vrijdag 10 juni 2022

Donald Duck, 70 jaar een vrolijk weekblad

(Illustratie Daan Jippes, © Disney)

Op 35 oktober van dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat het eerste nummer van het vrolijke weekblad Donald Duck in de bus viel. En afgelopen week openden er maar liefst twee tentoonstellingen rond dit 70-jarig jubileum van het  vrolijke weekblad Donald Duck. Allereerst is er de tentoonstelling het MOCA in Noordwijk, waarvan je hierboven de catalogus ziet en hier een impressie van de opening kunt zien.
(Bron: Youtube)

In het Moca is een overzicht van de geschiedenis en de ontwikkeling van Donald Duck Weekblad door de jaren heen te zien en  werk van vele schrijvers en tekenaars die in de afgelopen decennia voor het blad gewerkt hem. 


Maar er zijn pagina's te vinden van verhalen die later dit jaar in Donald Duck verschijnen, zoals bijvoorbeeld deze pagina van Goofy en de verkeerspaddestoelen.

En de openingspagina van het Oom Dagobertverhaal 'Het zwaard van Yamakamo' dat ik samen met collega Paul Hoogma schreef.

(Illustratie: Jan-Roman Pikula, © Disney)

De tweede tentoonstelling is te bezichtigen in de Spotlightzaal van Storyworld in Groningen. De expositie in Storyworld laat zien hoe een verhaal in Donald Duck tot stand komt en besteedt veel aandacht aan de Donald Duck-stripauteurs van nu. En ook bij deze expositie hoort een catalogus, waarvan de cover verwijst naar Donalds bezoek aan Groningen, de stad die hij ook al in Donald 43-2012 bezocht.

(Bron: RTV Noord, Illustratie: Henrieke Goorhuis, scenario: Gerard Leever en Mathys van der Harst, © Disney)

Meer over dat verhaal en over de expositie in Storyworld vind je hier.  De pagina die je hierboven ziet staat deze week achterop Donald Duck (nr 24-2022) en is getekend door Henrieke Goorhuis en geschreven door Gerard Leever en Mathys van der Harst. Op de expositie en in de catalogus is aan de hand van alle verschillende fases van deze pagina te zien hoe een Donald Duck-verhaal tot stand komt.

(Foto: Jan-Willem de Vries)

Maar er is ook werk te zien van vele andere tekenaars en schrijvers van Donald Duck. Zo is er van mij onder andere de openingspagina van het verhaal 'De koelkast des overvloeds' te zien, maar ook een pagina van De Speurneuzen en de spookdief van Tower Bridge en het Madam Mikmakverhaal 'De baard van Koning Winter'.


Beide exposities zijn vanaf deze week, de week waarin het precies 88 jaar geleden is dat Donald zijn debuut maakte in 'The wise little hen' tot en met het 70-jarig jubileum van Donald Duck in oktober.

En dan mag de Donald Duck van deze week natuurlijk niet ontbreken. Ook in Donald Duck 24-2022 wordt feest gevierd en op pagina 25 t/m 29 doen de Jonge Woudlopers dat met hun jaarlijke picknick in Grasgroene Dal. Aan de Jonge Woudlopers de taak om het hele bos tot aan het Grasgroene Dal te inspecteren. Alles lijkt in orde tot er plotseling dieren op de vlucht slaan.  Dan blijkt dat Venijn McSnekke heel andere plannen heeft met het Grasgroene Dal en die zijn beslist niet goed voor de dieren en de natuur daar. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

Prettig weekend allemaal! 

Geen opmerkingen: