woensdag 15 juni 2022

Publieksprijzen

 

(Foto: Alex Odijk)


(Bron: Facebook)

Begin deze week plaatste Eric Heuvel bovenstaand bericht op zijn Facebookpagina. Eric verwijst hiermee naar de uitreiking van de Peter de Smetspelden tijdens de Stripdagen 2015. 

Het publiek koos toen het album 'Nieuwe vrienden' dat ik in samenwerking met Eric, de Anne Frank Stichting en Comic House maakte tot publieksalbum van het jaar. 


En dat werd bekroond met de een van de twee Peter de Smetspelden. 

De andere Peter de Smetspeld was voor het Jeugdalbum van het jaar, door het publiek gekozen en dat werd De grappigste avonturen van Donald Duck 44. Een album met stripverhalen van Donald Duck-tekenaar Mau Heymans op scenario van Mau zelf, Kirsten de Graaff, Evert Geradts en mij. 
(Foto: Alex Odijk)

Een jaar later werd deze publieksprijs helaas alweer afgeschaft en zodoende zijn dit de enige twee Peter de Smeldspelden die ooit zijn uitgereikt. Maar nu is er dus een nieuwe Publieksprijs, de Storyworld Publieksprijs. En zoals Eric in zijn post al opmerkt, voor deze prijs ligt het proces van nominaties ook in het publieke domein. Dat betekent dat de nominaties voor de Storyworld Publieksprijs dus verschillen van de nominaties voor Album van het jaar van de Stripschapjury. Op een na. Het album Dagen van zand van Aimée de Jongh wist als enige van alle genomineerden zowel bij de Stripschapjury als bij de Groningse bibliotheken de eindstreep te halen. En niet voor niets, want ook internationaal sleept Aiméé met Dagen van zand de ene prijs na de andere binnen. Max Havelaar werd overigens vorig jaar genomineerd voor Album van het jaar 2020  dus in die zin een goed teken en een groot compliment voor Eric en Jos, dat het boek na meer dan een jaar nog steeds tot de meest uitgeleende stripalbums behoort. De andere genomineerden zijn DirkJan 23 van Mark Retera, Aaron van Ben Gijsemans, Hein de Kort deel 2 van Hein de Kort, Je moeder! door Typex, Littekens van Erik de Graaff, Spaans Rood van Milan Hulsing, Toch een geluk! van Barbara Stok en De nieuwe avonturen van de kunst van Willem. Wie wil stemmen kan dat tot zondag 3 juli hier door simpelweg op het album van je keuze te klikken en vervolgens je e-mailadres in te vullen.  Op 9 juli tijdens de uitreiking voor de Stripschapprijzen van dit jaar wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Geen opmerkingen: