woensdag 10 juli 2024

Bernado

Vorige week bereikte ons het schokkende bericht dat José Ramón Bernado, beter bekend als Bernado in juni op 59-jarige leeftijd is overleden. Veel te jong uiteraard voor een door mij zeer bewonderde tekenaar. En niet alleen door mij. Bernado tekende een aantal Duckverhaal, maar vooral de verhalen die hij tekende van de niet-Duck-characters konden op veel bewondering rekenen. Sander Dieben schreef er vorig week dit over op de Facebookpagina Het beste uit Donald Duck Weekblad, met daarbij onderstaande illustratie:

(Illustratie: José Ramón Bernado, © Disney, bron: Facebook Het beste uit Donald Duck Weekblad)

Had ik al eens gezegd hoe geweldig de tekenaar Ramon Bernado is? Scenario's omtrent figuren als Pinokkio, Hiawatha, Robin Hood, Madam Mikmak, Dombo, Broer Konijn en de Speurneuzen zet hij moeiteloos om in sfeervolle tekeningen vol beweging met een unieke en eigen stijl. Dat hij zijn carrière begonnen is in de animatiewereld zie je wel terug. Bij deze eens een ander verhaal namelijk: 'De Zeven Dwergen' waarin Bernado de 7 dwergen vastlegt op een iconisch moment uit de film wanneer zij de boomstronk oversteken op weg van hun werk in de mijnen naar huis. Het scenario is van Frank Jonker en Paul Hoogma. Uit DDW 2021-16.

Vandaag kwam het trieste bericht binnen bij de redactie van Donald Duck Weekblad dat de Disneytekenaar José Ramon Bernado helaas afgelopen maand overleden is.
Wat ga ik zijn unieke prachtige tekenstijl voor de diverse Disneyfiguren missen.

Maar er isveel meer. Alleen van mij al verstripte Bernado verhalen met de volgende hoofdrolspelers:  Broer Konijn, De Reddertjes, De Speurneuzen, De Zeven Dwergen, Dombo, Donald Duck, Hiawatha, Jungleboek, Madam Mikmak, Oom Dagobert, Peter Pan, Pinokkio, Robin Hood en Willie Wortel.

 
(Illustraties: José Ramon Bernado, © Disney, Bron: Comiclopedia)

 Bernado kan met recht een vertellende tekenaar genoemd worden. Hij begrijpt als geen ander waar de scenarist heen wil met zijn verhaal en tekent het vervolgens op een manier waar je alleen maar van kunt dromen en waarin de emoties en acties van de hoofdpersonages volledig uitgeacteerd worden. Buiten Disney deed Bernado nog meer in de strip- en animatiewereld. Een compleet overzicht daarvan vind je op zijn Comiclopedia-pagina, ook de bron van een aantal van bovenstaande illustraties.

Zoals het zo vaak met striptekenaars laten ze nog heel wat nog niet gepubliceerde stripverhalen na. Zo ook Bernado. Vooral Madam Mikmak zul je met zijn tekenwerk de komende maanden nog vaak in Donald Duck aantreffen en dus ook op dit blog. 

(Illustraties: José Ramón Bernado, © Disney, Bron: I.n.d.u.c.k.s)

Maar toch, ik ga Bernado heel erg missen, zowel als persoon als het door hem gemaakte geweldige tekenwerk bij mijn scenario's. José Ramón Bernado, dank je wel voor de samenwerking en het al het moois dat daaruit is voortgekomen en wat we de komende tijd nog mogen vewachten. Rust zacht.

Geen opmerkingen: