woensdag 28 oktober 2009

Pagina 38: De Britse jagers

Op pagina 38 van “Een overval in de lucht” komt er eindelijk hulp opdagen voor de gestrande reizigers. Drie Britse jagers doorkruizen het luchtruim en Arie is de eerste die ze ziet. Eén probleem: de PH-XKY ligt zover onder de Pisa-rots dat het vliegtuig van bovenaf niet gezien worden. Om die reden wordt er op deze pagina een compleet vreugdevuur ontstoken met alles wat brandbaar is in het vliegtuigwrak. Of Jan, Arie en hun medereizigers op deze manier wel uit de woestijn zullen raken, blijft afwachten. Het antwoord krijg je pas volgende week in Eppo 21. Tot die tijd is hier pagina 38 van het scenario, met een ongebruikte tekst in het laatste plaatje, want Hans laat onze passagiers één moment sprakeloos naar de overvliegende Britse jager kijken.

PAGINA 38a:

1. Arie houdt de wacht bij het vliegtuig. De lucht aan de horizon kleurt zwavelgeel en parelmoer naar het midden toe.
TEKSTBLOK: de volgende ochtend vroeg…
ARIE: eindelijk! het wordt licht. als er nu maar weer iemand langskomt, die…

2. Uit het oosten ziet Arie plotseling drie Britse jagers in een open formatie aan komen vliegen. Ze vliegen laag boven de grond, ongeveer een halve kilometer van hem af, met glanzende vleugels, propellers en roeren. De zon legt zijn eerste stralen op de toppen van de rotspieken.
ARIE: !!

3. Arie staat op de open vlakte en zwaait met zijn armen. Diverse passagiers komen op de achtergrond uit het vliegtuig aan rennen, waaronder Sparks in een fel-paarse pyjama. Hij beveelt iedereen, behalve Lalonde van alles uit het vliegtuig te slopen om de aandacht van de jagerpiloten te trekken. De drie jagers vliegen door en verdwijnen als stipjes in de lucht.
ARIE: hee! hoehee!
SPARKS: ze zien ons niet! vlug! sloop het hele vliegtuig en haal alles eruit wat branden kan. lalou, zet jij koffie voor ons!
LALONDE: oui oui!

4. Terwijl de andere passagiers alles uit het vliegtuig slopen dat brandbaar is, leggen Arie en Jan met felgekleurde lakens en handdoeken de letters: P H – X K Y in het zand. Geen tekst.


PAGINA 38b:

1. De brandstapel is klaar en wordt door Jan aangestoken. Om de stapel heen hebben ze nog een wijde cirkel van hel gekleurde dekens, plastic borden, witte lakens en stukken aluminium gelegd, waarbij ook de letters van lakens en handdoeken te zien zijn.
JAN: nou, arie, als dit niet helpt, helpt niets.

2. De brandstapel veroorzaakt een enorme rookkolom. Peters beschut zijn ogen met zijn hand en tuurt grinnikend naar de rookkolom. Arie kijkt enigszins bezorgd.
PETERS: nee, als ze dit niet zien…
ARIE: ik hoop, dat ze het niet gaan rapporteren als een nieuw ontdekte vulkaan.

3. Tot grote vreugde van de passagiers komt er vanuit de verte een vliegtuig (een Britse bommenwerper) recht naar de rookkolom toe gevlogen.
PASSAGIERS: daar heb je er één!

Geen opmerkingen: