vrijdag 3 augustus 2012

Terug in de tijd met Max Miller

Vandaag in alle vroegte heeft IJsbrand op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) een nieuwe post geplaatst over het nieuwe Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'. En we hadden het al beloofd, op de volgende pagina's van dit verhaal gaan we terug in de tijd.

Pjotr vertelt daar namelijk een paar pagina's lang een stukje geschiedenis dat vooral voor Eva veel duidelijk maakt over de gebeurtenissen van de voorbije dag. Een en ander begint ergens rond 1345 met dit groepje zogenaamde monniken.

Denk nu niet dat het hier een eerzame processie betreft. Nee, de lieden hierboven zijn van het soort dat dankbaar misbruik maakt van de goedgelovigheid van eerlijke burgers, boeren en buitenlui om die veel geld uit de zak te kloppen. Rituelen hebben daarentegen ze wel. En daarbij speelt een blauwe edelsteen een heel belangrijke rol. Vandaar ook de titel van het nieuwe Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'.

Op de Max Miller Strips blog kun je meer lezen over de documentatie die IJsbrand gebruikt heeft voor deze middeleeuwse scene's en over de onmisbare hulp van Eppo-collega Danker-Jan Oreel daarbij. Danker-Jan, ook namens mij, bedankt voor de hulp.
Ook kun je lezen waarom sommige middeleeuwse decors, zoals het landhuis hieronder, de Eppo en het album toch niet zulllen halen.

En dat fraaie bouwwerk kom je dan waarschijnlijk weer wel tegen in de strip.
(Illustraties: IJsbrand Oost)
Als je deze decors zo ziet, zou je kunnen denken dat alles daar vredig en rustig is. Niets is echter minder waar. Uit het verhaal dat Pjotr vertelt blijkt dat er in de middeleeuwen dramatische dingen gebeurd zijn. Met grote gevolgen voor Max, Eva en Pjotr in de huidige 21ste eeuw. Maar daarover later meer...

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: