zaterdag 2 november 2013

Rhonda, Bob, Max en andere strips in Breda

Hans' blogpost van afgelopen woensdag spreekt boekdelen. Rhonda was een daverend succes afgelopen weekend in Breda! Vanaf het moment dat zaterdag de deuren van het Chassé Theater opengingen, waren eindelijk alle vier de edities van Rhonda 1: Help me, Rhonda!' verkrijgbaar: de softcover, hardcover, de dossiereditie en de Franstalige special editon.
 
Bij de stand van Eppo Stripblad stonden ver voor tien uur al alle Nederlandse edities uitgestald bij de stand waar Hans na tien uur zou gaan signeren. En dat gaf me mooi de gelegenheid om de dossiereditie en vooral de originele Rhonda-pagina's van 18 jaar geleden te bekijken.

De dossier-editie is trouwens ook voorzien van een aantal prachtige infopagina's met tekst van Caroline, waarin in vogelvlucht de hele carriere van Hans voorbij komt, inclusief Bob Evers, en uiteraard het hele verhaal achter: 'Help me, Rhonda!' Van het eerste prille idee van Hanco en Hans om samen aan de strip te beginnen tot aan de albumuitgave van nu met "Help me, Rhonda! getekend en geschreven door Hans, en nog slechts naar een idee van Hanco Kolk.

Even later kwam ik Caroline tegen, op zoek naar de stand van BD Must, waar Hans al druk bezig was flink wat van de 333 ex-librissen voor de Franstalige special edition te signeren. Een album dat trouwens ook daar meteen vanaf tien uur volop verkocht werd. Even later meldden ook Joop en IJsbrand zich bij BD Must en toen was het tijd voor de eerste kop koffie van die dag. Behalve voor Hans, die nog altijd druk bezig was met de ex-librissen en daarna naar de stand van Eppo om daar ook de andere edities van Rhonda te signeren. Gelukkig wordt er bij Eppo altijd goed voor de auteurs gezorgd.
 

IJsbrand en ik waren pas rond 13.00 uur aan de beurt om bij Eppo te signeren. Dus nog even tijd om over de beurs te lopen, wat andere collega's te begroeten en bij De Stripspecialist in de Boschstraat nog even de hardcover van Bob Evers deel 1: Kabaal om een varkensleren koffer, de Boumaar-uitgave, op te halen, zodat ik bij de signeersessie alle vijf de hardcovers op mijn tafel kon leggen. Eigenlijk had ik verwacht dat ik deze, toch inmiddels alweer wat moeilijk verkrijgbare editie tijdens de twee dagen van het Stripfestival Breda wel zou verkopen, maar nee dus. Ik heb het album weer netjes teruggebracht naar de winkel. Mocht je dus nog een hardcover-album van Bob Evers deel 1: Kabaal om een varkensleren koffer willen hebben, De Stripspecialist, Boschstraat 68 te Breda, heeft er nog eentje in de bakken staan. Wees er snel bij!
 

Daarentegen heb ik wel Bob Evers deel 5: Een overval in de lucht mogen signeren. En an Hans hoorde ik later dat ook hij een Bob Evers album tussendoor gesigneerd had.

Maar de hoofdmoot voor Hans bleef natuurlijk Rhonda in alle verschillende edities. De Franstalige editie bij BD Must raakte zelfs uitverkocht, zodat Hans' auteursexemplaren er aan moesten geloven.
Intussen liep bij IJsbrand ook het eerste Max Miller-album 'Moordkunsten' nog steeds heel goed, waar IJsbrand Max, Eva, Pjotr of andere personages in tekende.
 

Niet alleen in album trouwens, maar ook in schetsboeken waar vele fans mee aan de stand kwamen. Zelf heb ik zaterdag vooral veel Donald Ducks getekend, maar ook Oma Duck en de neefjes en zondag kwam daar zelfs nog een Superdonald bij.

Ook voor de nieuwe Max Miller prent 'Station Groningen' was veel belangstelling, net als voor de teaserprent 'Op de set van Max Miller en de Orde vande Blauwe Steen'.
 
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Rond half vier zat onze zaterdagse signeersessie erop. Tijd voor de volgende kop koffie en een Max Miller brainstorm, wederom in het gezelschap van Joop en Caroline, terwijl Hans nog zeker tot vijf uur is bezig geweest met alle Rhonda-liefhebbers van tekening en handtekening in het nieuwe album te voorzien.

's Avonds heerlijk gegeten met alle Eppo-stripmakers, redactieleden en medewerkers van het Stripfestival Breda en dan zondagochtend weer voor tienen aanwezig voor de volgende signeersessie.
Ditmaal signeerden IJsbrand en ik op hetzelfde tijdstip als Hans in de Eppo-stand. En eigenlijk ging het precies hetzelfde als op zaterdag. De Rhonda-albums waren niet aan te slepen, ook voor Max Miller 1: Moordkunsten en de beide diverse Max Millerprenten was veel belangstelling en ik tekende regelmatig Donald of andere Ducks voor wie dat maar wilde. Maar ditmaal niet alleen in schetsboeken of op signeervellen, maar ook in het album 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34'.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Rond kwart over twaalf pauzeerden we even en gelukkig had ook Hans even tijd om een hapje mee te gaan eten. Daarna heel even tijd om op de beurs rond te lopen, om vervolgens rond twee uur weer verder te gaan. Nog meer Rhonda, Max Miller albums en prenten en Grappigste Avonturen van Donald Duck gesigneerd. IJsbrand en ik stopten zo rond half vijf, nadat aan de stand een originele tekening van IJsbrand was verkocht en opgehaald. Nog een klein half uurtje om op de beurs rond te kijken en toen was het echt tijd om naar huis te gaan. Samen met IJsbrand, Mark van Herpen en Pieter Hogenbirk ben ik naar buiten gelopen. Maar zelfs toen, beste bloglezers, het was inmiddels kwart over vijf, was Hans nog steeds bezig met het signeren van Rhonda-albums. En dat ook nog met meer dan één belangstellende voor de stand, terwijl het Stripfestival Breda officieel allang afgelopen was.

Kortom, het Stripfestival Breda afgelopen weekend was eigenlijk het festival van Rhonda, met gelukkig ook nog veel belangstelling voor alle andere strips. Daarom wil allereerst Rob bedanken voor de uitnodiging, de gastvrijheid in Breda en het diner na afloop. Isabel, Judith, Tijmen en alle anderen voor de koffie, broodjes, snoepgoed, kortom voor de algehele verzorging van de Eppo-stripmakers tijdens de signeersessies, En IJsbrand, Hans, Caroline, Cindy, Christa, Juan, Danker-Jan, Remco, Marissa, Ger, Romano, Jorg, Sytze, André, Paul, Marc, Henk voor de gezelligheid. En vooral iedereen die vorig weekend speciaal voor ons en in het bijzonder voor Rhonda naar Breda is gekomen. Dank jullie wel allemaal!

4 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Prachtig verslag, Frank !

Frank Jonker zei

Ha Hans,

Dank je en graag gedaan weer dat verslag. :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Otto zei

Bedankt voor het fijne verslag Frank.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Eveneens, graag gedaan dit verslag. :-)
Prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank