woensdag 21 oktober 2009

Eppo 20: het vliegveld van Duellele

Hij is er weer en gelukkig weer gewoon op woensdag: de nieuwe Eppo! Nummer 20 alweer, met o.a. de nummer 1 in de Schurken Top 3, maar liefst twee pagina’s Agent 327, de boekenkastvan Pieter Hogenbirk en een interview met Luc Cromheeke:

(Illustratie: Luc Cromheeke, karikatuur: Mars Gremmen)
Maar vooral op bladzijde 24 en 25 het vervolg van de avonturen van Jan en Arie in ‘Een overval in de lucht’. Ondanks het speciale kaartje dat Jan in de vorige Eppo van Anderson kreeg, wil hij het geheim van de briefjesjacht nog niet aan Anderson onthullen. Ergens logisch, want zowat alle passagiers luisteren mee. Maar intussen is Jeffries met Breitstein en Kaalmans in Duellele geraakt en slaagt het illustere drietal erin een vliegtuig naar Kaapstap te charteren. Kortom, terwijl Jan en Arie nog steeds muurvast in de woestijn zitten, gaat voor Jeffries de laatste etappe naar de handschoenendoos van Judy Elephant in.

PAGINA 37a:

1. Anderson legt Jan en de anderen uit wat het probleem is. Arie is in slaap gevallen.
ANDERSON: natuurlijk is het mogelijk dat kistje te openen, met technische hulpmiddelen zoals een röntgenapparaat. ik moet zo snel mogelijk óf dat kistje óf die boeven te pakken krijgen.
ARIE: zzzzz!

2. Anderson stelt Jan een vraag. Winstone reageert verrast op het antwoord van Jan.
ANDERSON: maar vertel mij eens: waarom zijn jullie er zo happig op die kerels te volgen? hoe minder je nog van ze zag, hoe gezonder, zou ik zeggen.
JAN: het spijt mij, meneer anderson, maar dat kan ik u niet vertellen.
WINSTONE: ?

3. Winstone maakt een grap over het antwoord van Jan. Tante Ginny kijkt hem nijdig aan.
WINSTONE: lieve hemel, ik geloof dat iedereen aan boord van dit vliegtuig een of ander sinister geheim heeft. dadelijk blijkt nog, dat tante ginny de chef is van een internationaal spionagenetwerk.
TANTE GINNY: !

4. Het rupsvoertuig met Breitstein en co rijdt door de woestijn. In de verte aan de horizon zijn enkele lichtjes, zo groot als speldenknoppen, te zien.
TEKSTBLOK: intussen…
BREITSTEIN: stop! wat zain die lichten?
CHAUFFEUR: duellele… het vliegveld, baas.

5. Breitstein stapt uit het voertuig en beveelt de negerchauffeur uit te stappen. Deze doet wat hem gezegd wordt. Breitstein geeft Jeffries een knipoog.
BREITSTEIN: goed! stap uit! wai zullen de rest van de weg wel lopen.


PAGINA 37b:

1. Breitstein geeft de chauffeur een klap op zijn hoofd met zijn pistool.
GELUID VAN DE KLAP: BATS!

2. De chauffeur ligt bewusteloos en met riemen gebonden in het zand, terwijl het voertuig met Breitstein, Jeffries en Kaalmans in de richting van het vliegveld rijdt.
GELUID VAN HET VOERTUIG: VROAAR!

3. Het legervoertuig arriveert op het vliegveld van Duellele. Breitstein steekt zijn hoofd uit het raam en vraagt aan een nonchalante, manke man, waar hij is. De man spuwt een straal tabakssap uit en antwoordt laconiek.
BREITSTEIN: goedenavond. ies diet het vliegveld van duellele?
MAN: dit is een vliegveld en het ligt bij duellele.

4. Breitstein en Jeffries stappen uit, Kaalmans blijft afwachtend in de auto zitten. Breitstein onderhandelt met de man die meteen een duidelijke prijs afspreekt.
BREITSTEIN: wai drieën moeten zonder taid te verliezen naar kaapstad voor een zakenbesprekieng. wai moeten meteen vertrekken. kunt u ons per vliegtoig daarheen brengen?
MAN: honderd pond per man. vooruit betalen. dan vertrekken we meteen.

5. Een tweemotorige Paisley vertrekt in het holst van de nacht richting Kaapstad.
TEKSTBLOK: en zo…
MAN (buiten beeld, vanuit de cockpit): morgenvroeg bent u in kaapstad.


Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: