dinsdag 30 juli 2024

Hel-preview: De prent voor Kampen en Dossier Hel in inkt

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Was de prent voor Dossier: Hel en de nieuwe mok voor het Kamper Stripspektakel vorige week nog een potloodschets, deze week publiceert Danker Jan de geinkte tekening op zijn Facebookpagina met daarbij de onderstaande info.

Stukje van een nieuwe prent van Hel. Gemaakt als exclusieve bijlage voor de luxe uitgave van "Dossier Hel" en dus niet los verkrijgbaar.

Meer info over Dossier: Hel en het Kamper Stripspektakel binnenkort hier op de Bob Evers Strip blog.

vrijdag 26 juli 2024

Tina 31-2024


Maar liefst twee verhalen in de Tina van deze week (nr 31-2024). We beginnen op pagina 6 t/m 10 met het gloednieuwe complete verhaal 'Het meisje in de spiegel'. Het begint allemaal als Jasmine, die net verhuisd is, haar vriendinnen het nieuwe huis laat zien. Als ze muziek gaan maken voor Tiktok, horen ze plots iemand meespelen. In de bergruimte vinden ze een oude spiegel en daarin verschijnt een meisje met gitaar dat met hen meespeelt. Ze hebben geen idee wie of wat het meisje is, alleen dat ze ergens in de vorige eeuw leefde. Maar één van hun volgers op Tiktok blijkt het meisje wel te kennen. Het verhaal echt geweldig getekend door Lisa van Winsen, die precies de goede sfeer en prachtige personages weet neer te zetten.

Vervolgens op pagina 47 een gag  van Karlijn, Catootje en de ouders waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Een gag met als thema: angst voor spinnen en hoe die te overwinnen. En het heeft ook iets met een superheldenfilm in de bioscoop te maken. Want gek genoeg is iedereen bang voor de spin die Gertje vindt, behalve Catootje. Hoe ze dat nou voor elkaar gekregen heeft?  De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 26-2012 en het Tina Vakantieboek 2019.

Prettig weekend allemaal!

woensdag 24 juli 2024

Hel-preview: meer materiaal voor Dossier Hel...en voor het Kamper Stripspektakel

 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Als voorproefje van het komende Kamper Stripspektakel en het verschijnen van Dossier: Hel tijdens het Stripfestival Breda plaatste Danker Jan bovenstaande illustratie met onderstaande info op zijn Facebookpagina.

Dit moet even snel tussen drie boeken door. Een ontwerp voor een nieuwe mok van Hel. Hopelijk voor Kampen.
Het wordt ook de prent die als bijlage zal zitten bij de luxe uitgave van 'Dossier Hel'. En dat dossier verschijnt in september in Breda...

Binnenkort meer info over het Kamper Stripspektakel en uiteraard ook over het Stripfestival Breda en Dossier: Hel

vrijdag 19 juli 2024

De nieuwste strippublicaties

 

Twee nieuwgepubliceerde verhalen in de nieuwe tijdschriften van deze week. Maar echt nieuw zijn ze niet. Beide strips zijn namelijk al eerder gepubliceerd. In de nieuwe Donald Duck Junior (nr 15-2022) vind je op pagina 3 t/m 6 het Oom Dagobertverhaal 'Vermommingen". Een verhaal dat speciaal geschreven werd voor de Donald Duck Junior en  waarin de Zware Jongens proberen in diverse vermommingen Dagoberts geldpakhuis binnen te dringen. Tevergeefs, want Dagobert zet er iedere keer een andere vermomming tegenover. Tot de Zware Jongens besluiten gewoon als zichzelf naar het geldpakhuis te gaan. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso en eerder gepubliceerd in Donald Duck Junior 15-2016, Donald Duck Junior 15-2018 en Donald Duck Junior 15-2020 en Donald Duck Junior 15-2022.


En dan is er ook de nieuwe Tina (nr 30-2024) met op bladzijde 47 een gag van Karlijn, Catootje en de ouders, bedacht en geschreven in samenwerking met collega-scenariste Saskia Janssen.  Alles draait om het fenomeen gezelschapspelen. Die kun je natuurlijk prima als bordspel spelen, zoals Jan graag wil, maar volgens Karlijn is dat zóóó vorige eeuw. Zij en Catootje geven de voorkeur aan computergames. Jan zou Jan echter niet zijn als hij niet een prima oplossing voor dit probleem zou weten te vinden. En dan ook nog tot ieders tevredenheid. De gag werd getekend door het Spaanse tekenaarsduo Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 46-2012).


Tenslotte nog een echt nieuwe publicatie en wel in de nieuwe Stripnieuws (nr 94). Daarin vind je op pagina 12 t/m 24 een interview van Cok Jouvenaar en Erwin Suvaal met Stripschapprijswinnares Wilma van den Bosch. Het interview dateert van een maand na de uitreiking van de Stripschapprijs. Wilma laat haar licht schijnen over zowel de uitreiking als haar strip- en illustratiecarrière tot nu toe. Het geheel wordt geillustreerd met veel werk van Wilma en zelfs het vijf pagina's tellende laatste Prinses Aster-verhaal, dat niet in de stripreeks is verschenen. En tenslotte vergeet Wilma haar vroeger Donald Duck-collega's niet. We worden allemaal genoemd om ons een beetje uit de anonimiteit te halen. Wilma, dank je wel daarvoor.

(Bron foto's: Facebookpagina Het Stripschap)

Inmiddels is overigens ook bekend dat na Hans (in 2023) en ik (in 2022) Caroline dit jaar zal plaatsnemen in de Stripschapcommissie en dus samen met Wilma en de andere commissieleden gaat bepalen wie volgend jaar de Stripschapprijs krijgt en welke albums bekroond zullen worden als album van het jaar. Maar daarover de komende maanden meer.

Prettig weekend allemaal!

vrijdag 12 juli 2024

De nieuwste strips... en een preview

In de nieuwe Donald Duck (nr 29-2024) vind je op pagina 30 t/m 33 het gloednieuwe Panchito-verhaal 'De onzichtbare zangers'. Waarin Panchito in Los Felicados terechtkomt, waar hij jaren eerder opgetreden heeft en nu ineens geen noot meer mag zingen. En dat alles omdat de sheriff bij een serenade aan geliefde Gracia ineens begeleid werd door onzichtbare zangers. Met stemmen die Gracia mooier vond dan die van de sheriff. Panchito overkomt hetzelfde als hij later en mijlen verderop een lied zingt bij het kampvuur. En dan is de vraag waarom verbergt iemand die zo'n mooie stem heeft? Of zijn de zangers echt onzichtbaar? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar David Navarro.

Net als de afgelopen twee weken vind je in de nieuwe Tina (nr 29-2024) op pagina 47 weer een gag van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Een verhaal over een colatest, die op het winnen van de tickets na (en in eerdere versie nog een dvd), voor Saskia vrij autobiografisch is. Sowieso wat betreft de clue van deze gag, die voor behoorlijk wat inspiratie zorgde. Het zorgde in elk geval voor extra veel inspiratie voor deze gag. De gag getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 14-2012 en het Tina Vakantieboek 2017.

(Foto: Ahmad Resh)

Tot slot nog een preview. Collega-scenarist en redacteur Ahmad Resh plaatste onderstaand bericht met bovenstaande foto eerder deze week op zijn Facebookpagina. 

Een nieuwe werkweek is nog maar nauwelijks begonnen of ik ben alweer druk bezig met de Ducks.

Over het hoe, wat en waar kan ik nu nog niets vertellen, maar later dit jaar lees je er zeker meer over in Donald Duck en hier op de Bob Evers Stripblog. 

Prettig weekend allemaal!

woensdag 10 juli 2024

Bernado

Vorige week bereikte ons het schokkende bericht dat José Ramón Bernado, beter bekend als Bernado in juni op 59-jarige leeftijd is overleden. Veel te jong uiteraard voor een door mij zeer bewonderde tekenaar. En niet alleen door mij. Bernado tekende een aantal Duckverhaal, maar vooral de verhalen die hij tekende van de niet-Duck-characters konden op veel bewondering rekenen. Sander Dieben schreef er vorig week dit over op de Facebookpagina Het beste uit Donald Duck Weekblad, met daarbij onderstaande illustratie:

(Illustratie: José Ramón Bernado, © Disney, bron: Facebook Het beste uit Donald Duck Weekblad)

Had ik al eens gezegd hoe geweldig de tekenaar Ramon Bernado is? Scenario's omtrent figuren als Pinokkio, Hiawatha, Robin Hood, Madam Mikmak, Dombo, Broer Konijn en de Speurneuzen zet hij moeiteloos om in sfeervolle tekeningen vol beweging met een unieke en eigen stijl. Dat hij zijn carrière begonnen is in de animatiewereld zie je wel terug. Bij deze eens een ander verhaal namelijk: 'De Zeven Dwergen' waarin Bernado de 7 dwergen vastlegt op een iconisch moment uit de film wanneer zij de boomstronk oversteken op weg van hun werk in de mijnen naar huis. Het scenario is van Frank Jonker en Paul Hoogma. Uit DDW 2021-16.

Vandaag kwam het trieste bericht binnen bij de redactie van Donald Duck Weekblad dat de Disneytekenaar José Ramon Bernado helaas afgelopen maand overleden is.
Wat ga ik zijn unieke prachtige tekenstijl voor de diverse Disneyfiguren missen.

Maar er isveel meer. Alleen van mij al verstripte Bernado verhalen met de volgende hoofdrolspelers:  Broer Konijn, De Reddertjes, De Speurneuzen, De Zeven Dwergen, Dombo, Donald Duck, Hiawatha, Jungleboek, Madam Mikmak, Oom Dagobert, Peter Pan, Pinokkio, Robin Hood en Willie Wortel.

 
(Illustraties: José Ramon Bernado, © Disney, Bron: Comiclopedia)

 Bernado kan met recht een vertellende tekenaar genoemd worden. Hij begrijpt als geen ander waar de scenarist heen wil met zijn verhaal en tekent het vervolgens op een manier waar je alleen maar van kunt dromen en waarin de emoties en acties van de hoofdpersonages volledig uitgeacteerd worden. Buiten Disney deed Bernado nog meer in de strip- en animatiewereld. Een compleet overzicht daarvan vind je op zijn Comiclopedia-pagina, ook de bron van een aantal van bovenstaande illustraties.

Zoals het zo vaak met striptekenaars laten ze nog heel wat nog niet gepubliceerde stripverhalen na. Zo ook Bernado. Vooral Madam Mikmak zul je met zijn tekenwerk de komende maanden nog vaak in Donald Duck aantreffen en dus ook op dit blog. 

(Illustraties: José Ramón Bernado, © Disney, Bron: I.n.d.u.c.k.s)

Maar toch, ik ga Bernado heel erg missen, zowel als persoon als het door hem gemaakte geweldige tekenwerk bij mijn scenario's. José Ramón Bernado, dank je wel voor de samenwerking en het al het moois dat daaruit is voortgekomen en wat we de komende tijd nog mogen vewachten. Rust zacht.

vrijdag 5 juli 2024

De strips van deze week


De voorpublicatie van Wynona kwam twee weken ten einde in Eppo, maar de herpublicatie van Puppy Love in Jump gaat gewoon door. Deze week viel Jump 36-2024 in de bus met op pagina 37 weer vier afleveringen van Puppy Love. Op het einde van Nina's teaparty komt kleine Nell tot de conclusie dat Nina helemaal niet op haar moeder lijkt en dus net als zij geadopteerd moet zijn, is het voor Nell en Robin tijd om terug te keren naar huis eigen tuin en huis. Daar maakt Robin meteen weer duidelijk hoe de rangorde in huis verdeeld is als hij op schoot bij het vrouwtje plaatsneemt. Deze afleveringen werden eerder gepubliceerd in Stripnieuws 54 en 55-2014, Metro in de week van 21 november 2017 en in het album "Nee, ik wil geen hondje!" uit 2021.

In de nieuwe Donald Duck (nr 28-2024) vind je op pagina 37 t/m 42 het gloednieuwe Willie Wortel-verhaal 'De spullenzoekers'. Een verhaal met een bekend gegeven: je legt iets gedachteloos weg en even later vind je het niet meer terug. Om dat probleem voor zichzelf en anderen op te lossen vindt Willie de spullenzoeker uit. De eerste actie, het terugvinden van de portemonnee van de buurvrouw, is een succes. Maar wat als iedereen een spullenzoeker wil hebben om zijn of haar spullen terug te vinden? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Pérez en Tony Fernández. 

En tenslotte vind je op pagina 47 van de nieuwe Tina (nr 28-2024) een gag van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen met  collega Saskia Maasbommel schreef. Het uitgangspunt was het bewerken van marsepein. En laat Karlijn nu toevallig net geleerd hebben hoe dat moet en ook nog op het idee komen om een taart voor Opa te bakken met een prachtige marsepeinen portret erop van Opa uit zijn jonge jaren. Maar ja, je kan nog zo'n mooi portret maken, wat doe dan als je even later je taart inzakt? De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 24-2012.

Prettig weekend allemaal!