maandag 11 februari 2008

Drie maal drie...

Erg hè? Een tekenaar die zo graag vrouwen tekent en dan zoek ik drie boeken uit waar Bob, Jan en Arie het alleen maar met lelijke kerels aan de stok krijgen. Hoewel, aan het eind van ‘De strijd om het goudschip’ zijn er toch een paar leuke meisjes zeer geïnteresseerd in Arie.
En er liggen alweer drie scenario’s klaar voor de nieuwe Bob Evers trilogie, waar onder andere de Franse filmster Lalou Lalonde een belangrijke rol in speelt en er zelfs een extra hoofdrol is weggelegd voor een Engelse jongedame, Lois Bennett genaamd.
Jullie zien, ik ben al wat verder met Bob dan Hans. En ik kan jullie dus nu al beloven dat Bob, Jan en Arie in de toekomst nog heel wat vrouwelijke mede- en tegenspelers krijgen. Vooral leuk voor Bob en Jan, want Arie blijft natuurlijk onverstoorbaar dooreten.

Het gekke is dat ik al die nieuwe personages al in de scenario’s tot leven heb gebracht, dat ik weet wat ze denken en voelen, maar dat ik geen idee heb hoe ze er in de strip uit gaan zien.
Misschien is een van die schetsjes van Hans wel een Lalou Lalonde, Lois Bennett, of wie weet zelfs het meisje achter de balie van het kaartenbureau op Schiphol.
Net als jullie zal ik moeten wachten tot Hans de eerste pagina’s tekent van de… ja, hoe gaan we die trilogie eigenlijk noemen? De erfenis-trilogie (omdat het avontuur om een erfenis draait)? Of de koperen kanon-trilogie (naar het bekendste boek uit deze cyclus)? Of…

Nou ja, nog tijd genoeg om daarover na te denken. Eerst maar weer terug naar De Zuidzee-trilogie en alles wat er vooraf ging aan ‘De strijd om het goudschip’.
Waar waren we ook weer? Na maanden op het muiterschip ‘Frisco’ te hebben rondgezwalkt, zijn Bob, Jan en Arie aan boord van het zeiljacht ‘Willi Waw’ terechtgekomen. Ze maken kennis met de eigenaars van dat jacht: Joe, Jack en Hennessey.
Dit Amerikaanse drietal had een miljoen aan archeologisch goud aan boord, maar dat is intussen verborgen in voedselkisten het voorraadhok van de Frisco. De muiter die dat goud daar verborgen heeft, stuurman Warwick, zit gevangen in het ruim van de Willi Waw, samen met muiterkapitein Braggart en de matrozen Mickey Mouse, Harry en Barney. En ergens tijdens die gevangenschap heeft Warwick dat geheim gedeeld met zijn medegevangenen.

Helaas voor Warwick is men intussen op de Frisco ook op de hoogte van de verborgen schat. De kok heeft het goud ontdekt, toen hij een van de voedselkisten opende. Hij neemt muiter O’Connor, die nu het bevel over de Frisco voert, in vertrouwen en weet de andere muiters te overtuigen hun gevangen kameraden in de steek te laten en er met de Frisco vandoor te varen. Alleen stoker McGarrigle is het daar niet mee eens.
De drie jongens en de drie mannen op de Willi Waw zetten de achtervolging op de Frisco in. Maar omdat de Willi Waw een zeilschip is en dus moet wachten op de wind lopen ze een flinke achterstand op.

Na zeven dagen zeilen ziet Jan een eiland liggen. Een ideale plaats om voedsel en water in te slaan. Terwijl Hennessey de vijf muiters in het ruim bewaakt, vertrekken Bob, Jan, Arie, Joe en Jack in de sloep naar het eiland. Maar ze zijn nog niet weg of de muiters lokken Hennessey met een list naar het ruim en overmeesteren hem.
Als Joe en Jack even later terugvaren naar de Willi Waw om wat juten zakken voor kokosnoten te halen, ondergaan ze hetzelfde lot.

En terwijl Harry en Barney de drie gevangen Amerikanen bewaken, vertrekken Braggart, Warwick op hun beurt in de sloep naar het eiland. Braggart wil zich wreken op onze drie helden.
Maar zover komt het niet. Bob ziet de muiters aankomen en slaat alarm. De drie jongens proberen de muiters in een rotskloof in de val te lokken.
Warwick vertrouwt niet en wil terug, tot grote woede van Braggart. De ruzie ontaardt in een schietpartij, die alleen Mickey Mouse overleeft.
Daarna is het voor Jan, Arie en Bob een koud kunstje om de overgebleven muiter gevangen te nemen. Ze sturen hem terug de zee in. Mickey Mouse wordt opgepikt door Harry en Barney aan boord van de Willi Waw. En daarna gaat de Willi Waw er ook vandoor.
En dan ontstaat er een situatie waarbij er drie jongens op een onbewoond eiland zitten, drie Amerikanen gevangen zitten in het ruim van hun eigen zeiljacht dat bemand wordt door drie muiters. Drie maal drie dus.

En dan is er nog dat schip met zes andere muiters en een miljoen aan goud aan boord, de Frisco die spoorloos verdwenen lijkt…

Van de Frisco zullen we dan ook in het tweede deel van de Zuidzee-trilogie 'Drie jongens op een onbewoond eiland' helemaal niets horen. Wel van de drie muiters, Harry, Barney en Mickey Mouse. Maar daarover volgende keer meer...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Frank,

de kenners noemen deze trilogie 'de briefjesjacht'

Fred

Frank Jonker zei

Ha Fred,

Bedankt voor de tip. De 'Briefjesjacht-trilogie' klinkt goed en het is ook nog een titel die de lading beter dekt dan de 'koperen kanon-trilogie'.
Ik ga het doorgeven aan onze uitgever.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Hello Boys! Waanzinnig goeie blog! Ik heb hem in één ruk bekeken, gelezen en genoten! Ooit (in 1958 of zo) wilde ik ook striptekenaar worden, maar onderkende een gebrek aan talent na mijn ontmoeting met John Bakker (van Pep-fame). Jouw schetsen en uitleg van werkwijze is wat ik in die tijd miste, dus de kids hebben nu geweldig inspiratiemateriaal, ook al omdat alles zo lekker groot gescand is. Bovendien blijf ik nu als echte BE-fan aardig op de hoogte. Koel.
Overigens, ken je deze al?
http://joeljohnson.com/archives/
2006/08/wally_woods_22.html
ZO instructief!
Oké, keep up de good work!
Groeten, Henkus

Frank Jonker zei

Ha Henkus,

Bedankt voor de complimenten en voor de link. Ik kende hem nog niet, maar inderdaad, zeer instructief. En niet alleen voor jonge, beginnende tekenaars, maar ook voor beginnende scenaristen, zou ik zo zeggen. Die zien hier meteen wat het effect is van allerlei verschillende camerastandpunten. Of wat te denken van het gebruik van licht en schaduw?
Wat mij betreft kan deze pagina zo als tip tussen de links op onze eigen blog. Ik was toch al van plan van het weekend een lijstje met extra links voor de blog te maken. Dus als Hans hem voor die tijd niet bij zijn eigen links heeft geplaatst, dan komt ie zeker bij de mijne.

Hartelijke groeten,

Frank