donderdag 2 maart 2023

De Stripschapprijzen deel 5: De prijsuitreiking

\
(Foto: Alex Odijk)

Afgelopen zaterdag, 25 februari, werden in Storyworld te Groningen eindelijk de Stripschapprijzen uitgereikt. Met Hans als winnaar van de Stripschapprijs 2023 ofwel de 50ste Stripschapprijs, als stralend middelpunt van de middag. Maar voor Hans zijn welverdiende prijs kreeg overhandigd, werden er eerst nog heel wat andere prijzen uitgereikt. Het geheel werd gepresenteerd door Robin Vinck, bekend van het Stripjournaal.

De eerste prijs die werd uitgereikt was de Stripschappenning voor het Jeugdalbum van het jaar 2022. Aan Marc Verhaegen, die zelf weer was genomineerd met Het beest is los! in de categorie Album van het jaar 2022, en illustratriceVivi Weyers, de eer om de winnaar bekend te maken. En dat is geworden: Suus en Sas 21: Lief, liever, liefst van Gerard Leever, met inkleuring van Wilma Leenders. En beiden kregen de Stripschappenning uitgereikt voor dit winnende album. 


Daarna werd de Debutantenprijs geintroduceerd door Hans Pols van het Debutantenfonds. Marissa Delbressine, een van de juryleden voor deze prijs, reikte de prijs uit. Winnaar werd Mini Rassouli met het album 'Maybe I'm going home.


Daarna gingen we door met de volgende categorie, Info en Integraal 2022. Ger Apeldoorn reikte de prijs uit aan de winnaar, die bij ons als Stripschapcommissie op 6 van de 7 stemmen kon rekenen: Stripstad Rotterdam van Sander Grip  en Theo Seesing. Sander Grip nam de prijs namens beide auteurs in ontvangst.


Vervolgens werd de P.H. Frankfurtherprijs door Tina-collega Jan Vriends uitgereikt aan Marc de Lobie van uitgeverij Syndikaat. 


Daarna waren de Albums van het Jaar 2022 aan de beurt, Margreet de Heer reikte de prijs uit en had voor alle genomineerden nog een extra prijs, een lampje dat symbool staat voor het idee. We hoorden ook van alle genomineerden wanneer ze het idee voor hun album hadden gekregen. De winnaar, met 3 van de 7 stemmen, werd Luthon-Hoge van Michiel Offerman en Willem Ritstier. Michiel nam de prijs, ook namens Willem, in ontvangst.


Tot slot werd de laatste albumprijs van de middag, de Storyworld Publieksprijs, die door Jan-Willem de Vries van Storyworld werd uitgereikt aan de winnaar in deze categorie. En de winnaar van deze Publieksprijs is geworden: De Filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok. Barbara was met hetzelfde album ook genomineerde in de categorie Album van het jaar, maar moest het daar afleggen tegen Luthon-Hoge en vermoedelijk ook tegen de nummer 2 uit onze Album van het Jaar-verkiezing, Het beest is los! van Marc Verhaegen. Barbara werd zaterdag overigens gevolgd door een filmploeg en is waarschijnlijk binnenkort te zien in Het uur van de wolf. 

(Bron foto's: Facebookpagina Het Stripschap)

En  toen was het eindelijk tijd voor de uitreiking van de Stripschapprijs 2023 aan de 50ste winnaar van die prijs, Hans van Oudenaarden! De prijs aan Hans werd geintroduceerd door de voorzitter van de Stripschapprijs, Cok Jouvenaar. Cok vertelde onder andere dat Hans in 2008 al genoemd werd als kandidaat voor de Stripschapprijs. Dus ja, het werd nu echt tijd dat Hans deze prijs eens een keer kreeg uitgereikt. Wat betreft ben ik blij dat ik daar dit jaar als lid van de Stripschapcommissie een bijdrage aan heb mogen leveren. 


Daarna waren er mooie woorden van uitgever Rob van Bavel van Eppo en Uitgeverij L, die vertelde over de eerste ontmoeting met Hans en speciaal voor Hans een nieuwe award in het leven had geroepen, de Eppo Quote van het Jaar-award 2023 en dit voor Hans' uitspraak; "Ik ben de sloomste tekenaar van Nederland'.

(Foto's: Alex Odijk)

Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen had de eer de Stripschapprijs officieel aan Hans te mogen overhandigen. Bij deze plechtigheid kwam ook de centsprent die Herman speciaal voor deze gelegenheid voor Hans had gemaakt, weer ter sprake.


(Bron foto: Facebookpagina Het Stripschap)

Hans zelf kwam natuurlijk ook aan het woord met een blik op toekomst, het verschijnsel afantasia, dat is het onvermogen om een beeld te vormen bij een beschrijvende tekst, en de invloed van AI op het maken van een strip. Maar Hans had ook goed nieuws voor ons, want, en daar ben ik zelf van overtuigd, de lezer zal altijd de hart en ziel van maker in zijn werk herkennen en daar kan geen AI tegenop. 


Uiteindelijk ontkwam ook Hans niet aan een dankwoord en bedankte onder andere de lezers van zijn werk, Ed van Schuylenburg, Hans en Miriam van Comic House, zijn scenaristen Hanco Kolk en ikzelf, zijn uitgevers Rob van Bavel van Uitgeverij L, Jean-Michel, Patrick en Francois van Uitgeverij BDMust, vrienden, familie, collega's en kennissen en vooral.. Caroline.

(Foto's: Alex Odijk)

De middag werd afgesloten met de Stripschapborrel waarbij het Stripjournaal van de gelegenheid gebruik maakte om alle winnaars te interviewen en iedereen de gelegenheid kreeg de winnaars te feliciteren. Voor wie het gemist heeft, je kunt de complete prijsuitreiking terug kijken op de site van Storyworld en de podcast van het Stripjournaal is natuurlijk terug te luisteren op de site van het Stripjournaal

Geen opmerkingen: