Hans en Caroline presenteren twee gloednieuwe afleveringen van Puppy from Hell op bladzijde 30 van deze nieuwe Stripwinkel, plus een extra, verbindende tekening. In de eerste van deze twee afleveringen wil de kleine Nell rond etenstijd graag naar huis, maar Shoutka blokkeert de weg naar huis. En wat kun je dan bedenken om daar toch langs te komen? Of juist niet...
In de tweede aflevering blijkt Nell toch thuis te zijn gekomen en wordt daar door Robin aan het werk gezet om de tuin winterklaar te maken. Onnodig te vermelden dat de kat hierdoor de grootste lol heeft. Maar hij is niet de enige...
Ook nieuw deze week, sinds donderdag in de winkel en dinsdag bij de abonnees in huis:Eppo nr 4-2017. Met daarin op pagina 16 en 17 de 13e aflevering van Hel, de Sibylle-codex. Het spoor naar het derde deel van die Sibylle-codex loopt van John D. Rockefeller in 1937 via zijn zoon David naar Kathleen Kennedy in 1939. Kort nadat ze een tijdje gedatet had met David Rockefeller kreeg Kathleen een relatie met William Cavendish.
Dit was een van de redenen om het spoor verder via Kathleen te laten lopen. Maar ook haar overlijden in 1948, toevallig ook het jaar waarin het tweede deel van de Sibylle-codex opduikt in een obscure Londense boekhandel en het feit dat Kathleen tijdens haar tijd op Queen's College vele vriendinnen had, speelden een rol. Zo bezat William Cavendish, met wie Kathleen Kennedy in 1943 zou trouwen, onder andere een prinsdom hier in de Nederlanden.
Via William loopt het spoor naar het vasteland van Europa, wat klopt met de plek die Danker Jan in gedachten had als bergplaats voor het derde deel van de Sibylle-codex. De naam van het prinsdom van William Cavendish heb ik tot nu toe niet met zekerheid kunnen achterhalen, maar er zijn aanwijzingen dat het in het oosten van het land moet hebben gelegen.
Helaas wil de geschiedenis dat we het spoor via het westen van Nederland moeten laten lopen, onder andere via Delft waar Danker Jan graag het nieuwe station wilde tekenen, terwijl ook het Straatje van Vermeer al ter sprake was gekomen in de gesprekken die we hadden over de Sibylle-codex.
Feit is ook dat er 1948, na Kathleen's dood, maar één deel in die obscure Londense boekhandel is belandt.
9. In de universiteitsbibliotheek leest Julia de nieuw gevonden informatie over het leven van Kathleen Kennedy voor. Ook Hel bestudeert het beeldscherm.
JULIA: Kathleen Kennedy is in 1948 overleden, nadat ze in 1943 terugkeerde naar Engeland en alsnog met William Cavendisch trouwde.
HEL: 1948. Dat Londense boek… En Anna Vermeer?
10. Julia zoekt verder op haar computer en leest de naam van de straat en stad. Hel reageert verbaasd.
JULIA: Ook overleden. In 2010. Maar hier heb ik wel het laatste adres van haar… De Nieuwe Langendijk in Delft!
Als Kathleen via David twee delen in haar bezit heeft gehad, moet ze er voor haar overlijden dus eentje zijn kwijtgeraakt. Via William Cavendish kon ik het derde deel van de Sibylle-codex in Nederland krijgen, maar hoe dan verder?
Hier werd het tijd om de geschiedenis een draai te geven. Via de vele vriendinnen van Kathleen kwam ik op Anna Vermeer, een nazaat van de beroemde Johannes Vermeer. En in ons verhaal heeft ook Johannes Vermeer die drie boeken van de Sibylle-codex ooit geschilderd. In dit zin is het logisch dat Anna, meer dan welke vriendin ook, geinteresseerd was in de boeken. En Anna kreeg van mij Delft als woonplaats. Opmerkelijk is trouwens dat zowel Danker Jan als Wilma Leenders dachten dat Anna Vermeer een bestaand personage was. En gek genoeg slaagde Wilma erin via internet een portret van een zekere Anna Vermeer te vinden die qua uiterlijk ook nog leek op de Anna zoals Danker Jan haar had getekend. Hier lopen fictie en werkelijkheid dus wel heel erg door elkaar.
Hoe dan ook, dankzij het zoekprogramma van Fabian en grondig en gedegen onderzoek van Julia zijn Hel en Julia weer een stap bij het derde deel van de Sibylle-codex. Delft, het voormalig woonhuis van Anna Vermeer, dat ook nog in het 'onechte' Straatje van Vermeer blijkt te staan, is hun volgende doel in deze speurtocht.
1. Julia
vertelt Hel over het oude en nieuwe straatje van Vermeer.
HEL:
Is dat niet het oude straatje van Vermeer?!
JULIA:
Ja, waarvan men in 2010 nog dacht dat het het echte was. Pas in 2015 ontdekte
de Nederlandse kunsthistoricus Frans Grijzenhout dat de Vlamingstraat in Delft
de echte locatie van het Straatje van Vermeer is.
2.
Hel vraagt zich of de familie van Anna misschien meer weet over het bewuste boek.
Julia sluit de laptop af.
HEL:
Dat huis is dus overgeerfd of verkocht. Misschien weet degene die er nu woont meer
over Anna Vermeer, Kathleen Kennedy en het boek.
JULIA:
Op naar Delft dan maar?
3.
Hel en Julia pakken hun spullen. Hel stopt het dossier van de Sibylle-codex
weer in haar schoudertas.
HEL:
Yes. Ik neem een dag vrij, jij mist een paar colleges en dan gaan we.
4. Hel
en Julia lopen het universiteitsterrein af op het moment dat Toy daar aan komt
rijden. Hel en Julia merken Toy niet op, andersom wel.
TOY
(denkballoon): Eindelijk. Daar is ze. Samen met die andere meid.
JULIA:
Ik breng nog wel even mijn spullen thuis.
HEL:
En het dossier van de Sibylle-codex terug naar Villa Antwerpen.
Op naar Delft dus. Maar wat Hel en Julia niet weten is dat Toy er inmiddels in geslaagd is informatie, over Julia, waarvan zij denkt dat dat de naam van Hel is, los te krijgen van medestudent Fabian. Vanaf de universiteit volgt Toy Hel en Julia ongemerkt naar de Potterkade. En dan, zoals Danker Jan al eerder op zijn Facebookpagina schreef, gaat het heel erg mis...
(Illustraties: Danker Jan Oreel)Danker Jan besteedt op zijn Facebookpagina overigens ook aandacht aan deze aflevering van Hel, de Sibylle-codex en daarin kun je lezen welke klassiekers de kamer van Harry zoal herbergt.
Behalve de nieuwe Eppo verscheen deze week ook de nieuwe Penny (nr 4-2017) met daarin op pagina 6 tot en met 15 het 42ste verhaal uit de serie Duinmanege.
(Foto: Lieke van den Oord, © Holco Publications)
Een verhaal over sloddervos Julia, (een andere Julia dan die van Hel) die op de manege voortdurend haar spullen kwijt is. Dit kost haar onder andere een mobiel en een cap, dit alles tot wanhoop van haar vriendinnen Isa en Emy. En Julia doet haar best om beter op haar spullen te letten, maar desondanks lijkt alles alleen maar erger te worden, zeker als het op een gegeven ogenblik lijkt alsof haar paard Quando de vermiste roskam heeft ingeslikt. Ik schreef het scenario voor deze fotostrip naar een plot van de Penny-redactie. De foto's voor de strip werden gemaakt door Lieke van den Oord.
2 opmerkingen:
Mooi die historische terugblik met plaatjes die uit een oud plakboek lijken te komen. Aan de kleding en voertuigen zie je meteen dat je terug in de tijd duikt. Ook de inkleuring lijkt me minder fel dan die van de eigentijdse afbeeldingen.
Ha Kees,
Dank je voor de complimenten. De historische kleding en voertuigen hebben we natuurlijk helemaal te danken aan het fantastische tekentalent van Danker Jan en het verschil in inkleuring tussen de hedendaagse en de historische scenes aan Nederlands beste inkleurster Wilma Leenders. :-)
Hartelijke groeten,
Frank
Een reactie posten