woensdag 18 mei 2011

HELP ME, RHONDA - JOURNAAL, episode 18.

Kreeg een oproep voor bijdrage voor de BNS Stripkrant 2. De BNS is de beroepsvereniging van de Nederlandse stripmakers en die BNS (ik bedoel WIJ van de BNS) geeft/geven af en toe een soort ledenkrant uit. Dit najaar verschijnt een nieuwe editie van die krant, oplage van 10.000 stuks, gratis verspreid en gevuld met striptekenwerk van BNS-leden. BNS wil zo een nieuw lezerspubliek laten kennismaken met het medium strip en de strips van de BNS leden in het bijzonder.

Hmm, moet ik daar nou mee, met zo'n oproep? Iets maken dan maar? Een raar formaat ook, zo'n krant. Veel groter dan zo'n klassieke strippagina. Wordt alles meteen zo opgeblazen van. HEEEEE! Misschien een onbeschaamde promo voor "Help Me,Rhonda" doen?  Zou DAT niet leuk zijn? Maar dan niet opgeblazen!!!
 
Van 't weekend in elkaar gezet.  Een "Help Me, Rhonda" trailer!!! Soort collage van één pagina met wat extra plaatjes van omliggende pagina's erbij. Ongeveer anderhalve HMR-strip-pagina in BNS-krant-montage en voor het eerst in een soort van  . . . k l e u r.

Wereldpremiére op deze blog. Nog niet opgestuurd. Onder embargo.

4 opmerkingen:

Otto zei

Ik vraag het me af hoe BNS meet wat het resultaat van de stripkrant was. Hoeveel striplezers erbij zijn gekomen en hoeveel tekenaars werk hebben gevonden na de publicatie. Ik zou die cijfers wel willen zien. Ik kan me overigens alleen nog maar herinneren dat het overgrote deel van de strips mij totaal niet aanspraken en ik lees toch best wel veel verschillende strips, van niet striplezers kreeg ik overigens dezelfde reactie. Die vonden Elsje en Puppy leuk maar het overgrote deel niet interessant. Komt de krant met te pluggen strips vol te staan dan is het voor de gemiddelde consument helemaal niet interessant meer. Die wil je toch warm laten lopen door ze een mooi verhaal te laten lezen zodat ze zien hoe mooi strips zijn?
Beste Hans, versta mij niet verkeerd, ik kijk reikhalzend uit naar Rhonda, net als naar Puppy from Hell en de nieuwe Bob Evers maar ik denk dat dit niet meer mensen aanzet tot het lezen van strips. Zou het blad voor uitgeverijen zijn gemaakt dan is het een ander verhaal...
Waarom niet meer initiatieven ontwikkelen zoals Within Themptation nu doet. Gothic muziekfans laten kennis maken met het fenomeen comics. Eerste deel gratis op de site en verkopen als je ´m op papier wil hebben. Ik durf te wedden dat daar niet stripliefhebbers de eerste stapjes maken de goede kant op. Daarnaast kan Romano gewoon een boterham verdienen en hoeft niemand iets gratis te doen.
Ik blijf het raar vinden dat je als BNS voor de positie van de stripmakers strijdt en het dan op pulp formaat weggeeft. Zo kom je nooit los van het product strip en het feit dat zoiets geld kost. Waarom geen mooi stripboekenweek geschenk meer bij aankoop van strips voor een x bedrag?
Ik wil je wel enorm complementeren met de inkleuring. Die vind ik erg mooi.
Als afsluiting een liedje, altijd lekker. Ik weet dat Peggy Lee het origineel zong maar deze versie is o zo lekker...
Jessica Rabbit - Why don't u do right?
http://www.youtube.com/watch?v=b4qc8C6CXZc

Henkus zei

Prachtige pagina, Hans! Ben benieuwd hoe het in druk eruit gaat zien.
En, goeie tip, Otto! Ik had er nog niets van gehoord. 40 pagina's voor maar 2,95; dat is pas promotie!

Hans van Oudenaarden zei

Hee Otto en Henkus,

Tja tja tja, die BNS. Ik geloof dat ik er wel es eerder iets over heb geschreven hier, over die BNS. Dat ik het telkens bijvoorbeeld een –op z’n minst- nogal ontregelende en verwarrende ervaring vind om een avondje met de vakbroeders te vergaderen. En dat ik me derhalve voor de toekomst maar had voorgenomen een beetje ”backbencher” in voornoemd gremium te worden. Kortom. Ik blijf solidair maar maak me er maar niet meer zo druk om deze club.

Maar alles klopt wel wat je zegt, hoor. Er is inderdaad geen deugdelijke evaluatie geweest over editie 1. Bijna iedereen was er . . . gewoon blij mee. Kritische geluiden waren op de vergadering in de minderheid. Er liggen weliswaar ergens in een pakhuis nog enkele duizenden van het vorige nummer, maar ik begrijp dat er inmiddels een soort subsidie is voor nummer 2.

“Strips moeten gewoon naar de mensen”, was de eindconclusie, geloof ik. BNS wil gewoon af en toe iets op papier publiceren.

En dank voor je complimenten .

Otto zei

Met een wedstrijd in de krant kan je in ieder geval meten hoeveel mensen interesse hebben in het winnen van een stripboek of toegang voor een stripbeurs.
Het jaar erop kan je kijken of er groei is. Zeer kleine investering en het geeft in ieder geval iets van een onderbouwing.