vrijdag 26 februari 2010

Nieuwe en oude verhalen in Tina en Donald Duck

Hoera, eindelijk weer eens wat nieuwe publicaties in de bladen! Hoewel, nieuw? De gag op bladzijde 24 van de nieuwe Tina (nr 9-2010), zal veel van onze vaste bloglezers bekend voorkomen.

(Illustratie: Studio Jan Kruis, © Sanoma Uitgevers B.V.)

Onder de titel “Karlijn, Catootje en de ouders” wordt daar namelijk gag 1245 van Jan, Jans en de kinderen geherpubliceerd. Dit waargebeurde verhaal over een Franse leraar en een inhaalproefwerk werd al eerder gepubliceerd in album 29 van Jan, Jans en de kinderen en vorig jaar nog in de Libelle/Jan, Jans en de kinderen-special ‘Pubers’. Al moet er bij gezegd worden dat de teksten en zelfs het vak waar het om gaat, aanzienlijk afwijken van wat er in de oorspronkelijke gag gezegd werd.

Wel helemaal nieuw is het Tokkie Tor-verhaal op bladzijde 30 t/m 33 van de nieuwe Donald Duck (nr 9-2010). Een verhaal waarin ik Tokkie en Bo, net als in de klassieke, Amerikaanse verhalen, weer eens in een soort Wildwest-omgeving plaats en ze de strijd aan laat binden met een veelgezochte schurk. De schurk in kwestie, Sjaak Spin, blijkt vooral een hekel te hebben aan degenen die zijn opsporingsbiljetten verspreiden. En laten dat nu net Tokkie en Bo zijn.

Voor volgende week kondigt Donald Duck alvast een nieuw Dombo-verhaal aan.

(Illustratie: Daniel Perez, © Disney)

Dit natuurlijk vanwege de nieuwe dvd-release van de gelijknamige film. Meer over dat verhaal lees je volgende week op deze blog, maar voor de liefhebber is hier alvast de code: H 29495.
En dan is er de brief in Oom Donald’s Brievenbus op bladzijde 3, waarin “Het goud van de Zwijgende Zwijnen” uit nummer 51 van vorig jaar een hoogtepunt wordt genoemd. Ik voel me zeer vereerd.

Maar eerlijk is eerlijk, niet deze brief, het Tokkie Tor-verhaal of de Dombo-aankondiging is de reden om deze Donald Duck te lezen. Nee, beste blogvrienden en vriendinnen, hier past bescheidenheid. Want in het overgrote deel van deze Donald Duckt is het wereldberoemde Oom Dagobert-verhaal “King Scrooge the First” te lezen, geschreven door niemand minder dan Carl Barks.

(Illustratie: Daan Jippes, © Disney)

“King Scrooge the First”, of “Koning Dagobert de Eerste”, zoals het verhaal in het Nederlands heet, was het eerste Dagobert Duck-verhaal, dat Barks na zijn pensioen schreef, maar niet meer zelf tekende. Het werd destijds gepubliceerd in Uncle Scrooge-comic 71 met tekeningen van Tony Strobl, maar verscheen nooit eerder in Nederland.
Een aantal jaar geleden ontfermde niemand minder dan Daan Jippes zich opnieuw over de scenario-schetsen van Carl Barks en werkte ze ook volledig in de stijl van Carl Barks uit. Zodat “King Scrooge the First” eindelijk het tekenwerk kreeg dat het verhaal eigenlijk al jaren verdient. Die versie van King Scrooge the First is deze week te lezen in de nieuwe Donald Duck. Een verhaal met een 4000 jaar oude Swami en een verloren schat uit de oudheid. Maar ook een verhaal met als thema het eeuwige leven en de dood. Kortom, wereldliteratuur!
En ook de enige echte reden waarom je deze week absoluut de nieuwe Donald Duck moet lezen. Veel plezier allemaal!

Geen opmerkingen: