anna Frank Stichting al die toeristendollars die ze ontvangen ook daadwerkelijk voor een deel hebben besteed aan het betalen van Hanco, Petty en alle anderen die er krankzinnig veel uren in hebben zitten.
Ik ben erg benieuwd naar de educatieve en Gorinchem (al ben ik bang dat die laatste erg duur gaat zijn).
Hoe dan ook een fijne blog om te lezen en een album om naar uit te kijken. Hopelijk zie ik je zondag in Gorinchem.

Frank Jonker zei

Ha -J- en Otto,

@ -J-, dankjewel voor de tip. Inmiddels heb ik de hardcover ook gevonden en er een nieuwe blogpost aan gewijd.

@ Otto, Tja, wat ik al zei, het was niet de makkelijkste opdracht. En wat dat betreft ben ik ook wel heel benieuwd naar de reacties van mensen en vooral de jongeren die het verhaal voor het eerst lezen.
Hanco heb ik er helaas nooit over gesproken, maar Patty heeft zeker betaald gekregen voor haar werk en heeft daar vorig jaar nog een heerlijke vakantie van gevierd. :-)
En ja,je ziet ons zeker nog in Gorinchem, met dan hopelijk alle edities van Nieuwe vrienden.
Tot dan en heel fijn weekend nog!

Hartelijke groeten,

Frank