vrijdag 16 februari 2024

De nieuwste strips

(Illustratie: © Disney)

Behalve het Tina Speurboek verschenen er deze week natuurlijk ook weer een aantal tijdschriften met daarin nieuwe en bekende strip. Vorige week kondigde Donald Duck al Oom Dagobert-verhaal 'Het zwaard van Yamakamo'aan, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Het 20 pagina's lange Oom Dagobertverhaal is deze week niet alleen compleet in de nieuwe Donald Duck (nr 8-2024) te vinden, maar siert ook nog de cover van het vrolijke weekblad.

(Schets: Paul Hoogma)

Het verhaal zelf wordt in twee delen in de nieuwe Donald Duck gepubliceerd, deel 1 op pagina 5 t/m 14, deel 2 op pagina 33 t/m 42. Het begint allemaal als het grootste schip van Dagoberts rederij na zijn eerste reis de Duckstadse haven binnenloopt. Dagobert neemt Donald, Kwik, Kwek, Kwak en Katrien mee naar de haven om hierbij te zijn. Maar dan waait er een stuk rijstpapier met geheimzinnige tekens van boord. Dagobert weet het papier te bemachtigen en gaat aan de slag om de tekens te ontcijferen Al snel komt hij er achter dat het gaat om het zwaard van de beroemde Japanse zwaardsmid Yamakamo, dat ergens op de Japanse  eilanden langs de vaarroute van Dagoberts schip verborgen moet liggen.

Dagobert rust een expeditie uit en gaat samen met Donald en Kwik, Kwek en Kwak op zoek naar het zwaard van Yakakamo. Katrien blijft in Duckstad om Dagoberts zaken waar te nemen, maar ontdekt al vrij snel verontrustende informatie op internet. Intussen wordt de expeditie van Dagobert geteisterd door geheimzinnige voorvallen die lijken op sabotagepogingen. Toch lijkt er geen saboteur aan boord te zijn, Althans, dat denken de Ducks. Maar juist als de neefje in grote problemen belanden, duikt er een geheimzinnige ninja op die het de Ducks behoorlijk moeilijk maakt en er zelfs met hun schip vandoor gaat. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Perez en Tony Fernandez. 

Behalve dit extra lange verhaal publiceert Donald Duck deze week ook nog een heel kort verhaal van Sneeuwwitje dat ik eigenlijk schreef als een Zeven Dwergen-verhaal. Maar in de uiteindelijke versie, te vinden op pagina 22 t/m 24, kreeg Sneeuwwitje de rol van vertelster. De heks Grizelda heeft er meer dan genoeg van dat het lied dat de Zeven Dwergen zingen voortdurend in haar hoofd blijft hangen en dat ze het lied mee moet zingen om daar vanaf te komen, Dus betovert ze de Zeven Dwergen met een spreuk waardoor ze het lied niet meer kunnen zingen. En de enige manier om die spreuk te verbreken is... het lied te zingen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Manolo Galdon.

Ook de nieuwe Katrien Duck (nr 2-2024) verscheen deze week en daarin vind je op pagina 30 t/m 34 het verhaal 'Huifkartocht' uit Katrien's dagboek. Het verhaal is gebaseerd op een idee dat bijna letterlijk aan kwam waaien. Want ja, je ziet een huifkar over een landweggetje rijden en je denkt: dat is leuk voor een verhaal! Als je dan even later ook nog een bericht over files naar het pretpark hoort,  is het verhaal al half geschreven. Deze drie elementen, huifkar, files, pretpark, vormden de basis voor het verhaal uit Katrien's dagboek dat deze week in de nieuwe Katrien  wordt gepubliceerd. Een verhaal waarin Katrien met haar nichtjes op advies van Oma Duck een huifkarrit naar het pretpark maakt om de files te ontwijken. En laat die huifkarrit nu even spectaculair zijn als het pretpark zelf! Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Marga Querol Manzono en al eerder gepubliceerd in Katrien 1-2004 ,Katrien 1-2010, Katrien Duck 2-2016 en Katrien Duck 2-2024.


In de nieuwe Eppo (nr 4-2024) gaat Hans verder met deel 6 van Wynona 2, Het offer. Daniel legt het laatste stuk van zijn tocht naar de rechtbank te voet af langs de protesterende menigte.. Ergens in die menigte merkt hij de man met de rode jas op, die hem al eerder vroeg niet te veel moeite voor Tobarth Reeves te doen tijdens de behandeling van zijn zaak. De man met de rode jas biedt Daniel een rit naar de rechtbank in een boevenwagen aan. 


En dat niet alleen, ook hij blijkt in het bezit te zijn van een werkende mobiele telefoon, waarmee hij na de veroordeling van Tobarth zijn aanhangers rustig te houden door terugkeer van het internet. Tenslotte neemt hij Daniel mee naar de rechter die de zaak voorzit om zodoende de twee aan elkaar voor te stellen. Het moge duidelijk zijn dat de machtige tegenstanders van Tobarth Reeves hun zaakjes goed voor elkaar hebben...

En dan last but least een voorproefje van een strip die later dit jaar in Eppo te lezen zal zijn: Hel 3, Het verloren goud van Troje. Danker Jan plaatste bovenstaande ingekleurde pagina 22 met onderstaande info eerder deze week op zijn Facebookpagina:

In veel strips die ik maak zitten nog wel eens momenten waar wat uitgelegd moet worden. "Reis"-pagina's zijn dan meestal wel een geschikte gelegenheid om dat te doen.

En daar kan ik me als scenarist alleen maar aansluiten.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: