zaterdag 5 januari 2013

De nieuwste publicaties

Het nieuwe jaar begint meteen goed met wat extra promotie voor het komende Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' dat in 2013 in Eppo zal worden voorgepubliceerd.In de Aduardse Heemkakel verscheen al een soort van aankondiging, waarin een tipje van de sluier van het verhaal wordt opgelicht wat betreft de belevenissen van Max, Eva en Pjotr in datzelfde Aduard.

(Ilustraties: IJsbrand Oost)

En over aankondigingen gesproken, IJsbrand heeft een nieuwe webpagina geopend: www.maxmillerstrips.nl, een soort landingspagina van waar je kunt door klikken naar de Max Miller Strips blog, de portfolio van IJsbrand, of via de mail contact kunt opnemen in veband met de strips, prenten en andere items rondom de strips van Max Miller. En het nieuwe Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' staat uiteraard ook op deze nieuwe webpagina aangekondigd.


Ook de  Nederlandse vrijwilligers beginnen het jaar goed, met een gloednieuwe agenda voor 2013 met daarin twaalf nieuwe grappen van Vera en Victor rondom allerlei nationale en internationale situaties waarbij vrijwilligers van onmisbaar belang zijn en een aantal andere dingen die het vrijwilligerswerk als vanzelf met zich meebrengt. Alle grappen werden getekend door Remco Polman.

(Illustratie: Remco Polman)
En dan zijn er deze week ook in de bekende tijdschriften nog drie nieuwe stripverhalen verschenen. Zoals bijvoorbeeld het Hiawatha-verhaal op bladzijde 28 t/m 31 van de nieuwe Donald Duck (nr 2-2013). Meestal zijn het de bevers die een dam in de rivier aanleggen, waardoor het Rondbuikendorp van water verstoken blijft. Maar voor dit verhaal leek het me wel een leuk idee als de Pafwangs zo'n dam maken en uiteraard zwaar bewaken om te zorgen dat de Rondbuiken op een snikhete dag zonder water zitten. Het lijkt te lukken, maar er zijn twee kleine Rondbuiken die het er niet bij laten zitten: Hiawatha en Zilverslang.

De andere twee nieuwe strips vind je in de nieuwste Tina (nr 2-2013). Hoewel de gag van Karlijn, Catootje en de ouders, te vinden op bladzijde 24, niet helemaal nieuw is. Ik schreef hem namelijk al zo'n 11 jaar geleden voor de strip Jan, Jans en de kinderen in Libelle. Maar helaas werd het scenario door de toenmalige Studio Jan Kruis weer terug gestuurd en werd er verder niets mee gedaan. Ergens had ik toch het gevoel dat waargebeurde verhaal over een meisje, in dit geval Karlijn, dat op een open dag op school een computerprogramma en thuis nog maar wat graag wil dat haar ouders komen kijken, maar eenmaal op school daar ineens heel anders over denkt een goede Jan, Jans-gag kon zijn.
Daarom legde ik het scenario een paar jaar geleden voor aan collega-scenariste Saskia Janssen, met wie ik samen de scenario voor de Karlijn-strip in Tina schrijf. Saskia was het met me eens, maar vond wel dat het laatste plaatje, waarop we oorspronkelijk het commentaar van Jan en Jans zagen, moest worden vervangen door een plaatje waarop Karlijn de hoofdrol speelt. En dat deden we dus, waarop de gag uiteindelijk zo'n negen jaar later alsnog werd goedgekeurd, maar dan door de redactie van Tina, en dus deze week getekend en wel, door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez, in de nieuwe Tina wordt gepubliceerd.

Ook aan het Nick en Simon verhaal op bladzijde 48 t/m 50 is nog het een en ander gesleuteld. Het verhaal waarin onze Volendamse striphelden in hun vrije week gaan surfen aan een buitenlandse kust waar niemand hen kent, begon ik in het scenario, terwijl onze helden al volop aan het surfen waren. En uiteraard ging dat vergezeld van een gesprek waarin uit wordt gelegd, waarom ze precies daar gaan niet surfen en niet bijvoorbeeld op Hawaii.
Allemaal prima, totdat de meer ervaren surfers op de Tina-redactie wisten te vertellen dat het bijna onmogelijk om zo'n gesprek te voeren, terwijl je aan het surfen bent. Vandaar dat de eerste pagina'op de valreep werd aangepast en Nick, Simon en hun vrienden pas op pagina 2 het water in gaan. En uiteraard gebeurt er dan iets, waardoor hun anominitet tijdens hun vakantie ineens een stuk minder zeker is. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: