maandag 26 juli 2010

BS Magazine Interview deel 2

Vorige week, op 20 juli om precies te zijn, postte ik al het eerste gedeelte van het interview uit BS Magazine 178. Vandaag het tweede gedeelte met o.a. een pagina uit Pietje Bell en eentje uit het Van Walraven Testament. En voor de Duckliefhebbers een halve pagina scenario van een nog niet gepubliceerd verhaal.
Waar waren we ook al weer? Wel, midden in de vraag of ik alle verhalen altijd alleen maak. Nee, is het antwoord, want er worden regelmatig verhalen gemaakt samen met collega’s als Paul Hoogma en Remco Polman. Het antwoord op deze vraag gaat geleidelijk over in een beschouwing over de hoeveelheid tijd die het kost om een verhaal te verzinnen. En tenslotte komt ook het genre aan boord. Deel 1 van dit interview eindigde met de afgebroken zin:

“De verhalen zijn eigenlijk alle-“

Hieronder de rest van die zin en de rest van het interview.

Met dank aan Joop Schreurs en Brabant Strip dat we dit hele interview op onze blog kunnen posten. En meer over Brabant Strip, BS Magazine, P@per, de Fenixreeks, de Vakantiealbums en nog veel meer moois lees je vanzelfsprekend weer op http://www.brabantstrip.be/

6 opmerkingen:

Henkus zei

Kijk, zo lees je nog eens wat! Ik had dat van die DVD nog niet meegekregen! Dat is iets wat ik zeker ga aanschaffen!
Het lijkt me een monument in het stripwezen.
Tot nog toe heb ik alleen maar hele korte stukjes gezien over de productie van een stripverhaal en dit zou dan de eerste zijn waarin het allemaal uitgebreid te zien is. Te gek!
Jullie eigen initiatief, of een Eppo-uitgave?

Frank Jonker zei

Hoi Henkus,

Die dvd is een idee van Henk Gulikers, die ook de documentaire gaat maken. Er zijn al een aantal opnames gemaakt, van o.a. de signeersessie vorig jaar in Houten, maar zodra Hans begint met het tekenen met 'De jacht op het koperen kanon' gaan we echt van start. Dan zal Henk het hele productieproces van de strip vastleggen. Maar we hopen natuurlijk wel dat Eppo ook aandacht aan die dvd gaat besteden, als ie er eenmaal is. :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Otto zei

Ik ben enorm benieuwd naar de documentaire. Vooral hoe je als schrijver van boek naar stripscenario komt en hoe de tekenaar bepaalt hoe ieder afzonderlijk plaatje wordt bepaald. Verder ook geintresseerd hoe het is om te werken voor Eppo met deadlines enzo.
Waarom geen blu-ray? Opnames van tekeningen zijn gewoon veel mooier in HD.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Goed idee, die blu-ray! We zullen het tzt met Henk bespreken. Dan natuurlijk wel een blu-ray naast de dvd-uitgave. :-)
Het hele idee van die documentaire is al wat ouder, vandaar dat er nooit eerder sprake is geweest van blu-ray. Eigenlijk zouden we die documentaire tegelijk met het album 'Een overval in de lucht' uitbrengen. Maar omdat dat verhaal toen al in productie was en we toch zoveel mogelijk wilden laten zien, is later besloten om een en ander uit te stellen tot het volgende album. Wat betreft het scenario zal er toch wel wat in scene gezet moeten worden, want dat ligt tenslotte al maanden klaar voor Hans. Alleen de 'finishing touch' voor de Eppo-publicatie zou nog 'live' kunnen worden opgenomen. :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Komt de volgende Bob Evers dan weer in Eppo? En wanneer dan?

Bas

Frank Jonker zei

Ha Bas,

Het nieuwe Bob Evers stripverhaal 'De jacht op het koperen kanon zal in elk geval niet voor 2011 klaar zijn. Het moet nu nog helemaal getekend worden en voordat de voorpublicatie van het verhaal in Eppo kan beginnen, moeten er minstens 30 pagina's getekend zijn. Dus als de Bob Evers strip in 2011 terugkeert in Eppo zal het pas later in het jaar zijn.
Ik ga er dan voor het gemak natuurlijk wel uit dat Eppo ook de komende jaren nog blijft bestaan en dat ze ook dan de Nederlandse avonturenstrips blijven voorpubliceren. :-)

Hartelijke groeten,

Frank