vrijdag 4 oktober 2024

De nieuwste albums.... en de andere strips van deze en volgende week

1. De erfenis

(Ilustratie; Eric Heuvel)

Áfgelopen zaterdag 28 september om 13.00 uur werd het album 'De erfenis' , het album dat Eric en ik maakten in opdracht van Brabant Herinnert. tijdens het Stripfestival Breda officieel gepresenteerd op het podium van de Jupilerzaal in het Chassé-theater.  De presentatie was in handen van Eefke Boelhouwers die de verschillende betrokkenen bij dit project interviewde. Gedeputeerde van de provincie Bas Maas kreeg uit handen van Caroline Belt, programmadirecteur van Brabant Herinnert, officieel het eerste exemplaar van 'De erfenis' overhandigd Daarna werd het album ook een aantal kinderen uitgereikt.

(Foto: Peter Specken)

Hierna werden Eric en ik en directeur van Nationaal Monument Kamp Vught Jeroen van den Eijnde geinterviewd over de totstandkoming van het stripalbum 'De erfenis'. 


(Bron foto: Facebook Stripfestival Breda)

Daarna was het woord aan Ingrid van Osch van Cubiss, dat in samenwerking met Brabant Herinnert, het lespakket hebben ontwikkeld bij De erfenis. Waarvoor onder andere de doos met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, in ons verhaal door Opa Kees bewaard en door Darya, Evi en Milan gevonden, is nagemaakt en onderdeel vormt van het lespakket.

(Bron foto: Omroep Brabant)

Nadien werden Jeroen, Eric en ik ook nog geinterviewd door Omroep Brabant voor het Brabant Nieuws en dat nieuwsitem kun je hier terugkijken. 

De erfenis begint dus met de vondst van die doos met voorwerpen door onze drie hoofdspelers in het heden, Darya, Evi en Milan. Het blijkt dat de pas overleden 91-jarige Kees allerlei verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op videobanden heeft verzameld en daar maken de drie dankbaar gebruik van door hun eigen vlogserie over hun familie, de familie Peters, in de Tweede Wereldoorlog te starten.

Via de erfenis en hun eigen speurtocht naar het verleden ontdekken Darya, Evi en Milan wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en welke rol hun familieleden van vroeger daarin hebben gespeeld. Het brengt hen ook naar plaatsen als Breda, Tilburg en Bergen op Zoom,

En ook Nationaal Monument Kamp Vught,

Bevrijdende vleugels,

Oorlogsmuseum Overloon.


En via het verhaal van Generaal Maczek en de Poolse soldaten..

(Illustraties: Eric Heuvel)

...naar het Maczek Memorial Breda.  En als ze dat verhaal verteld hebben, blijkt dat Kees nog één verhaal achterhield. De erfenis is inmiddels al in een aantal winkels en ook online verkrijgbaar. Bij andere winkels wordt het album volgende week uitgeleverd. De erfenis is verkrijgbaar in softcover, hardcover en zoals de voorraad strekt, in luxe editie.


2. Wynona 2: Het offer

Tegelijk met 'De erfenis' was tijdens het Stripfestival Breda ook het nieuwe album van Hans, Wynona 2: Het offer. En ook dat album ligt inmiddels in de winkels in softcover, hardcover en Dossier-editie.

Het offer is het tweede en laatste deel van de Wynona-duologie. Daniel is door de beeldschone Wynona Whitehorse om advocaat te worden van Tobarth Reeves te worden die onterecht beschuldigd wordt van een drievoudige moord, waarvoor de machthebbers hem ter dood willen laten veroordelen.

Daniel doet zijn best voor Wynona, veelal door improvisatie. 

Maar hoe zit het met de driehoeksverhouding tussen Wynona, Tobarth en Daniel?

En dan is er nog Tani ,het zusje van Tani, die maatschappij op geheel eigen wijze wil veranderen en Tobarth daarvoor het liefst veroordeeld ziet worden.

En dan is er nog de beer die diep in Daniel huist en iedere keer als hij zijn hoofd van onrecht afwendt naar boven komt.

De enige die iets van die beer lijkt te weten is de grootvader van Wynona. Lukt het Daniel met deze berenkracht de wereld te redden? Je leest het allemaal in het tweede en laatste deel van de Wynona-reeks.


3. Stripspeciaalzaak, de terugkeer van Hel in Eppo.

Vorige week besteedden we al aandacht aan de aangekondigde terugkeer van Hel in Eppo. Maar Stripspeciaalzaak doet dat deze week veel uitgebreider. Zij hebben onder andere de primeur van de cover van Eppo 21, met daarop, hoe kan het ook anders, Hel!


Stripspeciaalzaak besteedt ook aandacht aan de reeks 'De avonturen van Hel' tot nu toe en werpt alvast een blik vooruit op de nieuwe Eppo, waarin Kurt Morrissens een interview heeft met Danker Jan over Hel en in het bijzonder het nieuwe avontuur van Hel, Het verloren goud van Troje. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

En daarvan kun je sowieso de eerste aflevering verwachten in Eppo 21. En het album komt, als alles goed gaat, uit in 2025.


4. Tina 41-2024


Tenslotte de tijdschriften van deze week en dat is er maar eentje, de nieuwe Tina (nr 41-2024). Daarin vind je op pagina 47 de Karlijn, Catootje en de ouders-gag 'Botjes voor Lotje' waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Daarin gaan Karlijn en Thomas een avondje griezelfilm kijken. De film in kwestie is meer Thomas' ding dan dat van Karlijn. Maar Gertje is er ook nog... Deze werd ook getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 14-2013.

Prettig weekend allemaal!