dinsdag 17 maart 2015

Max, Donald en Nieuwe vrienden in Gorinchem.

(Foto: Rolf Kruger)
 
De Stripdagen 2015 zijn alweer zo'n anderhalve week geleden. Over de prijsuitreiking  heb ik inmiddels al het een en ander gepost, maar wat gebeurde er verder nog allemaal in Gorinchem?
Veel collega-stripmakers, zoals Eric, Noel, Rob, Dick, Ed en even later ook IJsbrand en Danker Jan waren er al ruim voor openingstijd. Tussen negen en tien is het nog rustig op de beursvloer en kun je op je gemak even rondkijken, alle bekenden begroeten en de gebruikelijke kop koffie drinken. En dan, om tien uur, gaan de deuren open en wordt het  tijd om achter de stand plaats te nemen.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

De eerste signeersessie op zaterdagochtend draaide geheel om Max Miller. Van tien tot half een signeerden IJsbrand en ikin  de stand van Eppo Stripblad. Dat wil zeggen, IJsbrand signeerde meer dan ik, want zaterdag was echt Moordkunsten-dag. Veel bezoekers die het eerste Max Miller album kochten, met af en toe ook het tweede album erbij, en daarmee hebben we er waarschijnlijk ook een flink aantal nieuwe lezers bij. IJsbrand voorzag al die albums van handtekening en tekening van onder andere Max, Eva, Agnes of een van de slechteriken uit een van de twee Max Miller albums.
 
(Foto: Rolf Kruger)
 
Ook was er veel vraag naar Achter de schermen van...Max Miller en de Blauwe Steen, het album waarin IJsbrand en ik vertellen over de totstandkoming ven het tweede Max Miller album.  Op dit moment zijn er nog maar 15 albums van de in totaal 150 exemplaren over, dus mocht je dit album nog niet in je bezit hebben en het toch graag willen hebben, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand, maxmillerstrips[at]xs4all.nl , en het komt helemaal in orde.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Ook Eric signeerde tussen tien en pakweg kwart over twaalf in de Eppo Stripblad en dan vooral de nieuwe January Jones, het lijk van Lenin. Om half een nam ik even pauze. Heel even rondkijken op de beurs en dan door naar het Schaptheater, waar Caroline om kwart voor een de officiele presentatie deed van het eerste nummer van BK Strips.
(Foto: Rob van Eijck)

Caroline vertelde onder andere over de inhoud van het eerste nummer, het beoogde publiek en het doel van BK Strips, een gids te zijn in de wereld van de strip. Het is de bedoeling dat BK Strips vier keer per jaar gaat verschijnen.
(Bron foto: www.boekenkrant.com)

Ter gelegenheid van het eerste nummer van BK Strips was er in de stand van de Boekenkrant, de uitgever van BK Strips, ook taart. Met daarop de afbeelding van Lalou Lalonde, afkomstig van de cover van Bob Evers 5: Een overval in de lucht, die ook de cover van het eerste nummer van BK Strips siert. En hoewel de taart er heel smakelijk uitzag, heb ik hem uiteindelijk toch gemist.  Want ja, meteen daarna begon de uitreiking van de Stripschapjaarprijzen. En na drie prijzen ben je zo overdonderd dat je verder alles vergeet. Zelfs zo'n overheerlijke taart van BK Strips.
(Foto: Alex Odijk)

IJsbrand, die tot dan toe door was gegaan met signeren in de stand van Eppo Stripblad, nam rond éen uur ook even pauze om bij de prijsuitreiking aanwezig te kunnen zijn en was ook een van de eersten die met feliciteerde. Want als eerste maakte Robert van der Kroft de winnaar van de Stripschappenning bekend in de categorie Jeugd: De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44.
(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)

De volgende Stripschappening in de categorie Avontuur en vermaak ging naar Floris van Dondermonde van Remco Polman, waarna collega-scenariste Kirsten de Graaff en ik weer het podium op mochten om de allereerste Peter de Smet speld in ontvangst te nemen, de publieksprijs voor alweer De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44.
(Foto: Alex Odijk)
 
En tenslotte mocht ik ook samen met Eric de publieksprijs in de categorie Avontuur en vermaak in ontvangst mocht nemen voor Nieuwe vrienden. Twee keer de Peter de Smet-speld dus, het speldje met de beeltenis van het eendje van Peter de Smets Generaal, ontworpen door Erwin Lammerts.
(Foto: Mariella Sormani)
 
(Foto: Alex Odijk)

Daarna werd de P. Hans Frankfurtherprijs aan het weekblad Tina uitgereikt. Hoofdredacteur Joan Lommen nam de P. Hans Frankfurtherprijs namens de gehele Tina-redactie in ontvangst en bedankte daarbij ook vooral de huidige medewerkers. De geschiedenis van Tina en in het bijzonder die van de verschillende soorten strips die de afgelopen decennia in Tina gepubliceerd werden, was tijdens de Stripdagen te zien in de expositie rond het meisjesblad Tina.
Tenslotte werd door Ineke Wijn de Bulletje en Bonestaakschaal overhandigd aan Thom Roep voor zijn verdiensten voor de Nederlandse strip van de afgelopen 40 jaar en in het bijzonder natuurlijk voor het weekblad Donald Duck, waar Thom zo'n 30 jaar de hoofdredacteur van was, maar ook daarvoor al werkzaam als redacteur en scenarist. En vergeet  vooral niet beroemde strips als Douwe Dabbert en Van nul tot nu waarvoor Thom de verhalen schreef, net als voor de Nick en Simon-strip voor Tina. Voor wie het gemist heeft, zijn een aantal van de prijsuitreikingen inmiddels ook via YouTube te zien: De Stripschappenning in de Categorie Jeugd: https://youtu.be/Ut_lXD8uu_w,
de Peter de Smet-speld in de categorie Jeugd: https://youtu.be/1MTDM0gchac, de Peter de Smet-speld in de categorie Avontuur en vermaak: https://youtu.be/TFTHFF3hiys, en het begin van de uitreiking van de Bulletje en Bonestaak schaal: https://www.youtube.com/watch?v=vBA23kTzpVU
Met dank aan Mariella Sormani.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Tijdens de finale van het eerste deel van de uitreiking van de Stripschapprijzen werd al omgeroepen dat Eric bij uitgeverij L signeerde, dus hoogste tijd voor mij om daar ook heen te gaan. IJsbrand nam intussen zijn plaats achter de stand van Eppo Stripblad weer in, waar inmiddels steeds meer mensen naast Max Miller 1: Moordkunsten en Achter de Schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen ook graag Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen wilden laten signeren.
Bij Eric bleef het nieuwe January Jones album onverminderd populair. Datzelfde gold voor Nieuwe vrienden, maar iedereen die die zaterdag we spraken kende het album al, via de school van hun kinderen of omdat ze het album zelf gekocht hadden. Zo tegen drie uur verhuisden we weer naar de Eppo-stand, waar IJsbrand en ik nog tot na half vijf Max Miller konden signeren  en ik toch ook nog een Donald Duck kon schetsen in 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Om half zes vond het tweede deel van de prijsuitreiking plaats. Als eerste was er een selectie van de hoogtepunten te zien van de prijsuitreikingen eerder die middag, waarna vervolgens ook Sugar- leven als een kat van Serge, Stomp 1: De spoken van Knightgrave van Eric Maltate en Stephan Desberg en De jaren Pep van Ger Apeldoorn met vormgeving door Rudy Vroman tot Albums van het jaar gekozen werden in respectievelijk de categorieën Nederlands Literair, Buitenlands en Productie.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Daarna met z'n allen overheerlijk gegeten in Hotel Meerkerk om vervolgens naar huis of hotel te gaan en de volgende dag weer vroeg op de Stripdagen aanwezig te zijn. Vanaf tien uur signeerden IJsbrand, Eric en ik weer in de stand van Eppo Stripblad. De albums die we mochten signeren, varieerden wel meer dan op zaterdag. Zo gingen Moordkunsten en De Orde van de Blauwe Steen wel ongeveer gelijk op, was er meer vraag naar Nieuwe vrienden, naar (hand)tekeningen in de handtekeningenboekjes en tekeningen van Donald Duck.
(Foto: Rolf Kruger)

Rond één uur verhuisden Eric en ik weer even naar de stand van Uitgeverij L, waar er, net als bij Eppo Stripblad, veel belangstelling was voor een tekening van January, Rik of een van de andere personages in het nieuwe January Jones album, maar ook voor een tekening en handtekening in Nieuwe vrienden. Rond half drie waren we weer terug in de stand van Eppo, waar IJsbrand nog altijd de diverse Max Miller albums signeerde. In een van die albums tekende IJsbrand Max in een sportwagen. Wellicht iets voor één van de komende Max Miller verhalen?
(Foto: Rolf Kruger)

 Gaandeweg de middag werd het, waarschijnlijk door het mooie weer, wat rustiger op de Stripdagen, hoewel Max Miller en Donald Duck het toch nog aardig volhielden. Zo rond half vijf maakten we onze laatste tekeningen van de Stripdagen van dit jaar. En daarna was het echt tijd om huiswaarts te gaan en bij te komen van twee enerverende dagen.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Al met al dus heel leuke, gezellige en vooral feestelijke Stripdagen dit jaar in Gorinchem. In de eerste plaats wil ik dan ook het Stripschap en alle medewerkers bedanken voor de organisatie en de ontvangst tijdens de Stripdagen. De Stripschapcommissie en iedereen die gestemd heeft voor de prijzen die we mochten ontvangen.  Eric, IJsbrand, Martin, Dick, Fred, Marissa, Willem, Robbert, René. Jorg, Romano, Carry, Henrieke, Otto, Fokko, Fons en Fons voor de gezelligheid in en achter de stand. Verder natuurlijk iedereen bij de stands van Eppo en uitgeverij L voor de gastvrijheid, de gezelligheid, de koffie, vruchtensap, snoep, broodjes en wat al niet meer. Ine, Martin en Noel, bedankt de lift van en naar Gorinchem vervoer en Alex, Rolf, Rob en Mariella voor de foto's bij deze blogpost. En  natuurlijk ook iedereen die afgelopen zaterdag en/of zondag speciaal voor ons en onze strips een bezoekje bracht aan de stand van Uitgeverij L of van Eppo. Hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: