vrijdag 14 mei 2021

Donald Duck 20-2021

 

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

Vorige week al aangekondigd, deze week in twee delen te vinden op pagina 5 t//m 14 en 17 t/m 22 van de nieuwe Donald Duck (nr 20-2021) Oom Dagobert in 'De laatste stoomtrein'.  Een verhaal waarvoor  ik het scenario samen met collega Paul Hoogma schreef . 


(Schets: Paul Hoogma)

Speciaal voor zijn Duckstadse spoorwegmuseum koopt Dagobert de laatste stoomtrein die ooit uit Duckstad vertrok. Zestig jaar lang stond het ding in Uithoek, maar nu keert hij terug naar Duckstad. Daarvoor moeten Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak de trein wel over het oude spoor van Uithoek naar Duckstad rijden. Een spoorlijn waar Dagobert zelf nog als machinist op een trein gezeten heeft  die een goudvoorraad van hem vervoerde. En net als toen liggen er ook bandieten langs de spoorlijn op de loer. Alleen gaat het ditmaal niet om goud, maar om de trein zelf. 

Venijn McSnekke (in ons scenario: nog Lodewijk de Laatste) doet er namelijk alles aan om deze trein in handen te krijgen. De reden is dat hij een verzameling heeft met heel veel objecten die ooit ergens de laatsten van waren en dat de laatste stoomtrein daarin nog ontbreekt. McSnekke huurt de Zware Jongens in die met veel genoegen aan de slag gaan om Dagobert van de laatste stoomtrein te beroven. En daardoor doet de treinrit meer dan eens denken aan de trein die Dagobert 60 jaar eerder door hetzelfde landschap maakte en waar hij diverse keren moest afrekenen met bandietenbendes. Of de Ducks met trein en al veilig aankomen in Duckstad, dat lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd prachtig en met heel veel sfeer getekend door niemand minder dan Carlos Mota.


Behalve 'De laatste stoomtrein' zijn er nog twee verhalen in deze nieuwe Donald Duck te vinden waarvoor ik (mede) het scenario schreef. Als eerste is dat Joe Carioca op pagina 25 t/m 27 van de nieuwe Donald Duck. Joe heeft zo vaak gratis gegeten in restaurants en hotels dat hij meteen herkent wordt en vooral gezocht door de politie. Het lijkt erop dat Joe's menu voortaan de bonenmaaltijd van Juan en Manuel zal zijn, maar een verkleedkist die de twee bij de kringloopwinkel op de kop getikt hebben brengt uitkomst. En dus gaat Joe als verkleed als diverse personages eten in de welbekende restaurants en hotels. Maar of dat nu de oplossing is. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.

(Schets: Paul Hoogma)

Meteen daarna, op pagina 28 t/m 33 het Willie Wortel-verhaal 'De moeite waard' waarvoor ik het scenario weer samen schreef met Paul Hoogma. Guus biedt op een veiling per ongeluk op een boek waarin een schatkaart verborgen zit. Hij heeft Willies hulp nodig om erachter te komen op welk eiland de schat verborgen ligt. Voor Willie is zoiets uiteraard een fluitje van een cent. Maar daar blijft het niet bij. Samen met Willie en Lampje vliegt Guus in Willies zoefmobiel naar het bewuste eiland en ook daar moet hij nog diverse keren een beroep op Willie doen om de juiste plek en de schat te vinden. En aangezien Guus vanzelfsprekend niet heel veel uitvoert is het vooral Willie die daardoor behoorlijk in de problemen komt. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Francisco Rodriguez Peinado.

Geen opmerkingen: