donderdag 31 oktober 2024

Een nieuwe uitgave voor 'De Chillkeet moet blijven!'

(Illustratie: Vivian Kwee, Wonderstudio, © Uitgeverij Essener)

Een aantal jaar geleden maakten Hans en ik het verhaal 'De Chillkeet moet blijven! voor het les/werkboek Thema's Maatschappijleer VMBO-BK van Uitgeverij Essener. Dit boek wordt ieder jaar geactualiseerd  en in die vorm opnieuw uitgebracht. Die nieuwe editie, het leerwerkboek Thema Maatschappijleer VMBO-BK, Schooljaar 2024-2025 verscheen een paar maanden geleden al, maar het duurde even voor ik een fysiek exemplaar in handen had.

In de nieuwe editie is ook weer De Chillkeet moet blijven! opgenomen en wel op pagina 88 t.m 91.. Aan het verhaal zelf is niets veranderd sinds de versie van vorig jaar. Alles draait nog steeds om de politieke keuze die gemaakt moet tussen het buurthuis, De Chillkeet genaamd, of woningbouw voor starters. 


Sharif en Kelvin krijgen bezoek van de verantwoordelijke wethouder die samen met een ambtenaar de Chillkeet komt bekijken en de jongeren uitnodigt om de vergadering van de gemeenteraad daarover bij te wonen.

Sharif en Kelvin willen uiteraard laten zien wat voor voordelen het buurthuis biedt, vooral als plek voor jongeren. 

Net als in De avondklok 2.0 voert Sharif actie op Instagram om zoveel mogelijk jongeren naar die gemeenteraadsvergadering te krijgen. 


Daar neemt de wethouder het voor de jongeren op, maar een van de gemeenteraadsleden van de andere partijen heeft geen goed woord over voor. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Sharif en Kelvin, nog voordat er een besluit is genomen, overgaan tot een heel ander soort actie: ze ketenen zich vast aan De Chillkeet. 

Net als De avondklok heeft ook De Chillkeet moet blijven!  een open einde, met een kleine rol voor Rhonda als razende reporter. 
Wat de gemeenteraad besluit en wat het gevolg is van de actie van Sharif en Kelvin mogen de jongeren zelf bedenken. Letterlijk, want dit is een van de opdrachten, gekoppeld aan de strip. Het boek is verkrijgbaar via de webshop van Uitgeverij Malmberg, maar zoals het er nu uitziet alleen voor degenen die actief zijn als leerling of leraar in het Nederlandse onderwijs en met hun onderwijsaccount kunnen inloggen.

Geen opmerkingen: