vrijdag 28 juni 2019

De nieuwste strips

De nieuwe Stripglossy (nr 13-2019) is uit. Met Dino Attanasio als gasthoofdredacteur, de (her)start van Spaghetti (door Daan Jippes en Frans Hasselaar) en De nieuwe Macaroni's (door Dick Matena), het vervolg van Tom Poes en de Tijdverdrijver, een nieuwe aflevering van Sjors en Sjimmie en een nieuwe aflevering van Beterman, getekend door Hans.
Hans wordt op pagina 58 van de nieuwe Stripglossy geintroduceerd door Beterman-scenarist en Donald Duck-redacteur Frans Hasselaar. Iedere aflevering van Beterman wordt geschreven door Frans en getekend door een (ex)-Donald Ducktekenaar. Deze keer is het dus de beurt aan Hans. Frans vertelt in zijn introductie over de periode dat Hans aan de slag ging als Ducktekenaar en in het bijzonder over de inktlijnen en de penseelvoering van Hans. Niet alleen bij zijn werk voor Donald Duck, maar ook het andere ghostwerk van Hans. Het groene thema van deze nieuwe Beterman-aflevering blijkt ook aan Hans te danken te zijn. Tenslotte wordt het artikel onder andere geillustreerd met deze speciale tekening van Rhonda in Betermankostuum.

Meteen na deze introductie vind je op pagina 59 t/m 62 de nieuwe aflevering van Beterman, geschreven door Frans en getekend door Hans. Waarin Beterman te maken krijgt met een monster in een ecowijk, dat zijn slachtoffers inspint.

(Tekeningen: Hans van Oudenaarden, scenario: Frans Hasselaar)

Op het eerste gezicht lijkt het alsof het monster zich heeft kunnen ontwikkelen door het afval van de nabijgelegen Chemokil-fabriek. Maar daar wordt beweerd dat met het giftige afval al jarenlang naar Afrika verscheept. Een openstaand riooldeksel en een van de gevangen slachtoffers van het monster zetten Beterman op het juiste spoor.

In de nieuwe Donald Duck (nr 26-2019) vind je op pagina 16 en 17 een verhaal van Hiawatha, waarvoor ik het scenario schreef. De Rondbuiken hebben last van kraaien op hun akkers. In eerste instantie lijkt een vogelverschrikker een goede oplossing, maar als de kraaien wegblijven, verschijnen de wasberen. Hiawatha en Zilverslang bedenken verschillende verschrikker, maar die blijken de ene diersoort te verjagen en de andere aan te trekken. Het is uiteindelijk Hiawatha's vader, het Rondbuikenopperhoofd, die ongewild voor de enige juiste dierenverschrikker zorgt. De strip werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

En tenslotte vind je op pagina 50 van de nieuwe Tina (nr 26-2019) een gloednieuwe gag van Karlijn, Catootje en de ouders. Een gag die ik samen bedacht en schreef met collega-scenariste Cindy Horevoorts. De inspiratie ervoor kwam van een van de verzamelspaaracties van de supermarkten. Gertje heeft  dringend een nieuwe knuffel nodig en als Karlijn en Catootje boodschappen gaan doen in de supermarkt zien ze kans om er vrij snel eentje bij elkaar te sparen. Maar dan blijkt dat Jan hen al voor is geweest. En hij is niet de enige. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Joan Espinach.

Geen opmerkingen: