dinsdag 19 januari 2016

Rhonda in een experiment...

Hot news van Hans over Rhonda in een gloednieuwe post afkomstig van de Help me, Rhonda-blog:

Voorbij de dagen van pulp en massa in de stripwereld, bloglezer! Weet je nog wel? Tot over onze oren in krankzinnige oplages, breed verkrijgbaar en spotgoedkoop drukwerk.  Dáár, voor dat soort info en vermaak, dáár hebben we nu die eindeloze schermpjes voor. (En misschien ook maar goed voor het milieu, trouwens.)
http://sandawe.com/
Nee, een belangrijk cohort van moderne strip schurkt tegenwoordig als nooit tevoren aan tegen de "volwassen" beeldende kunst. Beperkte oplages, cassettes, speciale formaten, ex-librissen, bijgevoegde booklets, goud op snee, genummerd, gesigneerd, ga maar door. Een soort dure kadootjes bij het boek. En niks beeldscherm, hoor. Het gaat allemaal, helemaal, om beeldschoon drukwerk op prachtig papier!
http://sandawe.com/
Natúúrlijk vanwege de discussie reëel (echt) superieur over virtueel (nep), maar het zal vast ook iets met onze onstuitbare, culturele neoliberalisering te maken hebben. Niet ergens meer bij willen horen. De bijzonderheid van de IKKE, enzo. Van toegankelijkheid naar exclusiviteit. Van lezer naar verzamelaar. MET de  bijbehorende, exclusieve prijzen, vanzelf . . .
http://sandawe.com/
En ik? En Rhonda? Hoewel natuurlijk  sentimentele dweilen, wij twee doen mee,  hoor. Leve de verzamelaar!
Bij wijze van experiment hebben m'n Franstalige uitever BD-Must en ik de nieuw te verschijnen Franstalige kleureditie van Rhonda 2 Rebecca dus maar es tot "projet" gemaakt op de Franstalige crowdfunding site SANDAWE.
http://sandawe.com/fr/projets-auto-finances/rhonda
Klik staande op de homepagina op de knop "projets libres", en je ziet een keur van nieuwe strip-projets  in productie ! Even scrollen en je vindt opeens het project REBECCA!
Okee. Dit is het idee. Je kunt nu op allerlei niveau's, en voor verschillende prijzen, van te voren intekenen op deze te verschijnen uitgave. Met elk niveau krijg je er iets bij. 
Vanaf niveau 1: het album (inclusief twee gesigneerd ex-librissen voor 30 euro) . . .
  . . . tot en met het mega- mega-totaalpakket waarbij je naast het (met potlood GESIGNEERDE) album met die twee exlibrissen,  dan óók nog het genummerde kleur 16 pgs booklet/cahier (oplage 500),  het 5 (genummerd, gesigneerd) blads A4 portfolio (oplage 300), de pagina-facsimilee op 250 grs Steinbachpapier (oplage 100), dan OOK NOG de twee ( met INKT  gesigneerde) luxe zwww album uitgaven (1 en 2) erbij krijgt!!! Levels van 30 tot en met 400,-- euro dus in dit experiment en alles ertussenin !
Nou ja, dat van dat experiment valt trouwens wel mee, hoor. BDmust en ik  wilden dit crowdfundingmodel echt es een keertje uitproberen. Onafhankelijk van het aantal intekenaars (édinautes) komt het basis-boek er immers namelijk sowieso wel (parution garantie).

Maar dan dus wellicht zonder alle dure kadootjes . . .

Geen opmerkingen: