zondag 9 juni 2019

85 jaar Donald Duck

Vandaag, 9 juni 2019, is het precies 85 jaar geleden dat Donald Duck zijn debuut maakte als filmster in 'The wise little hen'. Het leverde hem een rol als terugkerende personage in de Mickey Mouse-cartoons en een rol in de Mickey Mouse-krantenstrip van Floyd Gottfredson. Vanaf 1937 werd Donald hoofdrolspeler in zijn eigen serie shorts en in 1938 kreeg hij ook zijn eigen dagelijkse krantenstrip, getekend door Al Taliaferro.

(Illustraties: Carl Barks, © Disney, bron: Nu.nl)
De meeste van die dagelijkse gags werden geschreven door Bob Karp, maar 12 ervan werden bedacht door Carl Barks, die vanaf 1942 als tekenaar van Donalds stripavonturen de eend wereldberoemd zou maken. Barks bedacht Duckstad en gaf Donald een heuse familie en vrienden- en kenniskring met beroemde karakter als Oom Dagobert, Guus Geluk, Willie Wortel, Lampje, De Jonge Woudlopers, De Zware Jongens, Govert Goudglans, Venijn McSnekke en Zwarte Magica. Barks tekende de avonturen van de Ducks tot 1966, maar schreef daarna nog vele verhalen met hen in de hoofdrol, in het bijzonder een aantal Jonge Woudlopersverhalen  die later door Daan Jippes alsnog in Barksstijl (opnieuw) uitgewerkt zouden worden.
Daan Jippes kan met recht de opvolger van Carl Barks worden genoemd als het om Donalds avonturen gaat, maar er zijn meer Nederlandse tekenaars die Donalds avonturen in de stijl van Carl Barks proberen voort te zetten, zoals bijvoorbeeld Mau Heymans, Bas Heymans, Ben Verhagen en... Hans van Oudenaarden.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, ©Disney, bron: Nu.nl)

Op de site Nu.nl wordt in een groot interviewartikel met psycholoog Jaap van Ginneken, Donald Duck-hoofdredacteur Joan Lommen en Donald Duck-redacteur Bas Schuddeboom gekeken naar de hedentendaagse herkenbaar van Donald en zijn mede-Duckstadbewoners, maar ook de oorsprong en de ontwikkeling door de jaren heen van Donald, Katrien en Kwik, Kwek en Kwak. Het artikel wordt uiteraard geillustreerd met een aantal plaatjes uit de beroemde verhalen van Carl Barks, maar ook eentje getekend door Hans op scenario van ondergetekende. Het gaat om een plaatje 'De vredespijp' (H 96082) en dat was de tweede keer dat Hans een Duckscenario van mij tekende. Het verhaal werd gepubiceerd in Donald Duck 16-1997.
Veel leesplezier allemaal met dit artikel en Donald, van harte gefeliciteerd met je 85-jarig jubileum als filmster.

Geen opmerkingen: