zaterdag 16 september 2017

De nieuwste strippublicaties

De primeur van deze week is natuurlijk het nieuwe album van De Avonturen van Hel: De Sibylle-codex. Sinds donderdag is het album verkrijgbaar in alle Nederlandse stripwinkels. En volgende week houden we de officiele presentatie van dit album en Dossier Editie van De Sibylle-codex op Slot Loevestein. ok de Eppo Update, de digitale Eppo nieuwsbrief voor abonnees, van 15 september maakt melding van het verschijnen van het album.


En ook in de nieuwe Eppo (nr 19-2017) is er op pagina 4 een paginagrote advertentie te vinden voor het verschijnen van De Sibylle-codex. Op het moment dat ik de Eppo in de bus kreeg, dacht ik nog dat die advertentie wel erg vroeg en dat het album pas 4 oktober zou verschijnen. Maar niets is minder waar. Het tweede album van De avonturen van Hel: De Sibylle-codex is nu te koop bij alle stripwinkels van Nederland!

En er is meer nieuws. De Eppo Update meldt ook dat er nog een aantal exemplaren beschikbaar zijn van De Beurs Editie van De Avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex. Met andere woorden, het doosje met albums dat we misten tijdens het Brabants Stripspektakel is teruggevonden. Mocht je tijdens het Brabant Stripspektakel geen Beurs Editie van De Sibylle-codex hebben weten te bemachtigen en wil je er toch nog graag ééntje kopen, stuur dan een mailtje naar contact[at]UitgeverijL.nl en je hoort precies hoe je aan deze Beurs Editie van De Sibylle-codex kunt komen.
(Illustraties en foto: Danker Jan Oreel)

En dan terug naar stripblad Eppo. Zoals je op de foto van Het Paard van Troje al kunt zien is de cover van deze week van Danker Jan en die verwijst uiteraard naar het Agent 327-verhaal 'Dossier AA13' dat Danker Jan samen met Henk Kuijpers maakte. Een aanrader! Mis het niet.

Naast al dit nieuws rond Hel en het Agent 327-verhaal van Danker Jan en Henk staat ook Hans deze week behoorlijk in de belangstelling. Ook Hans heeft deze week namelijk een primeur die sinds gisteren te vinden is op de Help me, Rhonda-blog, We onderbreken deze blogpost dus even voor de broodnodige boodschappen.

Commercial break

Ennnn we moeten even naar de commercials . . .
Okee! Nu uit! De 10th wave van Liger! Een gloednieuwe serie,  limited edition, "T's" met exclusieve designs van topontwerpers! Check ze allemaal HIER.
Omdat m'n vorige T-shirt bijdrage inmiddels was uitverkocht, heeft Liger me gevraagd of ik er voor de tiende serie misschien nog es een wilde doen. Wegens succes teruggevraagd! Zeg dan maar es "nee". Beetje graag op dezelfde toer als de vorige. Beetje fifties, rasterjes, pin-upachtig. Of dit keer dan het magenta shirt wilde doen. En dan lekker fris en zomers enzo.
Leuke klus, hoor. Ik heb er natuurlijk wel meteen een sluikreclametje voor Rhonda in gefietst! (nummerplaat)

Okee, ennnnnnn terug naar de uitzending . . .

Ja, daar zijn we weer! Veel van het andere nieuws rond het werk van Hans is eveneens te vinden in de nieuwe Eppo. Natuurlijk is er de derde aflevering van Rhonda 3: Route 66, te vinden op pagina 32 t/m 34 van de nieuwe Eppo. En dus geef ik opnieuw het woord aan Hans in een blogpost die hij afgelopen dinsdag op de Help me, Rhonda-blog plaatste.

Rhonda wordt ruw geaborteerd

Voor wie vanmiddag nog naar de brievenbus moet of wil. Derde episode Rhonda in de Eppo vandaag! En de eerste, echte premiere van nieuw materiaal, want de eerste zeven pagina's waren natuurlijk al vorig jaar, in beperkte oplage, in het Rhonda sketchbook "geteased".
Rhonda en Dutch op de motorfiets ervandoor. Achteraf heb ik het mezelf bij deze ontsnappings- scene moeilijker gemaakt dan misschien nodig. Hierboven de oorspronkelijke layout voor pagina 7. Boem naar buiten, slalom en wegwezen. Op dze manier is deze pagina ook in het sketchbook gekomen. Toen ik het had geïnkt, wilde ik het opeens anders . . .
Ik vond opeens dat er in deze scene toch ook nog een "bevroren moment" nodig was. Een broeierig interval ergens in al die actie. Belegerd door het journaille. Een moment waarop onze heldin een beetje in zichzelf keert om daarna dan echt te exploderen.  Ik besloot pagina 7 te slopen en de motorscene iets te rekken. Hierboven het plaatje dat ik daartoe in de vergetelheid heb gestort. Geaborteerd, zeg maar.


En hier m'n zoektocht in potlood naar de rest van de scene. Ruwruwruw. Zie voor hoe het uiteindelijk is geworden en alle details vanmiddag in Eppo.
En hier tenslotte nog even het begin van het inktwerk. Ik was van plan deze plaat elk uur even op scanner te leggen, voor een leuke sequel of animatie ofzo, maar vergat het te doen.
Helemaal tenslotten nog wat doku. Die achterkant van zo'n 1949 Cadillac . . .dat is toch een soort springschans? Niet?


Daarna op pagina 42 van de nieuwe Eppo vind je ook de uitslag van de Bob Evers prijsvraag uit Eppo 17. Natuurlijk is het enige juiste antwoord op de vraag wie de schrijver is van de oorspronkelijke Bob Evers boeken die door Hans en mij verstript werden: Willy van der Heide. Uit de goede kwamen drie winnaars te voorschijn die alle drie een van de albums uit de Bob Evers stripserie toegezonden krijgen. Stephen, René en Dik, van harte gefeliciteerd!

En tenslotte, hoe kan het ook anders, Puppy from Hell, alias Puppy Love. Onder het kopje 'Kindje' besteedt Eppo in de rubriek Varia op pagina 24 aandacht aan de publicatie van de avonturen van de kleine Nell in Metro. Hans vertelt hoe Puppy Love aan zijn debuut in Metro kwam en het artikel wordt vergezeld van twee tekstloze gags uit Puppy Love.

Uiteraard loopt de serie ook deze week weer door in Metro met bijna dagelijks een nieuwe afleveringen. Bijna, want toen ik gisteren op het station de Metro vond, bleek daar geen aflevering van Puppy Love in te staan. Mogelijk had het iets te maken met het feit dat de Metro van gisteren een thema-uitgave was. Gelukkig werd een en ander goed gemaakt door de nieuwe Stripglossy die ik bij thuiskomst in de bus vond.

De gloednieuwe Stripglossy nr 6 staat onder hoofdredacteurschap van Aimée de Jongh. Met uiteraard veel aandacht voor het werk van Aimée, een uitgebreid interview en een dubbelinterview met Kenny Rubenis, maar ook aandacht voor het 65-jarig bestaan van het vrolijke weekblad Donald Duck, een aflevering van Beterman, geschreven door Frans Hasselaar en getekend door Henrieke Goorhuis en... aandacht voor de opvolger van Aimée's Snippers in Metro, Puppy Love. Onder het kopje 'Helse hond in Metro' besteedt ook Stripglossy aandacht aan de oorsprong en achtergrond van Puppy from Hell. En ook dit gaat vergezeld van een nieuwe gag, toegespitst op de verschijning van de strip in Metro.
Uitgeverij Personalia, de uitgever van Stripglossy, zal begin 2018 alle strips van Puppy Love in album uitbrengen. En tegen die tijd lees daar uiteraard alles over op dit blog.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Wat een lawine aan updates deze week inderdaad. Nog maar net de beurseditie helemaal uit en daar was alweer de nieuwe Eppo (#19), kocht ik ook nog de Integrale Steven Sterk # 2 en ik had al 'De Engelsman die niet van vuurwapens houdt # 4' ontvangen en vlak daarvoor uitgelezen. Voor Arboris nog ff de tekstballonnen van Apache Junction # 3: De onzichtbaren gecontroleerd (te verschijnen op het festival in Breda), volgde inderdaad de Stripglossy # 6 vlak voor het weekend. In Route 66 op plaat/pagina 8 weer een klein foutje gevonden: op plaatje 2, ballon 3, regel 2, staat 2x WE. Ik noteer het weer en geef het tzt weer door aan Vano/DLC/Uitgeverij L. Zo tijd om de 'kooi' in te gaan en dan natuurlijk ff wat lezen tot de 'luiken' dichtvallen. Later....

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Dat is inderdaad een behoorlijk leesstapel. Hopelijk heb je zondagavond nog lang kunnen lezen? Dank je voor de tip over Apache Junction 3. Goed nieuws dat het derde deel inderdaad in Breda uitkomt. Leuk ook dat je de tekstcorrecties voor Rhonda doet. Bij Hel en Max Miller spel ik die tekstballoons ook (nadat ik de strip eerst voor mijn plezier heb gelezen). Bij Hel viel het gelukkig erg mee. Vier tekstballoons die in het albums anders zijn dan bij de voorpublicatie in Eppo. Niet alleen tekstfoutjes, maar soms ook teksten die gecorrigeerd worden omdat het dan verhaaltechnisch beter klopt. Ben benieuwd hoeveel tekstballoons er straks in het album van 'Route 66'een aangepaste versie krijgen. :-)

Hartelijke groeten,

Frank