zaterdag 27 april 2013

Max Miller in Aduard

Sinds gisteren is er op de Max Miller Strips blog http://maxmillercomics.blogspot.nl/ weer een nieuwe post van Ijsbrand te vinden over het nieuwe Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'. Max, Eva en Pjotr zijn inmiddels in Aduard beland, waar Max en Pjotr de Ziekenzaal van het van het voormalige klooster van Aduard bezoeken.
Die Ziekenzaal hebben we overigens al eerder in Eppo, om precies te zijn in het 100ste nummer.

Inderdaad, de locatie van de aankondigingsplaat in Eppo 100 is diezelfde Ziekenzaal. En hier zien we dan nog hoe alle acteurs zich voorbereiden op de scene's die komen gaan. Hoofdfiguur van deze cameoplaat is natuurlijk Geert Postma, de winnaar van de cameo-veiling van Catawiki en Eppo Stripblad voor Kika. Geert won destijds een rol in 'De Orde van de Blauwe Steen' en zijn eerste optreden in de strip is te vinden op het laatste plaatje van pagina 15.

In deze plaat is Geert nog te zien als personage op de achtergrond, maar op de volgende pagina's gaat hij een rol van betekenis spelen. Geert is namelijk gecast voor de rol van opzichter van de restauratiewerkzaamheden in de Ziekenzaal en zal op de volgende pagina meteen Max en Pjotr aan spreken. In totaal zal de Geert  in zijn rol van opzichter zo'n drie scene's meespelen in 'De Orde van de Blauwe Steen'.

Toen ik deze scene in het scenario schreef, was er natuurlijk nog helemaal geen sprake van een cameoveiling. En als je bezig bent het schrijven van zo'n scene, krijg je aan de hand  van het karakter toch ook een soort beeld bij het personage. Zeker bij bijfiguren kan dat soms behoorlijk verschil maken met het uiterlijk dat het personage uiteindelijk van de tekenaar krijgt.


Maar toen IJsbrand me vertelde over de cameo-veiling en de scene's die hij had uitgekozen voor de rol van de winnaar, veranderde er wel het een en ander aan het beeld dat ik van de opzichter had. Ineens was duidelijk dat de rol van opzichter in Aduard gespeeld zou worden door een bestaand iemand.  Al weet je op dat moment ook nog niet hoe zo iemand eruit zal zien. Hooguit dat de persoon in kwestie graag een rol in Max Miller wil spelen...


Pas toen de winnaar bekend was, was ook bekend hoe de opzichter op pagina 15 en verder eruit zou komen te zien. En dat heeft inmiddels iedereen kunnen zien in de cameoplaat in Eppo 100.
Geert zal in elk geval op de volgende pagina door zijn handelen als opzichter een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkelingen in het verhaal. Maar dat is meer iets voor een volgende post.

Over het laatste plaatje van pagina 15 valt trouwens nog wel het een en ander te vertellen, maar dan uit het oogpunt van de tekenaar. In de nieuwe blogpost 'Ruimte' van IJsbrand op de Max Miller Strips blog, lees je er alles over. Want dat bewuste plaatje is voor een tekenaar zeker niet het makkelijkste plaatje om te tekenen. En dat heeft niets met de cameo te maken, maar wel met... Afijn, je leest het allemaal op de Max Miller Strips  blog.
                                                                       (Illustraties: IJsbrand Oost)

Prettig weekend allemaal.

Geen opmerkingen: