woensdag 5 juni 2019

Was getekend... Eric Heuvel

Eric Heuvel viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als striptekenaar. Hoewel dat dit jaar eigenlijk een 32-jarig jubileum is, zoals Eric zelf vertelt in de nieuwste podcast van Stripjournaal. Een podcast, bijna geheel gewijd aan het werk van Eric in de afgelopen drie decennia.  Eric wordt geinterviewd door Robin Vinck en Seb van der Kaaden over onder andere January Jones, Bud Broadway,  de strips in opdracht en de educatieve strips. in het bijzonder de strips die Eric maakte voor de Anne Frank Stichting, de samenwerking met internationale uitgevers en natuurlijk het onlangs verschenen album De Meimoorden en het album  'Was getekend... Eric Heuvel, dat uitgebracht werd ter gelegenheid van Eric jubileum.

Tijdens het Brabants Stripspektakel op 18 en 19 mei werd al de speciale Beurs Editie van 'Was getekend... Eric Heuvel gepresenteerd. Inmiddels ligt ook de 'gewone' editie van Erics jubileumalbum in de winkel. Daarin zijn ook twee pagina's gewijd aan de strips die ikzelf met Eric samen maakte, beiden in opdracht van Comic House. Als eerste vind je op pagina 57 de cover van Het Van Walraven Testament, een album uit 2009, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van werkgeversorganisatie AWVN.
                                                                (Illustraties: Eric Heuvel)

En dan op pagina 65 de ex-libris die destijds bij de Beurs Editie van Nieuwe Vrienden gevoegd werd. Een album ,in eerste instanttie bedoeld voor jongeren tussen 11 en 14 jaar met als thema's identiteit, pesten, vooroordelen en de sociale mechanismes  van uitsluiting ,dat alles verpakt in een avonturenverhaal met als hoofdrolspeler Alex alias 'de nieuwe'. We maakten dit album in 2014 in samenwerking met de Anne Frank Stichting en uiteraard in opdracht van Comic House dat ook de productie van het album voor haar rekening nam. In 2015 werd 'Nieuwe vrienden' door het striplezend publiek gekozen tot album van het jaar en bekroond met  De Peter de Smet-speld.

De samenwerking met Eric beviel bij beide albums bijzonder goed. Laten we hopen dat ergens in de komende jaren nog eens een soortgelijk albumproject aandoen. Hoe dan ook, Eric, nogmaals van harte gefeliciteerd met je 30-jarig jubileum als professioneel stripmaker. En op naar de volgende 30, zou ik zeggen.

Geen opmerkingen: