woensdag 6 februari 2008

De schat van de Willi Waw

Hallo, beste bloglezers! Afgelopen zaterdag vertelde Hans me dat hij de eerste 32 pagina’s van “De strijd om het goudschip” al helemaal af heeft. Nog veertien pagina’s te gaan dus en dan is de hele Bob Evers Zuidzee-trilogie in prachtige stripplaatjes getekend. En dat terwijl ik hier nog steeds bezig ben om vooral onze nieuwe lezers bij te praten over wat er vooraf ging in het eerste deel van die Zuidzee-trilogie. Alle reden dus om snel verder te gaan met het vervolg van de belevenissen in “Avonturen in de Stille Zuidzee”.

In dit eerste deel van de Zuidzee-trilogie hebben Bob, Jan en Arie schipbreuk geleden en worden ze opgepikt door het muiterschip Frisco, Om het gebrek aan mankracht op te lossen, zetten de muiters de drie jongens op hun schip aan het werk.
En om het gebrek aan voedsel op te lossen, besluiten de muiters het passerende zeiljacht Willi Waw te overvallen. Met een smoes over gebrek aan drinkwater weten ze de opvarenden zo ver te krijgen dat die een aantal van de muiters aan boord laten komen: stuurman Warwick, Mickey Mouse en Gillison, en… Bob, Jan en Arie.
Eenmaal aan boord van de Willi Waw worden de vier Amerikanen daar uitgeschakeld en gevangen genomen. Terwijl Mickey Mouse de gevangenen bewaakt, krijgen Bob, Jan en Arie de opdracht alles bij elkaar te zoeken wat eetbaar is, en zoeken Warwick en Gillison naar alles wat verder nog waarde heeft.

Op een gegeven ogenblik ziet Bob dat Warwick en Gillison nogal zware kisten uit een geheim luik in de slaapkajuit halen. En dat terwijl normaal toch de drie jongens goed zijn om dit soort klusjes op te knappen. Volgens Jan en Arie is de enige verklaring dat er of goud of whisky in de kisten zit. Van het ene krijgen de muiters dorst, van het andere gouddorst, aldus Arie.
Dan duikt Warwick op en geeft hen de opdracht kisten met voedsel leeg te maken. Daarna stoppen de muiters de geheimzinnige kisten in de grotere voedselkisten en vullen het geheel weer op met de blikken en zakjes uit diezelfde voedselkisten.
De voedselkisten met goud- of whiskykisten erin worden naar de Frisco gebracht en daar in het voorraadhok gezet alsof het om een gewone voedselvoorraad gaat.
Kapitein Braggart en de matrozen Harry en Barney komen nu ook aan boord van de Willi Waw om te helpen met overladen.
En dan gaat het mis! Als Bob, Jan en Arie per ongeluk een vat water over Gillison heen laten vallen, leidt dat tot grote hilariteit bij Harry en Barney. Gevolg: een knokpartij tussen de muiters!
Tijdens het gevecht weet Arie het mes van Mickey Mouse aan de vier vastgebonden Amerikanen toe te spelen. Die bevrijden zichzelf en nemen met veel genoegen deel aan de knokpartij.
Niet veel later worden de muiters op hun beurt gevangen genomen en opgesloten in het ruim.
Muiter Gillison heeft het gevecht niet overleefd, evenmin als Faraday, de kapitein van de Willi Waw.

Zodra de rust op de Willi Waw is weergekeerd, maken Jan, Arie en Bob nader kennis met de overgebleven Amerikanen: Joe, Jack en Hennessey.
Joe is professor in de archeologie, Hennessey is bankdirecteur van een bank in New York, en wat Jack precies doet blijft een raadsel, maar in elk geval weet hij veel van zeevaart en verborgen schatten af.
Jack is ook degene die de jongens vertelt wat er in de geheimzinnige kisten zit: een miljoen aan goud en diamanten, het resultaat van een archeologische expeditie van het viertal.
En dat goud staat nu dus verborgen in het voorraadhok in de kombuis van de Frisco!

Net als de drie jongens en de drie mannen plannen smeden om het goud terug te krijgen, vaart de Frisco er plots vandoor. Ze snappen onmiddellijk wat hiervan de reden is: iemand op de Frisco heeft het goud ontdekt!


Joe, Jack en Hennessey besluiten dat ze de schurken desnoods tot aan het eind van de wereld zullen volgen om hun goud terug te krijgen. En Bob, Jan en Arie willen hen daar maar wat graag bij helpen!

Met dat verborgen goud is trouwens nog iets vreemds aan de hand. De enige muiters die er vanaf wisten, waren Warwick en Gillison. Gillison is overleden en zoals we later zullen zien, haalt ook Warwick het einde van “Avonturen in de Stille Zuidzee” niet.
Toch weten Mickey Mouse, Harry en Barney in “De strijd om het goudschip” dat het goud in het proviandhok ligt verborgen. Rara, hoe kan dat?
De enige mogelijke verklaring is, dat Warwick tijdens zijn gevangenschap blijkbaar zijn mond niet heeft kunnen houden en Mickey Mouse, Harry, Barney en Braggart alles over dat goud verteld heeft. Alleen is daar in geen van de oorspronkelijke boeken iets over te vinden.
En natuurlijk kun je zoiets in een leesboek nog wel aan de fantasie van de lezer overlaten, maar in een strip word je door het gebruik van beeld en tekst als lezer toch meer direct bij het verhaal betrokken. Dan valt zoiets ook extra op en wil je er natuurlijk wel graag een verklaring voor.
Hoe gaan we dat aanpakken? Een hele extra scene eraan wijden, terwijl het pas twee albums later belangrijk wordt? Nee, dat is geen oplossing.
Een flashback hierover in “De strijd om het goudschip” evenmin.
Dus hebben we gekozen voor de simpelste oplossing: Mickey Mouse, die in “De strijd om het goudschip” met één zin duidelijk maakt dat Warwick hen over het verborgen goud in het proviandhok verteld heeft. En dat op een logische plek in het verhaal, namelijk als deze drie muiters zelf op zoek gaan naar de verborgen schat op het goudschip Frisco.

Dit is maar één voorbeeld van iets dat aan de strip wordt toegevoegd, terwijl het niet in het boek staat. In andere gevallen lossen we zoiets dan weer wel op met een extra scene. Een extra flashback hebben we tot nu toe nog niet gebruikt. Misschien omdat teveel flashbacks al gauw storend gaan werken bij het lezen van een stripverhaal. Het echte verhaal schiet dan immers niet op. Om die reden zijn er dan weer wel flashbacks uit de leesboeken in realtime stripscenes veranderd.

Maar over dat soort dingen moet ik het later nog maar eens wat uitgebreider hebben.
Volgende keer eerst maar weer verder met alles wat er vooraf ging aan “De strijd om het goudschip”. Want dat Joe, Jack en Hennessey hun goud niet zonder slag of stoot krijgen, is intussen wel duidelijk. Zeker als je weet dat het einde van “Avonturen in de Stille Zuidzee” voor Bob, Jan en Arie tevens het begin is van een gloednieuw avontuur met de veelzeggende titel “Drie jongens op een onbewoond eiland”.

Geen opmerkingen: