maandag 4 maart 2013

De nieuwste publicaties

Morgen alweer de vierde aflevering van Rhonda's 'Help me, Rhonda' bij de Eppo-abonnee's in de bus. En later deze week uiteraard ook in de winkel. Maar Eppo is niet het enige blad dat deze week werk van Hans publiceert. Ook in de nieuwe Stripnieuws (nr 50) is Hans goed vertegenwoordigd.
Uiteraard is er in Stripnieuws veel aandacht voor de Stripdagen en Stripschapprijswinnaar Paul Teng. Maar daarnaast lees je ook het een en ander over o.a. de afsluiting van het Marten Toonder, Gleevers dagboek en.. het 60 jarig jubileum van Donald Duck het afgelopen jaar.
(Illustratie: Hans van Oudenaarden, © Disney)

In een interview van Joop Schreurs vertelt Donald Duckredacteur Bas Schuddeboom op bladzijde 10 en 11 van de nieuwe Stripnieuws o.a. over zijn werk als Donald Duck-redacteur, de populariteit van het vrolijke weekblad, de stripverhalen in Donald Duck en de totstandkoming daarvan en over de rol van Donald Duck als kweekvijver  voor de Nederlandse strips. Een van de tekenaars die  daarbij wordt genoemd is... Hans van Oudenaarden. En inderdaad begon de carriere van Hans lang geleden met deze 'eend op een fiets' die hem destijds nog een hele dag werk kostte.

Maar er is meer van Hans te vinden in de nieuwe Stripnieuws. Puppy from Hell is immers al enige nummers vaste gast in het blad. En ook in Stripnieuws 50 tref je weer vier nieuwe afleveringen aan van deze strip van Caroline en Hans. Op bladzijde 41 lees je hoe de aanwezigheid van kleine Nell het baasje even teveel wordt en Nell en Robin beiden in de tuin gezet worden. Iets dat vooral leuk is voor Nell en veel minder voor Robin. En ook dit wordt weer vervolgd...

En dan is er op bladzijde 29 nog de advertentie de welbekende tekening van Hans met GRNVLD-hoofdredactrice Caroline in de hoofdrol en de namen van vele bekende stripmakers en illustratoren die in het blad te vinden. Uiteraard is deze tekening onderdeel van een advertentie voor GRNVLD, het kwartaalmagazine voor de Vrienden van Kasteel Groeneveld. Meer informatie daarover vind je op www.kasteelgroeneveld.nl

En we blijven nog even bij GRNVLD. Want twee jaar geleden tekende Stripschapprijswinnaar Paul Teng speciaal voor GRNVLD de stripfabel 'Pwyll en Rihannon, godin van ruiter en paard'.

(Illustratie: Paul Teng)

Een verhaal dat eigenlijk maar een klein deel van het hele verhaal van Pwyll, maar desondanks lastig te 'verstrippen' was.  Ik was dan ook diep onder de indruk van de manier waarop Paul de strip destijds tekende en vooral van de hoeveelheid licht, lucht en ruimte die hij in zijn tekeningen wist te krijgen.
De strip werd oorspronkelijk gepubliceerd in GrNVLD 08-2011, maar is ter gelegenheid van de uitreiking van de Stripschapprijs aan Paul Teng te vinden op bladzijde 14 en 15 van de nieuwe Stripnieuws.

Twee jaar geleden ging ook de film "Penny's Shadow' in premiere. De hoofdrolspeler Shadow kreeg niet veel later zijn eigen avonturenstrip in Penny.

(Illustratie: © Holco Publications)

De verhalen werden tot nu toe allemaal geschreven door collega-scenariste Sabra Kemner. Maar voor twee afleveringen nam ik het stokje tijdelijk van haar over. Het eerste deel van dat tweeluik is deze week te vinden op bladzijde 11 t/m 18 van de nieuwe Penny (nr 5-2013). Een verhaal waarin het lijkt alsof Shadow terug is gevallen in zijn oude gedrag en daarbij het strand en nog wat meer van Ameland op stelten heeft gezet. Kai is daar in elk geval rotsvast van overtuigd, vooral als hij merkt dat de staldeur openstaat. Aan Lisa de taak om te bewijzen dat dat niet zo is, of... het zwarte paard opnieuw te temmen.

Van Ameland naar Oostenrijk, waar onze Volendamse striphelden Nick en Simon in hun vrije weekend toch nog even een optreden moeten doen tijdens een muziekfestijn in de sneeuw, om hun nieuwe single te promoten, die overigens pas drie weken later uit komt. Maar is dat wel de enige reden dat Jaap hen met hun hele vriendenclub naar Oostenrijk laat gaan? Je leest het deze week in de nieuwe Tina (nr 10-2013) op bladzijde 48 t/m 50, in een verhaal dat getekend werd door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz.

Voor de laatste strippublicatie van deze week gaan we naar Agrabah en het net op.

(Illustratie: Carmen Pérez, © Disney)

 In de twaalf extra pagina's van de nieuwe Donald Duck (nr 10-2013) vind je o.a een Aladdin-verhaal met een belangrijke rol voor Iago. Iago slaagt er namelijk in de wonderlamp te bemachtigen en wil die uiteraard aan Jafar geven, maar Geest haalt hem over eerst drie wensen te doen. Reden voor Iago om eens af te rekenen met de Sultan die, zodra hij de papegaai ziet, hem steevast, weliswaar goedbedoeld, volpropt met gortdroge koekjes. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 10-1998.

Geen opmerkingen: