dinsdag 2 september 2014

Niet meer van deze tijd . . .

De doodste, dooie dooddoener "niet meer van deze tijd", heeft nu ook het rijk der fantasie te pakken gekregen, blogvriend. Het is afgelopen met het laatste bastion van de ultieme vrijheid, de binnenkant van jouw eigen hersenpan. Het is zaak voortaan een beetje uit te kijken met wat je in die pan allemaal bedenkt. Voor je het weet kom je op een "onzindelijk spoor" en wordt je door de "fantasie-zindelijken" ter verantwoording geroepen.
M'n beeld over het onderscheid tussen fictie en werkelijkheid ligt onder vuur. Er schijnt lekkage tussen beide te zijn. De jury heeft gesproken. De door Milo Manara ge-restylede spiderwoman van Marvel kan echt niet.
Ik zucht diep,  maar ik ben toch ook een beetje bang tegelijkertijd, blogvriend.
Op een of andere manier heb ik m'n hele leven geloofd dat er een kristalhelder onderscheid bestond tussen fictie en werkelijkheid. Ik zag fictie als de ultieme speeltuin van vrijheid, van gedachten-experimenten. Een plaats waar je zonder angst alles mocht doordenken, uitproberen. Onschadelijk en zonder enig gevaar voor je medemens.
En niet alleen "bedenken" mocht van mij, ook opschrijven, tekenen, schilderen enzo. Zolang geen medemens werd misbruikt bij de produktie, zag ik elk neerslagproces als toegestane verlengde van de fantasie. Hoe raar, of walgelijk anderman's fantasie voor mij wellicht ook was. Dat was mijn zaak niet immers niet.  Kan geen kwaad. "Denken" is immers niet hetzelfde als "doen". Als ik het niks vind, kijk er gewoon niet naar.
Maar bovenstaand onderscheid lijkt opeens "niet meer van deze tijd". Fantasie kan kwetsen,  vernederen, beschimpen, discrimineren, natuurlijk. Maar erger nog, kan de zwakke medemens kennelijk wellicht ook aanzetten tot allerlei slechtheid! De verantwoordelijkheid van de maker is vanaf nu peilloos. Grote borsten? Dikke konten? Er zal altijd iemand gekwetst worden of verkeerd beinvloed. Ik heb m'n eerste discussie's over het "onverantwoord beinvloeden" van het correcte "vrouwbeeld " door mijn Rhonda al achter de rug.
Zucht. Jezelf gewoon van anderman's fantasie afwenden, dat lijkt opeens niet meer te kunnen. " Niet meer van deze tijd" 
NB: Bovenstaande prikkelende preview-Rhonda-plaatjes zijn "lijntjes op papier". Bij mijn beste weten is geen enkel mens of dier is nadeel berokkend bij de produktie ervan. Ik aanvaard de totale artistieke verantwoordelijkheid voor dit materiaal, maar ik verwerp volstrekt elke maatschappelijke verantwoordelijkheid ervan!
Als je niet gekwetst wil worden, moet je maar de andere kant opkijken!

Geen opmerkingen: