dinsdag 11 november 2014

De nieuwste strippublicaties

Precies in de week dat bij Het Beeldverhaal in Amsterdam de tentoonstelling 'Frank Jonker, 25 jaar scenarist' geopend werd, publiceerde de nieuwe Penny (nr 23-2014) m'n twee nieuwste stripverhalen. De eerste van de twee is een unicum op zich, want het verhaal 'Het geheim van de manege' uit de serie Duinmanege op bladzijde 8 t/m 13 van de nieuwe Penny is m'n allereerste fotostrip. De plots voor de Duinmanege-verhalen worden bedacht door een team van collega's waaronder Sabra Kemner, Angelique Buhrs en Saskia Ven. Vervolgens werken Sabra en ik die plots dan uit tot scenario. Waarbij je in tegenstelling tot de scenario's van getekende strips geen pagina-indeling maakt, maar wel rekening houdt met het maximum aantal plaatjes dat in één fotoverhaal.
En uiteraard met het feit dat de belangrijkste acteurs gewone manegepaarden zijn. Sabra werkte het scenario voor het eerste Duinmanege-verhaal uit, voor het tweede verhaal schreef ik het scenario.
In dit verhaal vinden hoofdrolspeelster Merel en Noa een brief met een geheimzinnig raadsel bij een van hun verzorgpaarden. Ergens op de manege ligt iets verborgen. Maar wat en vooral waar?  Merel en Noa moeten heel wat locaties op de Duinmanege langs voor ze daar achter komen.

En dan op bladzijde 15 t/m 22 van diezelfde Penny het allereerste verhaal van Volle Maan.

(Illustraties: © Holco Publications)

 Waarin hoofdrolspeelster Evy samen met haar vriendin Tara en diens pony Tico een maanrit maakt en op een van de foto's die ze die avond maakt een paard in de nevel denkt te zien. Gezichtsbedrog? Je zou het zo zeggen. Maar wat als datzelfde paard tijdens de eerstvolgende vollemaansnacht uit het niets op de heide op lijkt te duiken. En dan is er nog Julian, de buurjongen van Tara, die letterlijk het verhaal van Evy's nachtmerrie van die nacht daarvoor vertelt. Een verhaal met een wit paard bij volle maan dat ongeluk zou brengen en een geheimzinnige 17e eeuwse gravin die alles op alles zet op dat paard in haar macht te krijgen.
De eerste pagina's van Volle Maan zijn ook te bezichtigen op de tentoonstelling 'Frank Jonker, 25 jaar scenarist', bij Het Beeldverhaal in Amsterdam. En daarmee vormen ze, als pagina's van m'n allernieuwste strip, een mooi tegenwicht voor de allereerste Donald Duck pagina van 25 jaar geleden die eveneens op de tentoonstelling te bezichtigen is.

Aan dat jubileum werd in de afgelopen week trouwens nog meer aandacht besteedt.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Zo besteedde Stripelmagazine (www.stripelmagazine.be) op 4 november aandacht aan de toen nog op handen zijnde tentoonstelling, aan de verschillende strips waarvoor ik de afgelopen jaren scenario's schreef en aan de uitzending van 'Onder ons'  bij Omroep Brabant in de week daarvoor. Je vindt het bericht, geschreven door Wouter Adriaensen via deze link: http://www.stripelmagazine.be/frank-jonker-schrijft-25-jaar-voor-donald-duck/
Op diezelfde dag verscheen ook de nieuwe Boekenkrant (nr 11-2014) met daarin op pagina 33 een artikel van Cok Jouvenaar over mijn jubileum en in het bijzonder aan mijn scenario's voor Donald Duck en het werk van het grote voorbeeld voor mij en vele andere Donald Duck stripmakers: Carl Barks.

En één pagina verder tenslotte treffen we dan ook nog het werk van  Hans aan in de nieuwe Boekenkrant. En wel in de advertentie van BNS, de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers, met daarin diverse album uit de Lage Landen, waaronder Rhonda 1: Help me, Rhonda!

Geen opmerkingen: